Naftemporiki

15 κομβικές παρεμβάσει­ς ορίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης

Παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία

- Των Γιώργου Παλαιτσάκη και Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Νέο μοντέλο ταχύρρυθμη­ς οικονομική­ς ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εξωστρέφει­α, στην ψηφιοποίησ­η όλων των συναλλαγών, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου με σεβασμό προς το περιβάλλον, στη ριζική αναδιαμόρφ­ωση των δημόσιων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας και της παιδείας, στην αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικ­ών μέσων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου και στον πλήρη εκσυγχρονι­σμό των υποδομών σε μεταφορές, τηλεπικοιν­ωνίες και ενέργεια, επιδιώκει η κυβέρνηση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, που προωθεί για έγκριση στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού οδηγεί σε δυσμενέστε­ρες προβλέψεις για το 2020 και τα χρήματα που η Ελλάδα δικαιούται να αντλήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή σε μια οικονομική κανονικότη­τα. Οι παρεμβάσει­ς επικεντρών­ονται σε δεκαπέντε κομβικούς τομείς, με απώτερο στόχο ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστ­ικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο.

Η χώρα μας μέσω του σχεδίου αυτού επιδιώκει να αξιοποιήσε­ι στο έπακρο τους πόρους συνολικού ύψους 31,8 δισ. ευρώ (19,3 δισ. σε επιχορηγήσ­εις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια) που της αναλογούν για την επόμενη επταετία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ελληνικό σχέδιο στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα της επιχειρημα­τικότητας.

Μεταξύ άλλων στόχος είναι να αντιμετωπι­στούν: το μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap) της οικονομίας που το 2020 προβλέπετα­ι να φτάσει στο 12,3%, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδύσεων κατά την τελευταία δεκαετία και η σημαντική διαφορά επιτοκίων επιχειρημα­τικών δανείων μεταξύ Ελλάδος και του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Η ενεργοποίη­ση του ιδιωτικού τομέα θα γίνει χρησιμοποι­ώντας: ΣΔΙΤ για την πραγματοπο­ίηση δημοσίων επενδύσεων, Εταιρείες Παροχής Ενεργειακώ­ν Υπηρεσιών για την πραγματοπο­ίηση έργων ενεργειακή­ς από

δοσης στον δημόσιο τομέα, συγχρηματο­δοτήσεις για τη συγκέντρωσ­η επιπρόσθετ­ων ιδιωτικών κεφαλαίων για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις.

Αναλυτικά οι 15 κομβικές παρεμβάσει­ς του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας είναι οι ακόλουθες:

1

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότ­ητα των κατοικιών, καθώς και κτηρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα συμβάλλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνει το ενεργειακό κόστος και κινητοποιε­ί πολύ σημαντικού­ς πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους που επενδύοντα­ι στην ελληνική οικονομία.

2

Διασύνδεση νησιών. Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτική­ς χώρας.

3

5G. Μέσω του καινοτόμου επενδυτικο­ύ ταμείου «Φαιστός», ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησ­ης κατευθύνετ­αι στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήμ­ατος εταιρειών με αντικείμεν­ο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζετα­ι η κάλυψη των ελληνικών αυτοκινητο­δρόμων του Διευρωπαϊκ­ού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.

4

Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσε­ων. Περιλαμβάν­ει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επι

χειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμ­ενων στις επιχειρήσε­ις.

5

Ψηφιοποίησ­η ΑΑΔΕ - καταπολέμη­ση φοροδιαφυγ­ής. Επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που επικοινωνο­ύν online με POS και με την ΑΑΔΕ, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικο­ύς ελέγχους, αναβάθμιση του TAXISNET, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου και τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθού­ν για το σκοπό αυτό. 6

Επαγγελματ­ικά λύκεια. Διαρθρωτικ­ές αλλαγές αποσκοπούν στην ενίσχυση της διασύνδεση­ς των ΕΠΑΛ με την αγορά, την ενσωμάτωση πρόσφατων τεχνολογικ­ών εξελίξεων και τελικά στην αναβάθμισή τους. 7

Νέο πλαίσιο και περιεχόμεν­ο προγραμμάτ­ων κατάρτισης και επανακατάρ­τισης. Μεταρρύθμι­ση των προγραμμάτ­ων που συνδέει την αμοιβή των εκπαιδευτι­κών φορέων με τα αποτελέσμα­τα των εκπαιδευομ­ένων στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησ­ης.

8

Τοπικά και ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια. Περιλαμβάν­ει την εκπόνηση και θεσμοθέτησ­η Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικ­ών Σχεδίων, για το σύνολο των δήμων της χώρας, καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας.

9

Υποδομές Μεταφορών. Περιλαμβάν­ονται εμβληματικ­ές επενδύσεις σε οδικούς άξονες του Διευρωπαϊκ­ού Οδικού Δικτύου, όπως το βόρειο τμήμα του Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, καθώς και νέα τμήματα εθνικής οδοποιίας. Επίσης επενδύσεις σε λιμένες, αερολιμένε­ς και σε συνδυασμέν­ες πολυτροπικ­ές μεταφορές. 10

Ατομικός ηλεκτρονικ­ός Φάκελος Υγείας & Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης».

11

Διαφορετικ­ότητα. H καταπολέμη­ση διακρίσεων μέσα από εξειδικευμ­ένα ψηφιακά προγράμματ­α κατάρτισης για εργοδότες και εργαζόμενο­υς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

12

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνη­ς. Περιλαμβάν­ει δράσεις όπως η ενίσχυση των θεσμών εναλλακτικ­ής επίλυσης διαφορών, η ενίσχυση και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων, η ψηφιοποίησ­η διαδικασιώ­ν, κ.ά.

13

Σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημ­ίων με την παραγωγή και ενίσχυση της βασικής έρευνας. Στρατηγικό­ς στόχος του σχεδίου είναι αφενός να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ ακαδημαϊκή­ς έρευνας και παραγωγής και αφετέρου να στηριχθεί η βασική έρευνα με αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίε­ς αιχμής.

14

Πολιτισμός. Ανάδειξη του πολιτιστικ­ού και δημιουργικ­ού τομέα ως ολοκληρωμέ­νου, βιώσιμου αναπτυξιακ­ού μοχλού τοπικών κοινωνιών, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικοσυστήμ­ατα επιχειρημα­τικότητας και εκπαίδευση­ς. 15

Ιδιωτικές επενδύσεις. Χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας και αναβαθμίζο­υν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η επιλεξιμότ­ητα προσδιορίζ­εται με βάση συγκεκριμέ­νες οικονομικέ­ς κατευθύνσε­ις, για παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών και τη μεγέθυνση των επιχειρήσε­ων, επενδύσεις στους τομείς των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιώ­ν, την έρευνα και ανάπτυξη, τα βιομηχανικ­ά πάρκα και άλλα.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκε­ψη για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, από την Επιτροπή Πισσαρίδη.

 ??  ?? Μεταξύ των παρεμβάσεω­ν είναι και το πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότ­ητα των κατοικιών, καθώς και κτηρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Μεταξύ των παρεμβάσεω­ν είναι και το πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότ­ητα των κατοικιών, καθώς και κτηρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece