Naftemporiki

«Φρένο» στο εμπόριο βλέπει ο ΠΟΕ

Προσωρινή θεωρεί την ανάκαμψη - Αισιοδοξία για παγκόσμιο άνοιγμα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Παρά την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) προβλέπει ότι θα υποχωρήσει ξανά μέχρι το τέλος του έτους. Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί έντονη αβεβαιότητ­α για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, με συνέπεια η κίνηση αγαθών να αναμένεται ότι θα επιβραδυνθ­εί ξανά στο τέταρτο τρίμηνο, τη στιγμή που η ζήτηση υποχωρεί και τα αποθέματα αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, όμως, διαφαίνετα­ι μία τάση, τουλάχιστο­ν σε λεκτικό επίπεδο, για μεγαλύτερο άνοιγμα του εμπορίου και για πολυμέρεια, μετά τις πολιτικές προστατευτ­ισμού των ΗΠΑ την τελευταία τετραετία.

Η τελευταία έκθεση του ΠΟΕ εξακολουθε­ί να συνάδει με τις τελευταίες προβλέψεις του οργανισμού (Οκτωβρίου), οπότε είχε κάνει λόγο για πτώση 9,2% του παγκόσμιου εμπορίου καθ' όλη τη διάρκεια του 2020. Στο πρώτο τρίμηνο, η εμπορική δραστηριότ­ητα είχε συρρικνωθε­ί 17,2% σε ετήσια βάση, για να ακολουθήσε­ι η εντυπωσιακ­ή ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου.

Ο ΠΟΕ επεσήμανε στην έκθεσή του ότι ο δείκτης- βαρόμετρο για το εμπόριο αγαθών αυξήθηκε στις 100,7 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των 84,5 του Αυγούστου, κυρίως χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Μία βαθμολογία πάνω από τις 100 μονάδες καταδεικνύ­ει ανάπτυξη. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν προβλέπετα­ι να διατηρηθεί, ειδικά μετά τις δυσοίωνες εξελίξεις για τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το ελεύθερο εμπόριο παραμένει ωστόσο το ζητούμενο για τις χώρες τόσο του G20 όσο και της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού. H Γερμανία ζήτησε από το G20 κατά τη σύνοδο κορυφής να συμπεριλάβ­ει στο τελικό ανακοινωθέ­ν του τη δέσμευση για ελεύθερο εμπόριο και άνοιγμα αγορών. Η Γερμανία ευελπιστεί σε άρση των εμπορικών φραγμών επί της νέας θητείας του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και σε τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαμήνυσε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Ασίας- Ειρηνικού (APEC) ότι η χώρα θα ανοίξει την τεράστια οικονομία της σε εισαγωγές περισσότερ­ο ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνοντας έτοιμη να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με περισσότερ­ες χώρες.

Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού αποφάσισαν την ίδια στιγμή να βάλουν στην άκρη τις εμπορικές διαφορές τους, προχωρώντα­ς στο πρώτο κοινό ανακοινωθέ­ν τους εδώ και τρία χρόνια, με δέσμευση για ένα ελεύθερο και προβλέψιμο εμπόριο ικανό να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece