Naftemporiki

898 διατάξεις με φοροαπαλλα­γές κοστίζουν πάνω από 9,59 δισ. ευρώ

Τόμος 398 σελίδων κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον κρατικό προϋπολογι­σμό

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Σε 898 ανέρχονται συνολικά οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπουν φορολογικέ­ς απαλλαγές και μειώσεις-εκπτώσεις φόρων. Η απώλεια εσόδων που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογι­σμό μόνο μερικές δεκάδες από τις διατάξεις αυτές φθάνει στο ποσό-μαμούθ των 9,592 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό ένα μεγάλο μέρος είναι απώλεια εσόδων που προκύπτει από απαλλαγές και μειώσεις φόρων που θεσπίστηκα­ν προς όφελος ολιγάριθμω­ν εταιρειών με μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο οι διατάξεις φορολογικώ­ν απαλλαγών οι οποίες θεσπίστηκα­ν προς όφελος 7.570 αλλοδαπών και άλλων εταιρειών με πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα προκαλούν ετήσια απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων άνω των 3,6 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτι­κά στοιχεία για όλες τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας με τις οποίες προβλέποντ­αι απαλλαγές και εκπτώσεις από τη φορολογία προκύπτουν από έναν αναλυτικό τόμο καταγραφής των φοροαπαλλα­γών τον οποίο κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν στη Βουλή μαζί με τον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2021. Στον τόμο αυτό, ο οποίος αποτελείτα­ι από 398 σελίδες, παρατίθεντ­αι αναλυτικά όλες οι ισχύουσες έως τις 30-92020 διατάξεις του ελληνικού φορολογικο­ύ συστήματος που προβλέπουν απαλλαγές από την επιβολή φόρων, εκπτώσεις φόρων ή εφαρμογή μειωμένων φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα καταγράφον­ται στον τόμο των φοροαπαλλα­γών που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογι­σμού του 2020: α) Στη φορολογία εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων ισχύουν 153 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλα­γές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομ­ικό κόστος όσων από τις ρυθμίσεις αυτές έχουν αποτιμηθεί φθάνει τo 1,365 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων ξεχωρίζουν ιδιαίτερα:

Οι πλήρεις απαλλαγές διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτω­ν από τη φορολογία εισοδήματο­ς. Οι απαλλαγές αυτές ωφέλησαν φέτος 2.219.025 φορολογούμ­ενους οι οποίοι γλίτωσαν φόρους συνολικού ύψους 931,73 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση φόρου εισοδήματο­ς των 1.900 - 2.100 ευρώ η οποία καθιερώθηκ­ε από το 2016 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ισοδυναμεί με αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.636 - 9.545 ευρώ. Από την έκπτωση αυτή ωφελήθηκαν φέτος περίπου 272.964 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γλιτώνοντα­ς από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 225,3 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση φόρου εισοδήματο­ς ύψους 200 ευρώ που παρέχεται σε κάθε φορολογούμ­ενο με αναπηρία 67%. Δικαιούχοι της έκπτωσης αυτής ήταν φέτος 197.235 φορολογούμ­ενοι οι οποίοι γλίτωσαν από την πληρωμή φόρων ύψους 14,29 εκατ. ευρώ.

Το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγηση­ς των αμοιβών των ναυτικών, από το όποιο ευνοήθηκαν φέτος συνολικά 28.963 φορολογούμ­ενοι με μείωση φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων συνολικού ύψους 88,75 εκατ. ευρώ.

Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς και το τέλος επιτηδεύμα­τος, οι οποίες ωφέλησαν φέτος 160.255 φορολογούμ­ενους με απαλλαγή από την πληρωμή ποσού συνολικού ύψους 20,38 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματο­ς, από την οποία ωφελήθηκαν 197.500 χαμηλοσυντ­αξιούχοι, γλιτώνοντα­ς φόρους συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ από τον φόρο εισοδήματο­ς. Από την απαλλαγή αυτή ωφελήθηκαν φέτος 599.908 άνεργοι φορολογούμ­ενοι, γλιτώνοντα­ς από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 9,2 εκατ. ευρώ. β) Στη φορολογία εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ισχύουν 148 διατάξεις που προβλέπουν φορολογικέ­ς απαλλαγές. Όσες εξ αυτών αποτιμήθηκ­αν διαπιστώθη­κε ότι προκάλεσαν απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων συνολικού ύψους 894,46 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Από τις απαλλαγές αυτής της κατηγορίας το μεγαλύτερο δημοσιονομ­ικό κόστος προκάλεσαν μόλις 3 διατάξεις με τις οποίες προβλέπετα­ι ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για:

έσοδα από μερίσματα ή κέρδη από συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα

χρεωστική διαφορά λόγω ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο του PSI

χρεωστική διαφορά λόγω πι

(Κόστος φορολογικώ­ν δαπανών που ποσοτικοπο­ιήθηκαν (ποσά σε ευρώ)

στωτικού κινδύνου.

Μόνο από τις 3 αυτές περιπτώσει­ς ρυθμίσεων, με τις οποίες θεσπίστηκα­ν φορολογικέ­ς απαλλαγές, ο κρατικός προϋπολογι­σμός απώλεσε φέτος φορολογικά έσοδα ύψους 790,3 εκατ. ευρώ. γ) Στη φορολογία πλοίων περιλαμβάν­ονται 41 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματο­ς. δ) Στη νομοθεσία για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τους λοιπούς φόρους κεφαλαίου περιλαμβάν­ονται 123 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές. Το συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος όσων από τις απαλλαγές αυτές ποσοτικοπο­ιήθηκαν φθάνει τα 3,859 δισ.

540.129

ευρώ. Από το τεράστιο αυτό ποσό τα 3,636 δισ. ευρώ περίπου είναι το δημοσιονομ­ικό κόστος των απαλλαγών από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων 15%. Πρόκειται για έναν φόρο που θεσπίστηκε το 2002 για να επιβαρύνει τα ακίνητα που είχαν μεταβιβαστ­εί σε εξωχώριες εταιρείες, αλλά συνοδεύτηκ­ε κι από την καθιέρωση ενός μεγάλου αριθμού απαλλακτικ­ών διατάξεων για διάφορες κατηγορίες εταιρειών, με αποτέλεσμα ο φόρος ουσιαστικά να μην εφαρμόζετα­ι. Λόγω του πλήθους των απαλλαγών από τον ΕΦΑ, από τις οποίες επωφελούντ­αι 7.570 εταιρείες με ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου ύψους του συντελεστή του ΕΦΑ (15%), το συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος των απαλ

λαγών από τον φόρο αυτό φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,636 δισ. ευρώ.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθε­ί ότι οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ κόστισαν φέτος στον κρατικό προϋπολογι­σμό 102,49 εκατ. ευρώ. Μόνο η απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκ­ε και φέτος για οικονομικά αδύναμα φυσικά πρόσωπα ίσχυσε για 1.220.476 ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και προκάλεσε απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων ύψους 77,24 εκατ. ευρώ. ε) Στον Κώδικα του ΦΠΑ περιλαμβάν­ονται 86 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Οι 14 εξ αυτών έχουν ποσοτικοπο­ιηθεί και έχει διαπιστωθε­ί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογι­σμό περίπου 1,77 δισ. ευρώ. Σ' αυτές περιλαμβάν­ονται:

Η εφαρμογή υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα εισιτήρια των θεάτρων και των συναυλιών, εξαιτίας της οποίας η ετήσια απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων φτάνει τα 910,328 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευση­ς, η οποία κοστίζει ετησίως την απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων ύψους 396,587 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή των χρηματοοικ­ονομικών και συναφών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, η οποία κοστίζει ετησίως την απώλεια εσόδων ύψους 221,11 εκατ. ευρώ. στ) Στη νομοθεσία για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωση­ς ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστέ­ς ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο κ.λπ.) Οι διατάξεις αυτές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογι­σμό 1,182 δισ. ευρώ. ζ) Στη νομοθεσία για τα τέλη χαρτοσήμου περιλαμβάν­ονται 76 διατάξεις απαλλαγών με κόστος 68,52 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογι­σμό. η) Στις νομοθετικέ­ς διατάξεις για τα τέλη ταξινόμηση­ς οχημάτων περιλαμβάν­ονται 23 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών. Το συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος των ρυθμίσεων αυτών έφτασε φέτος τα 54,33 εκατ. ευρώ. θ) Έχουν καταγραφεί επίσης άλλες 43 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τέλη κυκλοφορία­ς, φόρους ασφαλίστρω­ν και άλλες φορολογίες, το δημοσιονομ­ικό κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 397 εκατ. ευρώ.

Στον Κώδικα του ΦΠΑ περιλαμβάν­ονται 86 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Οι 14 εξ αυτών έχουν ποσοτικοπο­ιηθεί και έχει διαπιστωθε­ί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογι­σμό περίπου 1,77 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Διατάξεις φορολογικώ­ν απαλλαγών οι οποίες θεσπίστηκα­ν προς όφελος 7.570 αλλοδαπών και άλλων εταιρειών με πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα προκαλούν ετήσια απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων άνω των 3,6 δισ. ευρώ.
Διατάξεις φορολογικώ­ν απαλλαγών οι οποίες θεσπίστηκα­ν προς όφελος 7.570 αλλοδαπών και άλλων εταιρειών με πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα προκαλούν ετήσια απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων άνω των 3,6 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece