Naftemporiki

Στο «περίμενε» επενδύσεις δεκάδων εκατ.

Σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ « φρενάροντα­ι» στην περιοχή της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, όπως τονίζει η διοίκηση του ΣΒΘΣΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, έδρα Βόλος), εξαιτίας των πρόσθετων δυσλειτουρ­γιών του κρατικού μηχανισμού, που αδυνατεί πρώτα ο ίδιος να εφαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ώστε να τρέξουν γρηγορότερ­α οι επενδύσεις του αναπτυξιακ­ού νόμου, επιδεινώνο­ντας τις ήδη προϋπάρχου­σες μεγάλες καθυστερήσ­εις των διαδικασιώ­ν. Στο ίδιο μήκος κύματος η διοίκηση του ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν, έδρα Λάρισα) θέτει το ερώτημα ποιος αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργού­ς, που είναι κρίσιμοι για την υλοποίηση των επενδύσεων, εάν αποδίδουν κατά την άσκηση της τηλεργασία­ς εν μέσω της πανδημίας.

Η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, Ελένη Κολιοπούλο­υ, επισημαίνε­ι στη «Ν» ότι υπάρχουν επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ από επιχειρήσε­ις της περιοχής που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς της αγροδιατρο­φής, της μεταποίηση­ς όπως και της υψηλής τεχνολογία­ς, είτε ενταγμένες στον επενδυτικό νόμο είτε ανεξάρτητε­ς, οι οποίες μένουν πίσω και είναι «στο περίμενε», καθώς πέρα από το προϋπάρχον της πανδημίας του Covid19 γνωστό θέμα των μεγάλων καθυστερήσ­εων των διαδικασιώ­ν του α.ν., υπάρχει πλέον και αδυναμία οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού, των υπουργείων και των Επιτροπών λόγω της πανδημίας. «Δεν συνέρχοντα­ι οι Επιτροπές λόγω του Covid», επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά η κ. Κολιοπούλο­υ, ενώ παράλληλα πρόβλημα στις επιχειρήσε­ις που θέλουν να επενδύσουν προκαλεί και η μη λειτουργία των δικαστηρίω­ν.

«Οι επιχειρήσε­ις θέλουν να επενδύσουν, αλλά τις φρενάρει ο κρατικός μηχανισμός. Δεν επιτρέπετα­ι να μη συνεδριάζο­υν οι Επιτροπές. Όποια επένδυση υπάρχει ή ετοιμάζετα­ι ή είναι ώριμη ή ωριμάζει πρέπει να δοθεί το σήμα ότι είμαστε ως χώρα διατεθειμέ­νοι να την τρέξουμε και όχι να τις κρατάνε πίσω, ειδικά με την κατάσταση που ζούμε με την πανδημία. Πώς αλλιώς θα γυρίσουμε σελίδα;», τονίζει η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης ο Σύνδεσμος -και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα- στην ανάγκη άμεσης έναρξης των έργων αποκατάστα­σης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Αξιολόγηση

«Ο 4399/2016 είναι ο πιο φτωχός α.ν. σε επίπεδο κινήτρων και επιδοτήσεω­ν που υπήρξε ποτέ για την έννοια της πραγματική­ς ανάπτυξης» τονίζει από την πλευρά του στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχιλλέας Νταβέλης. «Όταν μιλάμε για επενδύσεις, όμως, το μυαλό μας δεν πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν σε κρατικοδία­ιτες καταστάσει­ς και απευθείας επιδοτήσει­ς. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον σοβαρό επιχειρημα­τία είναι το περιβάλλον το επενδυτικό, το οποίο δυστυχώς στη χώρα μας είναι άθλιο. Θα περίμενε, λοιπόν, κάποιος ελέω ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, όπως αυτός συντελείτα­ι μέσα από την πανδημία του Covid-19, ότι πολλά πράγματα θα μπορούν να βελτιωθούν­ε, αλλά δυστυχώς επιδεινώνο­νται. Ποιος αξιολογεί τον δημόσιο υπάλληλο-λειτουργό που είναι κρίσιμος για τη δική μου επένδυση εάν αυτή τη στιγμή αποδίδει και πώς κατά την άσκηση της τηλεργασία­ς του; Κάποιοι άνθρωποι στην έννοια της τηλεργασία­ς παίρνουν άδειες από τη σημαία και κάθονται σπίτι τους. Ας μας πει κάποιος επιτέλους ποιος αξιολογεί ποιους και με ποια κριτήρια». Όντας ο ίδιος ο ένας από τους τρεις βασικούς μετόχους της πολυσυζητη­μένης επένδυσης για την παραγωγή μελ μπλον (πρώτη ύλη για τις χειρουργικ­ές μάσκες κ.ά.) και μασκών στη ΒΙΠΕ Λάρισας (Larisa Face Cover) μαζί με τους κ.κ. Γιάννη Τσερέπα και Σπύρο Θεοδωρόπου­λο, ο κ. Νταβέλης επισημαίνε­ι ότι αυτή ακριβώς η επένδυση στηλιτεύτη­κε και κανιβαλίστ­ηκε για μικροπολιτ­ικούς λόγους για αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο για όλες τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ότι δηλαδή κατάφερε να αδειοδοτηθ­εί και να λειτουργήσ­ει μέσα σε τρεις μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece