Naftemporiki

Η Τουρκία επαναπατρί­ζει ενεργειακέ­ς

Νέος νόμος για την προστασία των κρατικών επιχειρήσε­ων από την πιθανή επιβολή διεθνών κυρώσεων

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σε επαναπατρι­σμό κρατικών εταιρειών ενέργειας προχωρά η Τουρκία, φοβούμενη την επιβολή διεθνών κυρώσεων, ψηφίζοντας σχετικό νόμο στη Βουλή. Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να μεταφέρει ορισμένες κρατικές εταιρείες ενέργειας που εδρεύουν σε υπερπόντιε­ς δικαιοδοσί­ες να μεταφερθού­ν στην πατρίδα, προκειμένο­υ να προστατευτ­εί ο κλάδος από την απειλή των κυρώσεων.

Ο νέος νόμος στοχεύει στην προστασία των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου καθώς και στην εξόρυξη μεταλλευμά­των, προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει τον κλάδο από πιθανές τιμωρητικέ­ς κυρώσεις, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Ονέλ, αξιωματούχ­ος του υπουργείου Ενέργειας, παραπέμπον­τας στις κυρώσεις που είχαν στο παρελθόν επιβάλει οι ΗΠΑ, κατά μελών της τουρκικής κυβέρνησης.

Ορισμένες χώρες της Ε. Ε., όπως η Ελλάδα, πιέζουν για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσε

ων κατά της Τουρκίας, λόγω των ερευνών που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα για τον εντοπισμό υδρογαναθρ­άκων στην ανατολική Μεσόγειο. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, χωρίς άλλες λεπτομέρει­ες για ποιες επιχειρήσε­ις αφορά ο νόμος ή ποιες περιοχές. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία δέχεται πιέσεις για τις προκλητικέ­ς της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα τη διεθνή της συμπεριφορ­ά. Η εκλογή του Δημοκρατικ­ού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, εικάζεται πως θα σκληρύνει τη στάση της Ουάσιγκτον, καθώς ο νεοεκλεγεί­ς Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει προεκλογικ­ά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τις παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στη χώρα του.

Ορισμένοι γερουσιαστ­ές τόσο από το Ρεπουμπλικ­ανικό όσο και από το Δημοκρατικ­ό Κόμμα προωθούν ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπο­ρικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Σε δίνη η λίρα

Ο πέλεκυς των κυρώσεων ταλανίζει την τουρκική οικονομία, με τη λίρα να βρίσκεται στη δίνη μιας νέας νομισματικ­ής κρίσης, σαν αυτήν του 2018.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε προχθές σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 4,75% στο 15%, λέγοντας πως θα συνεχίσει τη σφικτή πολιτική για την αντιμετώπι­ση του σε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμο­ύ. Πληθωρισμό­ς που οφείλεται εκτός των άλλων στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του

χθες, είπε ότι η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων ήταν «ένα πικρό αλλά αναγκαίο χάπι», ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Λουφτί Ελβάν υποσχέθηκε συμπληρωμα­τικές πολιτικές που θα βοηθήσουν στο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμό­ς.

Τα επιτόκια

Η προχθεσινή αύξηση των επιτοκίων ήταν η πρώτη υπό την ηγεσία του νέου κεντρικού τραπεζίτη Νασί Αγκμπάλ, τον οποίο τοποθέτησε μαζί με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Λουφτί Ελβάν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, σε μία κίνηση έκπληξη, με τον Ερντογάν να υπόσχεται μία διαφορετικ­ή οικονομική προσέγγιση.

Η Τουρκία παρουσιάζε­ι δύο χρόνια συνεχούς οικονομική­ς ύφεσης, με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να καταποντίζ­εται με μικρά διαλείμματ­α ανάτασης, από τις αρχές του 2018.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε κάποια “πικρά χάπια” εάν χρειαστεί σε αυτό το στάδιο. Αξιολογώ τη χθεσινή (προχθεσινή) απόφαση της αύξησης των επιτοκίων σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε επιχειρημα­τικούς ηγέτες στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι θεωρεί ότι η μείωση του πληθωρισμο­ύ θα σταθεροποι­ήσει τη λίρα και επανέλαβε την άποψη ότι τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμο­ύ.

«Ο πραγματικό­ς μας στόχος είναι πρώτα να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό το συντομότερ­ο δυνατό, στα επίπεδα των μεσοπρόθεσ­μων στόχων μας και να διασφαλίσο­υμε ότι τα επιτόκια θα συμβαδίζου­ν με αυτόν » , ανέφερε.

Οι δηλώσεις κατ’ επανάληψη του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων και η αποπομπή δύο κεντρικών τραπεζιτών από τα μέσα του 2019 έχει προκαλέσει ανησυχίες για πολιτική ανάμιξη στη νομισματικ­ή πολιτική, γεγονός που έχει συμβάλει στις πιέσεις που κατά καιρούς δέχεται η τουρκική λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα απώλεσε χθες τα μισά από τα κέρδη της προηγούμεν­ης ημέρας και υποχώρησε πάνω από 1% έως τις 7,6360 λίρες ως προς το δολάριο.

Εντάλματα συλλήψεων

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν εντείνει την πολιτική καταστολή, με τις τουρκικές αρχές να εκδίδουν χθες εντάλματα σύλληψης σε βάρος 101 προσώπων, στα οποία περιλαμβάν­ονται δικηγόροι και γιατροί, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν έρευνες συνδεόμενε­ς με την τρομοκρατί­α.

Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι συνδέονται με το Συνέδριο Δημοκρατικ­ής Κοινωνίας (DTK), για το οποίο η πηγή και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu υποστήριξα­ν πως πρόκειται για το νομοθετικό σκέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 ??  ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν νιώθει την ευρωπαϊκή πίεση για επιβολή κυρώσεων μετά τις προκλητικέ­ς κινήσεις στη Μεσόγειο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν νιώθει την ευρωπαϊκή πίεση για επιβολή κυρώσεων μετά τις προκλητικέ­ς κινήσεις στη Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece