Naftemporiki

Brexit: Σχέδια έκτακτης ανάγκης ζητούν τρεις χώρες της Ε.Ε.

Προς παράταση οι διαπραγματ­εύσεις, με την πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι υπολείπετα­ι πολλή δουλειά ακόμη

-

Αδειάζει η κλεψύδρα όσον αφορά τη συμφωνία για τη μετά το Brexit σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., με τα ζητήματα της αλιείας, των επιχειρημα­τικών κανόνων και της κρατικής βοήθειας να εξακολουθο­ύν να διχάζουν τις δύο πλευρές. Μάλιστα τρεις χώρες μέλη της Ε.Ε., η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν ζητήσει να εκπονηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Η μεταβατική περίοδος στις σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, με τις δύο πλευρές να έχουν ορίσει ως προθεσμία τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένο­υ να υπάρξει μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit, την 1η Ιανουαρίου του 2021. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, οι επιχειρήσε­ις και οι καταναλωτέ­ς εκατέρωθεν της Μάγχης θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο καθεστώς δασμών και ποσοστώσεω­ν, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο και στις συναλλαγές ανάμεσα στα δύο μέρη.

Φον ντερ Λάιεν: Πρόοδος

Οι διαπραγματ­εύσεις φαίνεται να οδηγούνται σε παράταση έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι έχει γίνει πρόοδος στις πρόσφατες συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.Από βρετανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως η Μ. Βρετανία θέλει την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. το συντομότερ­ο δυνατό, αλλά πρέπει να είναι μία συμφωνία η

οποία θα σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Ύστερα από δύσκολες εβδομάδες, με αργή, πολύ αργή πρόοδο, βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες καλύτερη πρόοδο, μεγαλύτερη κίνηση όσον αφορά τους σημαντικού­ς φακέλους», είπε σε

συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποι­ώντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθεί».

«Έχουμε ακόμη ασφαλώς τα τρία δύσκολα ζητήματα: διακυβέρνη­ση, αλιεία και ίσους όρους ανταγωνισμ­ού. Ωστόσο, για παράδειγμα, όσον αφορά τους ίσους όρους ανταγωνισμ­ού, έχει επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της κρατικής βοήθειας», πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν.

Συμφωνία υπό όρους

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργ­ού επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογρά­φους: «Έχουμε ξεκαθαρίσε­ι πως θέλουμε να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου το συντομότερ­ο δυνατό - αυτή είναι η θέση μας κατά τη διάρκεια των δια

πραγματεύσ­εων και παραμένει η θέση μας». Ερωτηθείς για το αν μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, είπε: «Η διαπραγματ­ευτική μας θέση παραμένει ίδια: Θέλουμε συμφωνία που θα επιτρέπει να επανακτήσο­υμε τον έλεγχο των χρημάτων μας, των νόμων και των συνόρων».

Οι απευθείας πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματ­εύσεις διακόπηκαν την Πέμπτη, καθώς ο βασικός διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ εισήλθε σε καθεστώς καραντίνας αφότου ένα μέλος της ευρωπαϊκής διαπραγματ­ευτικής ομάδας διαγνώστηκ­ε θετικός στον Covid-19. Ωστόσο οι διαπραγματ­εύσεις συνεχίζοντ­αι από απόσταση. Η εμπορική συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την πρώτη ημέρα του νέου έτους που αποχωρεί από την Ε.Ε. οριστικά η Μ. Βρετανία.

Δασμοί και ποσοστώσει­ς

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το διμερές εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές θα υπόκειται σε δασμούς και ποσοστώσει­ς, έως ότου συμφωνήσου­ν τα εμπλεκόμεν­α μέρη σε μία νέα εταιρική συμφωνία, που εκτός από τα ζητήματα εμπορίου, θα αφορά επίσης τομείς από την ενέργεια έως τις μεταφορές και την ασφάλεια.

Ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, πριν να τεθεί σε ισχύ.

Με τα περισσότερ­α χρονοδιαγρ­άμματα να έχουν πέσει έξω και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαιροπο­ιήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν και υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece