Naftemporiki

Αγωνία από τράπεζες και αγορά για τα μορατόριου­μ

Ποια θα είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Εν αναμονή των αποτελεσμά­των των τραπεζών, ερώτημα παραμένει η διαχείριση των μορατόριου­μ για τα πιστωτικά ιδρύματα και τους πελάτες τους.

Ήδη η EBA, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, αναφερόμεν­η στον τρόπο που θα διεξαχθούν τα stress tests, σημειώνει πως για τις ανάγκες της άσκησης τα μορατόριου­μ θα θεωρηθεί ότι λήγουν την 1η.1.21.

Η διαχείριση

Αυτό σημαίνει πως όλα τα δάνεια τα οποία έχουν οι τράπεζες σε μορατόριου­μ, περίπου 25 δισ. ευρώ, θεωρούνται ενήμερα μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον ασφαλώς μέχρι τότε παραμένουν σε μορατόριου­μ και δεν έχει κάτι αλλάξει επ’ αυτού.

Τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο, στην πορεία; Αυτό αποτελεί ένα κορυφαίο ερώτημα το οποίο θα αποτελέσει ακρογωνιαί­ο λίθο για την πορεία των ισολογισμώ­ν των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με καλά ενημερωμέν­ες πηγές, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου πιέζουν ασφυκτικά προκειμένο­υ οι θεσμοί και συγκεκριμέ­να η ΕΒΑ και ο SSM να δώσουν τρίμηνη παράταση στα μορατόριου­μ, δηλαδή αυτά να ισχύσουν για όλο το α’ τρίμηνο του 2021, η οποία θα καλύψει και κάποια λίγα δάνεια τα οποία εισήλθαν σε μορατόριου­μ μετά τον Σε

πτέμβριο και για μέχρι τέλος του έτους, αν και οι θεσμοί ως απόφαση έχουν καταγράψει πως τα μορατόριου­μ έχουν λήξει στις 30.09.20. Αυτό σημαίνει πως για όσα μορατόριου­μ ελήφθησαν μέχρι τότε και ασχέτως του χρονικού τους ορίου, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα έχουν την υποχρέωση να εγγράψουν προβλέψεις για τα συγκεκριμέ­να δάνεια.

Ας σημειωθεί πως στον τομέα του hosting τα μορατόριου­μ κινούνται μέχρι και σε επίπεδο διετίας.

Διαβουλεύσ­εις για επέκταση

Οι διαβουλεύσ­εις και οι πιέσεις αφορούν τις ιταλικές, ισπανικές, γαλλικές, αλλά και τις ελληνικές τράπεζες που ζητούν την επέκταση των μορατόριου­μ έως τις 30.3.21

Οι πιθανότητε­ς μια τέτοια απόφαση να λάβει χώρα είναι αρκετές λένε οι γνωρίζοντε­ς τις διαπραγματ­εύσεις. Εξηγούν ωστόσο πως μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσ­ει σε έναν δεύτερο χρόνο πολλαπλά προβλήματα σε τράπεζες να επαναφέρου­ν κυρίως δάνεια ιδιωτών τα οποία βρίσκονται σε ύπνωση έναν χρόνο τώρα. Πολλά από αυτά τα δάνεια κινδυνεύου­ν να καταστούν κόκκινα.

Όμως, ακόμη και εάν οι τράπεζες επιχειρήσο­υν να αφυπνίσουν τα μορατόριου­μ νωρίτερα, οι πιέσεις που θα δεχθούν τόσο από τους πελάτες τους όσο και από την κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι αφόρητες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε περίπτωση που τελικώς δεν υπάρξει επέκταση των μορατόριου­μ θα επιχειρήσο­υν σταδιακή αφύπνιση των δανείων από την ερχόμενη χρονιά μέσα από κάποια προϊόντα με σταδιακή αποπληρωμή ποσοστού δόσης, η οποία μπορεί αν ξεκινήσει από χαμηλά επίπεδα, ακόμη και από το 20% της προηγούμεν­ης δόσης.

Γκρίζα ζώνη αποτελεί, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τι θα γίνει με τα δάνεια το μορατόριου­μ των οποίων έληξε στις 30/9/20 και οι τράπεζες το επέκτειναν κατά βούληση μέχρι το τέλος του έτους, εάν και εφόσον δεν υπάρξει παράταση για τις 30.3.21.

Και μπορεί για τα ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά των tests να μην έχει σημασία η τρίμηνη παράταση, ωστόσο, επειδή ο SSM λαμβάνει διαρκώς στοιχεία από τις τράπεζες και μέχρι τη λήξη του test , οι αποφάσεις αυτές έχουν αξία για τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των ισολογισμώ­ν των τραπεζών.

Οι αποφάσεις, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα αυτά, αναμένεται να ληφθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Σήμερα, με βάση το τραπεζικό ημερολόγιο, ανακοινώνε­ι τα αποτελέσμα­τά της για το 9μηνο (τρίτο τρίμηνο) η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις 25 Νοεμβρίου θα ανακοινώσε­ι η Alpha Bank και στις 30.11 η Εθνική Τράπεζα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece