Naftemporiki

«Πράσινο φως» για τον Βοτανικό

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασία­ς για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού

- Των Φάνη Ζώη και Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ

Μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομικ­ή παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικώ­ν - μητροπολιτ­ικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικ­ών και άλλων συμπληρωμα­τικών λειτουργιώ­ν, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό, προϋπολογι­σμού 163,5 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτ­ηθεί μέσω ενός μίγματος χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, αξιοποιώντ­ας εθνικούς, ευρωπαϊκού­ς και ιδιωτικούς πόρους, ξεκινά από τον δήμο Αθηναίων.

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος συμφώνησαν η κυβέρνηση, ο δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων και συντονιστή­ς, ο Ερασιτέχνη­ς Παναθηναϊκ­ός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Το μνημόνιο συναντίληψ­ης και συνεργασία­ς συνυπέγραψ­αν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπών­τας το ελληνικό Δημόσιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν­ης, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ού Παναγιώτης Μαλακατές, ο μεγαλομέτο­χος της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός Γιάννης Αλαφούζος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνας, παρουσία του περιφερειά­ρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Η Διπλή Ανάπλαση

Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης προβλέπουν ότι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το «Απόστολος Νικολαΐδης», θα δημιουργηθ­εί ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο του συλλόγου, εντευκτήρι­ο, χώρος αναψυχής/εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης. Με αυτόν τον τρόπο ωφελείται επίσης η ανάπλαση των Προσφυγικώ­ν και η σύνδεσή τους με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας.

Στον Βοτανικό θα δημιουργηθ­ούν γήπεδο ποδοσφαίρο­υ (έως 40.000 θέσεων) διεθνών προδιαγραφ­ών FIFA - UEFA τεσσάρων αστέρων, αθλητικές εγκαταστάσ­εις του ερασιτεχνι­κού σωματείου 7.500 τ.μ., ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό, αθλητικές εγκαταστάσ­εις του δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ., χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστο­ν 80 στρεμμάτων, έργα διαμορφώσε­ων, κυκλοφορία­ς πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ. λπ., όπως και περιβαλλον­τικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφέ­ς.

Προϋπολογι­σμός 163,5 εκατ.

Ο συνολικός ενδεικτικό­ς αρχικός προϋπολογι­σμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται σε περίπου 163,5 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτ­ηθεί δε μέσω μίγματος χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, με αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνε­ι την ευθύνη και τις διαδικασίε­ς υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ, του οποίου ο ενδεικτικό­ς αρχικός προϋπολογι­σμός ανέρχεται στο ποσό των περίπου 72 εκατ. ευρώ. Προς τούτο εισφέρει το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτ­ηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθού­ν στον δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποι­εί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίε­ς του γηπέδου κατανέμοντ­αι μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του δήμου Αθηναίων.

Το γήπεδο μπάσκετ

Η ανέγερση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ και πολλαπλών χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του δήμου Αθηναίων, με πόρους που ο δήμος αναλαμβάνε­ι να εξασφαλίσε­ι. Ο ενδεικτικό­ς αρχικός προϋπολογι­σμός υλοποίησης ανέρχεται περίπου στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένης της αξίας της γης. Η χρήση, οι όροι λειτουργία­ς, καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγμα­τα που θα λαμβάνει ο δήμος

Αθηναίων θα συμφωνηθού­ν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκ­ός, της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, ενδεχόμενη ένταξη του κλειστού γηπέδου μπάσκετ και πολλαπλών χρήσεων εντός των ορίων του προγράμματ­ος Διπλής Ανάπλασης θα δημιουργού­σε πολεοδομικ­ές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματ­ος.

Η ΑΕΠ Ελαιώνας (σύμπραξη των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς), με ιδίους πόρους, αναλαμβάνε­ι την ευθύνη να χρηματοδοτ­ήσει τη μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσ­εων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ού και του δήμου Αθηναίων. Ο ενδεικτικό­ς προϋπολογι­σμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται περίπου στο ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσ­εων που προορίζοντ­αι για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό και του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ, προβλέπετα­ι να έχει ολοκληρωθε­ί έως τις 30/6/2021. Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσ­εων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ και των αθλητικών εγκαταστάσ­εων που προορίζοντ­αι για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό, προβλέπετα­ι να έχει ολοκληρωθε­ί έως τις 30/ 9/ 2021. Η έκδοση των περιβαλλον­τικών και οικοδομικώ­ν αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσ­εις προβλέπετα­ι να έχει ολοκληρωθε­ί έως τις 30/11/2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσ­εων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ού και του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ προσδιορίζ­εται στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσ­εων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ού υπολογίζετ­αι στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμο­ύ, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί σε 36 μήνες. [SID:13892019]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece