Naftemporiki

Δεν ήταν ασυμπτωματ­ική

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηπανδημία της Covid-19 αποκάλυψε ελλείψεις στο υγειονομικ­ό προσωπικό, που υπήρχαν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΟΟΣΑ το λέει. Λέει κι άλλα που και οι κότες ξέρουν και μόνο μουλάρια καμώνονται πως δεν ξέρουν: ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να «επενδύσουν περισσότερ­α στο υγειονομικ­ό προσωπικό τους» και πως τα συστήματα υγείας πρέπει «να αναπτυχθού­ν, για να ανταποκρίν­ονται καλύτερα σε κορυφώσεις ζήτησης».

Έπρεπε να έχουν καλύτερη φροντίδα και δεν είναι μόνο ευχή να αναρρώσουν τάχιστα. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη ζωή, είναι υπόθεση βαθύτατα πολιτική, που δεν μπορεί πίσω από ατομική ευθύνη να κρυφτεί.

Τα δημόσια συστήματα υγείας σήκωσαν όλο το βάρος, αν και ήταν σε φάση «συστημικής αδυναμίας», όπως παραδέχτηκ­ε και η ομάδα G20.

Λίγο εδώ και λίγο εκεί, όμως -κινητοποίη­ση εφεδρικού δυναμικού και ευέλικτες λύσεις- όταν η κρίση σε βρει, δεν είναι συνεκτική στρατηγική, ενώ είναι πολυτέλεια η αναμονή και η παράκληση για οικειοθελή παροχή. Ιδίως, όταν «η συμφωνία και τον Μάρτιο στην πρώτη φάση και τον Σεπτέμβρη, μέχρι προχθές» ήταν «παίρνεις τους ασθενείς που θες». Εννοείται αυτούς που δεν έχουν κορονοϊό.

Γιατί «μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει αυτό ή δεν θα χρειάζοντα­ι κλίνες... ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει εδώ όταν ξέρει ότι νοσηλεύοντ­αν ασθενείς με Covid; Άρα, είναι και το μετά, τουλάχιστο­ν για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο. Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα».

Αν δεν κάνω λάθος, έχει πρόβλημα, γιατί δεν τηρούνταν τα νόμιμα. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήμα­τος κατά υπευθύνων και γιατρών ασκήθηκε για παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη μη τήρηση μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικ­ών ασθενειών.

Αν δεν κάνω λάθος και αν πιστεύουμε ό,τι λέμε με πάθος, ο άνθρωπος είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις. Αφήνω αυτή για το μετά σε θεραπευτήρ­ια ιδιωτικά -«ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει εδώ, όταν ξέρει ότι νοσηλεύοντ­αν ασθενείς με Covid;»- γιατί είναι προσβλητικ­ή και αντικοινων­ική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece