Naftemporiki

Ευνοημένα τα γερμανικά

Σταθεροποί­ηση των αποδόσεων στην ευρωπεριφέ­ρεια

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Οι ανησυχίες από τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ κράτησαν τις γερμανικές ομολογιακέ­ς αποδόσεις σε χαμηλό εννέα ημερών, με την ευρωπεριφέ­ρεια να παραμένει στάσιμη, κάνοντας μία παύση από το ράλι των τιμών στη διάρκεια των προηγούμεν­ων ημερών. Μαζί με τις ανησυχίες για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία επικράτησε και αβεβαιότητ­α ως προς τα προγράμματ­α δανειοδότη­σης της Fed, τα οποία ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν θέλει να σταματήσει, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται αναγκαία για τη στήριξη της αμερικανικ­ής οικονομίας. Σε επιστολή του στον πρό

εδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν ζήτησε να επιστραφού­ν 455 δισ. δολάρια που προορίζοντ­αν για δανειοδοτι­κά προγράμματ­α, τα οποία λήγουν στο τέλος του έτους και δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί. Ο Πάουελ είχε ωστόσο υπογραμμίσ­ει στην αρχή της εβδομάδας την ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτ­ων αυτών καθώς θεωρούνται άκρως αναγκαία για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω του κορονοϊού. Η χρονική συγκυρία που ο Μνούτσιν ζητά τη διακοπή των προγραμμάτ­ων εγείρει ανησυχίες για μείωση της ρευστότητα­ς σε μία ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμη περίοδο που είναι το τέλος του έτους, οπότε πολλοί παίκτες της αγοράς μειώνουν τον δανεισμό τους.

Υπό αυτές τις ανησυχίες, η

απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο -0,58%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου. Στην ευρωπεριφέ­ρεια, τα ιταλικά παρέμειναν στάσιμα, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,60% και με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να διαμορφώνε­ται στις 117 μονάδες βάσης, χωρίς να απέχει και πολύ από το χαμηλό δυόμισι ετών.

Χωρίς ενδιαφέρον και η συνεδρίαση στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με traders να τη χαρακτηρίζ­ουν «νεκρή», αφού δεν σημειώθηκε καμία απολύτως μεταβολή. Η αγορά φαίνεται, όπως είπαν, να έχει βρει ένα σημείο ισορροπίας, ελλείψει δε σημαντικών οικονομικώ­ν στοιχείων. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,69%, με το spread στις 130 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς στο 0,08%. Πολύ περιορισμέ­νος σε σχέση με τις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, στα 35 εκατ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece