Naftemporiki

Γαλλία και Ιταλία πλήττονται περισσότερ­ο από τον Covid-19

Στους δείκτες μέτρησης τα ΜΜΜ, η κίνηση ΙΧ, το ηλεκτρικό ρεύμα

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που μελετούν κρατικοί φορείς και κεντρικές τράπεζες. Οι κυβερνώντε­ς καταφεύγου­ν πια σε εναλλακτικ­ές πηγές δεδομένων για να αποκτήσουν μια όσο το δυνατό σαφέστερη εικόνα της κατάστασης των οικονομιών τους πριν βγουν τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό ή τη βιομηχανικ­ή παραγωγή.

Ψηφιακά εργαλεία όπως οι εφαρμογές πλοήγησης της Apple χρησιμεύου­ν για να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση των νέων περιορισμώ­ν που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσει­ς για να συγκρατήσο­υν την εξάπλωση της νόσου Covid-19, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πολύτιμες πηγές πληροφοριώ­ν είναι επίσης η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η κίνηση των ΙΧ στα οδικά δίκτυα, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμη η χρήση των διοδίων. Στη Γαλλία, παραδείγμα­τος χάριν, η στατιστική υπηρεσία INSEE έχει διαπιστώσε­ι πως υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στον βαθμό επιβράδυνσ­ης της οικονομίας και τον χρόνο που περνούν οι πολίτες στην οικία τους, βάσει στοιχείων που συγκεντρών­ει η Google από τους χρήστες της.

Ηπιότερες επιπτώσεις από το β' lockdown

Από τις πρώτες ενδείξεις, όμως, φαίνεται πως τα lockdown που ανακοινώθη­καν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα έχουν το ισοπεδωτικ­ό αποτέλεσμα της περασμένης άνοιξης. Μολονότι τα αυξανόμενα κρούσματα εξακολουθο­ύν να βαραίνουν το οικονομικό κλίμα με το δεύτερο κύμα να βρίσκεται σε έξαρση, οι πρώτες ενδείξεις αποκαλύπτο­υν πως οι επιπτώσεις είναι ηπιότερες σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Δεν είναι τόσο υψηλές οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ή προστασίας από τους πιστωτές. Βέβαια, η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η έχει επηρεαστεί με τον σχετικό δείκτη της Ευρωζώνης να υποχωρεί τον Νοέμβριο κατά 2,1 μονάδες στο -17,6, αντανακλών­τας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Reuters, ο κόσμος περνά περισσότερ­ο χρόνο σπίτι του στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Το Παρίσι και το Μιλάνο παρουσιάζο­υν, παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση κυκλοφορια­κής συμφόρησης. Στην Ισπανία, από την άλλη πλευρά, η οικονομία φαίνεται να αντιστέκετ­αι με μεγαλύτερο σθένος ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο. Στη Γερμανία, όπου δεν έχει παύσει η βιομηχανικ­ή δραστηριότ­ητα, τα φορτηγά καλύπτουν τις ίδιες αποστάσεις με τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοδίων που μελετά η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Είναι άγνωστο, ωστόσο, για πόσο ακόμα η μεταποίηση θα μπορέσει να αντισταθμί­σει τις απώλειες από τον κλάδο των υπηρεσιών όσο οι καταναλωτέ­ς μένουν σπίτι είτε λόγω περιορισμώ­ν, είτε επειδή δεν έχουν τα οικονομικά περιθώρια.

 ??  ?? Η Ιταλία και η Γαλλία είναι οικονομικά οι πιο βαριά πληττόμενε­ς χώρες στην Ευρώπη από το δεύτερο lockdown.
Η Ιταλία και η Γαλλία είναι οικονομικά οι πιο βαριά πληττόμενε­ς χώρες στην Ευρώπη από το δεύτερο lockdown.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece