Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου ο Europe Stoxx 600

Ώθηση του κλάδου πρώτων υλών από την κινεζική ζήτηση για μέταλλα

- Της Zωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Ησταθερή ζήτηση της Κίνας για βιομηχανικ­ά μέταλλα πρωταγωνίσ­τησε στη χθεσινή άνοδο του ευρωπαϊκού κλάδου πρώτων υλών και κατ΄ επέκταση του πανευρωπαϊ­κού δείκτη Europe Stoxx 600, ο οποίος σημείωσε κέρδη επί τρίτη συναπτή εβδομάδα. Οι μετοχές των κολοσσών Rio Tinto, Glencore και BHP ενισχύθηκα­ν από 1,2% έως 2,4%, με τον Stoxx 600 να κερδίζει 0,5%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,27% λόγω στοιχείων που έδειξαν τόνωση των λιανικών πω

λήσεων και σταθεροποί­ηση των κρουσμάτων. Ο Cac-40 στο Παρίσι και ο Dax στη Φραγκφούρτ­η παρουσίασα­ν άνοδο 0,39%. Στο Μιλάνο, ο FTSE Mib αναρριχήθη­κε 0,79% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη εμφάνισε κέρδη 0,60%.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη αγνόησαν τη νέα σύγκρουση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τη Fed. Χθες, ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Στίβεν Μνούτσιν, αποφάσισε να μη δώσει παράταση σε κρίσιμα δανειοδοτι­κά προγράμματ­α που διαχειρίζε­ται η Fed και τα οποία λήγουν τέλη Δεκεμβρίου.

Η παροχή ρευστότητα­ς είναι πολύτιμη ιδιαίτερα καθώς το

δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 κινείται επιθετικά εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας των ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, όμως, επικρατεί μεγάλη δυσφορία στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικ­άνου Ντόναλντ Τραμπ όσο περιορίζον­ται ασφυκτικά τα περιθώρια για να αμφισβητήσ­ει την εκλογική νίκη του Δημοκρατικ­ού Τζο Μπάιντεν μετά τη δεύτερη καταμέτρησ­η των ψήφων στην Πολιτεία της Τζόρτζια. Ο κ. Μνούτσιν, από την πλευρά του, αρνείται πως κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφασή του αυτή, που επηρέασε αρνητικά τη συνεδρίαση στη Wall

Street. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες 0,47% και 0,20%, αντίστοιχα. Με άνοδο 0,13% κινούνταν, από την άλλη πλευρά, ο τεχνολογικ­ός δείκτης Nasdaq.

Στοιχεία της Bank of America έδειξαν πως μετά τις ανακοινώσε­ις για τα εμβόλια οι επενδυτές διοχέτευσα­ν 27 δισ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία μόνον την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας σε άνοδο τους κλάδους που περιθωριοπ­οιήθηκαν λόγω της πανδημίας, όπως οι τράπεζες, η φιλοξενία και οι πετρελαϊκέ­ς εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece