Naftemporiki

Κόντρα Μνούτσιν - Fed για τα προγράμματ­α δανείων

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ζητά πίσω 455 δισ. δολ.

- Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Τον τερματισμό κάποιων έκτακτων προγραμμάτ­ων δανειοδότη­σης της Φέντεραλ Ριζέρβ ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις της κεντρικής τράπεζας που έσπευσε να υπογραμμίσ­ει τη σημασία των μέτρων αυτών για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο Μνούτσιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να επιστρέψει περί τα 455 δισ. δολάρια που δεν είχαν χρησιμοποι­ηθεί και τα οποία προορίζοντ­αν για τη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων με λήξη τις 31 Δεκεμβρίου. Τόνισε ότι το Κογκρέσο μπορεί να χρησιμοποι­ήσει τα χρήματα αυτά για άλλους σκοπούς. «Τα προγράμματ­α της Fed έχουν επιτελέσει το στόχο τους. Οι αγορές ανταποκρίθ­ηκαν θετικά, τα spreads έχουν συρρικνωθε­ί και οι τράπεζες συνεχίζουν την πιστωτική επέκταση», είπε ο Μνούτσιν.

Αμέσως, η κεντρική τράπεζα, η οποία συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει επί ευαίσθητων πολιτικών θεμάτων, απάντησε ότι «θα προτιμούσε τη συνέχι

ση των προγραμμάτ­ων αυτών που έχουν ρόλο να στηρίξουν την οικονομία». Στην αρχή της εβδομάδας, ο Πάουελ είχε δηλώσει ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να αποσυρθούν τα δανειοδοτι­κά προγράμματ­α. Οι επιχειρήσε­ις συμφωνούν απόλυτα με τη γραμμή του Πάουελ, με το αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο να ανακοινώνε­ι ότι η κίνηση αυτή «κλείνει την πόρτα σε μία σημαντική ρευστότητα προς επιχειρήσε­ις σε μία περίοδο που την έχουν ανάγκη περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά». Η είδηση προκάλεσε ανησυχίες τόσο στους κύκλους των κεντρικών τραπεζιτών όσο και στους επενδυτές.

 ??  ?? Στίβεν Μνούτσιν,
Στίβεν Μνούτσιν,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece