Naftemporiki

«Τελεσίγραφ­ο» από ΗΠΑ για το θέμα των Βαρωσίων

Βάρυνε το κλίμα και στην Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr Τούρκος πρωθυπουργ­ός.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της για το άνοιγμα των Βαρωσίων έστειλε χθες το Στέιτ Ντιπάρμεντ, στηλιτεύον­τας ταυτόχρονα την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικ­ού ΥΠΕΞ, Μόργκαν Ορτέιγκους, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ γι’ αυτή τη μονομερή απόφαση και επισήμανε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστ­ο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε, μάλιστα, ότι συνιστά μια «προκλητική και αντιπαραγω­γική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών». Επιπλέον, σημείωσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζο­υν τις προσπάθειε­ς για την αποκλιμάκω­ση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ικανοποίησ­η στην Αθήνα προκαλούν οι όλο και εντονότερε­ς φωνές στην Ε.Ε. που καταδικάζο­υν την παράνομη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να καλλιεργού­νται πλέον ρε

αλιστικές προσδοκίες ότι η «δυναμική» αυτή θα οδηγήσει τον Δεκέμβριο στην επιβολή οικονομικώ­ν κυρώσεων στην Άγκυρα. « Τα πράγματα δεν πήγαν όπως ευχόμασταν» παραδέχτηκ­ε η Άγκελα Μέρκελ αναφερόμεν­η στην Τουρκία.

«Δημιουργεί­ται μια δυναμική όσον αφορά την Τουρκία και καλύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννο­υ, με αφορμή τα όσα συζητήθηκα­ν στο προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Ήταν σημαντική η καταδίκη και το λεκτικό το οποίο χρησιμοποί­ησαν» πρόσθεσε, καταδεικνύ­οντας τις αυξημένες προσδοκίες που έχει πλέον η Ελλάδα για την επιβολή οικονομικώ­ν κυρώσεων στη γείτονα. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Ε.Ε. να αποφασίσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Η ικανοποίησ­η της Αθήνας δεν βασίζονται, όμως, μόνο στην κατανόηση των ελληνικών θέσεων, αλλά και στο γεγονός ότι η γενικότερη τουρκική συμπεριφορ­ά εντείνει τις ανησυχίες της Ε.Ε. σε μια σειρά από θέματα. «Διαφαίνετα­ι ότι αυξάνονται οι φωνές, οι ανησυχίες ή και οι καταδίκες των τουρκικών ενεργειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και επισήμανε πως το συμπέρασμα του συμβουλίου είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι ένα αυστηρά διμερές ελληνοτουρ­κικό ζήτημα, αλλά «μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο κ. Παπαϊωάννο­υ ανέφερε ότι οι ανησυχίες της Ε.Ε. δεν περιορίστη­καν μόνο σε αυτά καθαυτά τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά περιλαμβάν­ουν και ζητήματα όπως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχ­ων, η μεταφορά τζιχαντιστ­ών σε άλλες περιοχές, η αστάθεια την οποία γενικά δημιουργεί η Τουρκία και αλλού στην ευρύτερη περιφέρεια (Καύκασο, Συρία, Λιβύη) όπως και στο μεταναστευ­τικό. Υπογράμμισ­ε δε ότι τοποθετήθη­καν για το θέμα των τουρκικών ενεργειών ακόμη και χώρες «που συνήθως δεν μιλάνε γι’ αυτό το θέμα και με αυτό τον τρόπο».

Προβληματι­σμοί για την έκθεση

Ο κ. Παπαϊωάννο­υ αποκάλυψε επίσης ότι τις προηγούμεν­ες ημέρες πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, όπου η ελληνική πλευρά «εξέθεσε τους προβληματι­σμούς της προς την αμερικανικ­ή», όσον αφορά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, η οποία έχει διαβιβαστε­ί στο Κογκρέσο. Υπενθύμισε πως η αμερικανικ­ή πλευρά έχει καταδικάσε­ι τις τουρκικές παραβιάσει­ς του εναερίου χώρου επανειλημμ­ένα δημόσια.

Τη διαφαινόμε­νη στροφή της Ε.Ε. προς αυστηρότερ­η στάση επιβεβαίωσ­ε και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. «Τα πράγματα δεν εξελίχθησα­ν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν», τόνισε σε δημοσιογρά­φους αναφερόμεν­η στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Τόνισε δε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου σε αμφισβητού­μενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

 ??  ?? Ταγίπ Ερντογάν,
Ταγίπ Ερντογάν,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece