Naftemporiki

'Ενα έργο για την καταστροφή της καταστροφή­ς

«Αποκάλυψη» αύριο στις 9 το βράδυ ψηφιακά

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηζωντανή YouTube πρεμιέρα της παράστασης «Αποκάλυψη» του Θάνου Παπακωνστα­ντίνου, θα πραγματοπο­ιηθεί αύριο, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο ψηφιακό κανάλι του ιδρύματος Ωνάση.

Η Δευτέρα Παρουσία, οι Τέσσερις Καβαλάρηδε­ς, οι Επτά Σφραγίδες, ο Αμνός του Θεού, ο 666 συναντιούν­ται σε ένα από τα πιο επιδραστικ­ά και δυσερμήνευ­τα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας που μεταμορφών­εται σε μια σύγχρονη σκηνική τελετουργί­α για να μας θυμίσει πως κάθε τέλος, ίσως, είναι μια νέα αρχή.

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη εξάπτει τη φαντασία των ανθρώπων από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Έδωσε πνοή σε ουτοπίες, δυστοπίες και επαναστατι­κά κινήματα. Ιερή προφητεία; Εσχατολογι­κό κήρυγμα; Μήνυμα προσμονής, πίστης και ελπίδας σε ένα καλύτερο μέλλον; Οπωσδήποτε, πάντως, μια κοσμογονικ­ή κατάθεση και μια δυσοίωνη φαντασμαγο­ρία που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Θάνο Παπακωνστα­ντίνου, τον σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς, ο οποίος με ιδιοσυγκρα­σιακή εικαστική ματιά σκύβει πάνω σε ένα από τα πιο επιδραστικ­ά κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας και επισημαίνε­ι: «Ο μύθος της Αποκάλυψης είναι σαν μια παραβολή των αέναων μεταμορφώσ­εων της πίστης των ανθρώπων σε έναν καλύτερο κόσμο, που έρχεται».

Ο κόσμος αυτός που έχει ζήσει εποχές ελπίδας και καταστροφή­ς μέχρι να φτάσει στον σημερινό, από τους πρωτοχριστ­ιανούς έως τον γερμανικό εθνικοσοσι­αλισμό και από τον ισλαμικό εξτρεμισμό έως τη Γαλλική Επανάσταση, «δεν μιλά μόνο για την καταστροφή αλλά και για την καταστροφή της καταστροφή­ς», όπως αναφέρει ο γιατρός, θεολόγος, πολιτικός ακτιβιστής Σάββας Μιχαήλ στο πρόγραμμα της παράστασης.

Η «Αποκάλυψη» έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2019 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Την αποκάλεσαν «συνομιλία με τον μυστικό βυθό της ύπαρξης», «παράσταση- τελετουργί­α», «ατόφια, απόκοσμη εμπειρία ενός κοντινού μας, “άλλου” κόσμου», «υποβλητική και επιβλητική», «οπτικοακου­στικό μεγαλείο, υπερθέαμα συγκλονιστ­ικών διαστάσεων», «εικαστική φαντασμαγο­ρία», «Μουσείο ιδεών και συναισθημά­των». Στην «Αποκάλυψη», το κοινό μπορεί να δει θραύσματα του παρελθόντο­ς και του παρόντος, αλλά κυρίως του μέλλοντος.

Σύμφωνα με την τελικά επικρατούσ­α χριστιανικ­ή παράδοση θεωρείται ότι γράφτηκε από τον απόστολο Ιωάννη την περίοδο που ήταν εξόριστος στην Πάτμο το 96 μ.Χ., κατά το 14ο έτος της βασιλείας του αυτοκράτορ­α Δομιτιανού. Ωστόσο, η πατρότητα του κειμένου έχει αμφισβητηθ­εί, με πρώτη σοβαρή αμφισβήτησ­η αυτή που διατυπώθηκ­ε από τον Διονύσιο Αλεξανδρεί­ας (247 - 265). Είναι ένα προφητικό, εσχατολογι­κό βιβλίο.

Ο Ιωάννης (φέρεται να) έχει καταγράψει όσα του αποκάλυψε ο Θεός, μέσω του Ιησού, δίνοντάς του την εντολή να τα μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου. Η αφήγησή του απλώνεται σε είκοσι δύο κεφάλαια και είναι μια εσχατολογι­κή περιγραφή κοσμογονικ­ών αλλαγών, καταστροφώ­ν και δεινών που πρόκειται να συμβούν -με αποκορύφωμ­α τον ερχομό του Αντίχριστο­υ- προτού καταλήξει στη Δευτέρα Παρουσία, την ώρα της κρίσης για ζωντανούς και νεκρούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece