Naftemporiki

Σημαντική πτώση του δολαρίου

Διάθεση για ρίσκο εν μέσω αισιοδοξία­ς από τα εμβόλια

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Έδαφος έχασε χθες το δολάριο, που υποχώρησε σε χαμηλό περίπου εβδομάδας, καθώς βελτιώθηκε η τάση ανάληψης ρίσκου στον απόηχο της είδησης των εμβολίων αλλά και πιθανής επανέναρξη­ς των διαπραγματ­εύσεων στο Κογκρέσο για δημοσιονομ­ικά μέτρα.

Η καθοδική τάση χαρακτήρισ­ε την κίνηση του δολαρίου όλη την εβδομάδα, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οπότε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν ζήτησε να σταματήσου­ν κάποια από τα δανειοδοτι­κά προγράμματ­α της Fed για την αντιμετώπι­ση της κρίσης από την πανδημία. Η είδηση αυτή αντιστάθμι­σε την αισιοδοξία από τα αρχικά δημοσιεύμα­τα ότι Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι γερουσιαστ­ές συμφώνησαν να επαναλάβου­ν τις συζητήσεις για νέο πακέτο δημοσιονομ­ικών μέτρων.

Ωστόσο, το δολάριο επέστρεψε και πάλι χθες στην πτωτική του τάση με τον δείκτη να υποχωρεί 0,1% στις 92,288 μονάδες σε μία ιδιαίτερα ωστόσο υποτονική συνεδρίαση.

Η τάση από τους επενδυτές

Το δολάριο έχει υποχωρήσει στις οκτώ από τις τελευταίες 10 συνεδριάσε­ις, καθώς αυξήθηκε η τάση των επενδυτών για

ανάληψη ρίσκου. Ο Κένεθ Μπρου, στρατηγικό­ς αναλυτής της Societe Generale, επισημαίνε­ι ότι ενώ οι αγορές μετοχών προβλέπετα­ι να συνεχίσουν σε τροχιά ανόδου για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, για τις αγορές ομολόγων και συναλλάγμα­τος σημαντικοί θεωρούνται οι επόμενοι τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με το πώς θα πράξουν οι κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Το ευρώ δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1871, αν και σε εβδομαδιαί­α βάση κατέγραψε μικρά κέρδη, τα οποία όμως αναλυτές απέδωσαν κυρίως στην εξασθένηση του δολαρίου παρά στη δυναμική του ευρώ, καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται να απουσιάζου­ν σημαντικοί καταλύτες.

Δείκτης το νόμισμα της Αυστραλίας

Αντίθετα, το δολάριο Αυστρα

λίας, που θεωρείται δείκτης για την όρεξη κινδύνου, έχει γνωρίσει μέχρι στιγμής την καλύτερη μηνιαία επίδοση έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο. Σε υψηλό δύο ετών βρέθηκε και το δολάριο Ν. Ζηλανδίας. Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 103,82.

Επίσης, το bitcoin βρέθηκε ξανά σε υψηλό τριών ετών στα 18.600 δολάρια, με άνοδο 4,5% πλησιάζοντ­ας και πάλι το ιστορικό υψηλό του που είναι λίγο πιο κάτω από τα 20.000 δολάρια. Αυτή την εβδομάδα, το κρυπτονόμι­σμα ενισχύθηκε περίπου 16%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο από τον Ιούνιο του 2019, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει άνοδο 160%. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν υποστηρίζε­ι τα ψηφιακά νομίσματα του ιδιωτικού τομέα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 23ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece