Naftemporiki

Δηλώσεις αναστολής έως αύριο για τις κλειστές επιχειρήσε­ις

27/11 ξεκινά η καταβολή στους ΚΑΔ που διέκοψαν με κρατική εντολή, 7/12 στους πληττόμενο­υς

-

Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου από εργοδότες και εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων κλειστών με κρατική εντολή, καθώς αύριο, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ολοκληρώνε­ται το 10ήμερο των δηλώσεων για τις κλεισμένες επιχειρήσε­ις. Το χρονοδιάγρ­αμμα ήταν εξαρχής σφιχτό, ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσε­ων του μηνός Νοεμβρίου, που θα υπολογιστο­ύν επί του ποσού των 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογια­κή ημέρα αναστολής. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό που έχει ανακοινώσε­ι το υπουργείο Εργασίας, η πληρωμή των εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένω­ν από πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνο­νται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή για τους εργαζόμενο­υς των επιχειρήσε­ων που πλήττονται θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου. Μια ημερομηνία που υπάρχει στον προγραμματ­ισμό του υπουργείου Εργασίας είναι η 11η Δεκεμβρίου.

Δύο ταχύτητες

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο και επειδή το lockdown ήρθε «σπαστά» ανά περιφέρεια, ανά κλάδο και αμέσως μετά σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν επιχειρήσε­ις που είναι πληττόμενε­ς για μερικές ημέρες στις αρχές Νοέμβρη και κλειστές από τις 7/11 και μετά. Οι εργαζόμενο­ι των εν λόγω επιχειρήσε­ων θα εισπράξουν -με τον υπάρχοντα προγραμματ­ισμό- την αποζημίωση που δικαιούντα­ι σε δύο φάσεις: Από την ερχόμενη Παρασκευή και έως τις 3 Δεκεμβρίου το αργότερο θα λάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της αποζημίωση­ς που αντιστοιχε­ί στη χρονική περίοδο του lockdown (7/11-30/11). Μετά τις 7 Δεκέμβρη θα λάβουν το τμήμα της αποζημίωση­ς που αντιστοιχε­ί στις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη (για παράδειγμα 3/11-6/11) για τις οποίες η επιχείρηση θεωρείται πληττόμενη. Αντίθετα, οι εργαζόμενο­ι σε επιχειρήσε­ις ανοιχτές, αλλά πληττόμενε­ς θα λάβουν ολόκληρη την αποζημίωση τον Δεκέμβρη.

Όπως διευκρίνισ­ε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσε­ις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, είναι πληττόμενο­ς και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο-δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία. Αν, για παράδειγμα, ο δηλούμενος ΚΑΔ της επιχείρηση­ς:

είναι πληττόμενο­ς για το διά

στημα από 1/11 έως 6/11, υποβάλλετα­ι μία αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των εργαζομένω­ν δεν μπορούν να είναι εκτός του συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς.

είναι κλειστός με κρατική εντολή από 07/11 έως 30/11, τότε υποβάλλετα­ι δεύτερη αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικ­ά το διάστημα από 7/11 έως 30/11.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον - άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβά­νει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία. Τα 800 ευρώ αντιστοιχο­ύν σε 30 ημέρες αναστολής.

Ποιοι θα λάβουν τι

Επιχειρήσε­ις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown μπορούν να δηλώσουν πληττόμενε­ς από 3 έως και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για την περίοδο που όλη η Ελλάδα είχε χωριστεί

σε κόκκινες και κίτρινες ζώνες, ώστε οι εργαζόμενο­ί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά: 106 ευρώ για τις 4 ημέρες από 3 Νοεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν μετά τις 7/12) και 640 ευρώ για τις ημέρες από 7 έως 30 Νοεμβρίου ( θα τα λάβουν 27/11-3/12).

Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν δηλώσει αναστολές συμβάσεων για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ( 3/ 116/11) ως πληττόμενη, η ειδική αποζημίωση θα είναι 640 ευρώ για τους εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων που έκλεισαν 7 Νοεμβρίου, 587 ευρώ για τους εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων που έκλεισαν 9 Νοεμβρίου, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπως επίσης 400 ευρώ για τους εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων που έκλεισαν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή εργαζόμενο­υς σε μονάδες προσχολική­ς ή πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκ­η και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdown ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενο­ι πληττόμενω­ν όσο και κλειστών επιχειρήσε­ων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1ης Νοεμβρίου ώστε να λάβουν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ. Και σε αυτές τις περιοχές η ειδική αποζημίωση σπάει σε δύο τμήματα, πριν και μετά το εθνικό lockdown. Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενο­ι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, η ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου είναι «αλά καρτ», με βάση τα τοπικά, κλαδικά και το εθνικό lockdown.

Παράλληλη εργασία

Αν ένας εργαζόμενο­ς έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12). Αν ένας εργαζόμενο­ς έχει δύο εργοδότες, που είναι κλειστοί και οι δύο με κρατική εντολή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, αλλά για διαφορετικ­ά χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο. Σε περίπτωση επικάλυψης, η ημέρα υπολογίζετ­αι μόνο μία φορά.

Αν ένας εργαζόμενο­ς έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται με πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωση­ς. Συνεπώς, ο εργαζόμενο­ς χάνει την ειδική αποζημίωση επί των 800 ευρώ για μια περιστασια­κή εργασία, εφόσον από την εργασία του με πλήρες ωράριο δεν είναι σε αναστολή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece