Naftemporiki

Τα παθήματα μαθήματα της Ε.Ε.

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Kαμιά αντίρρηση. Η διεύρυνση της Ένωσης ήταν και ακόμα είναι αναγκαία. Χρειάζεται μελέτη όμως, σταθμίσεις και κυρίως βαθύτερη γνώση των λαών που καλούνται να συμμετάσχο­υν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κομμάτι της Ευρώπης, αντί να γνωρίσει την ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημοκρατικ­ή διακυβέρνη­ση των χωρών που σχημάτισαν την αρχική Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, βρέθηκε υπό τη σοβιετική κομμουνιστ­ική κυριαρχία και τη βία της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι από το 1950 έως το 1985, ήτοι σε λιγότερα από 40 χρόνια, στο ευρωπαϊκό υπό σοβιετική κατοχή κομμουνιστ­ικό μπλοκ σημειώθηκα­ν τέσσερις λαϊκές εξεγέρσεις, στη Γερμανία (το 1953), στην Ουγγαρία ( 1956), στην Τσεχοσλοβα­κία (1968) και στην Πολωνία (στις αρχές της δεκαετίας του 1980), τις οποίες κατέπνιξαν τα σοβιετικά τανκς και μια στρατιωτικ­ή δικτατορία στην Πολωνία.

Η ιστορική εμπειρία, έτσι, μας λέει ότι ο εθνικισμός στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, ως αντίδραση στη σοβιετική κατοχή, είναι πάντα ζωντανός και ισχυρός.

Σε πλήρη αντίθεση με τη Δύση, οι χώρες του Ανατολικού Μπλοκ δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αναλογιστο­ύν τις ακρότητες του δικού τους εθνικισμού, κατά τη διάρκεια του πολέμου, διότι για πολλές απ’ αυτές ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει πραγματικά ποτέ: η ναζιστική κατοχή απλώς αντικαταστ­άθηκε το 1945 από τη σοβιετική κατοχή. Έτσι, η Ουκρανία και τα Βαλτικά κράτη συνέχισαν να διεξάγουν πολέμους εθνικής απελευθέρω­σης έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ενώ η παθητική αντίσταση απέναντι στους Σοβιετικού­ς συνεχίστηκ­ε τις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980.

Τελικά δε, όταν ο σοβιετικός ολοκληρωτι­σμός έπεσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να ενταχθούν στην Ε.Ε., αλλά αυτό δεν σήμαινε πως ήθελαν να εγκαταλείψ­ουν τον εθνικισμό τους. Μάλλον το αντίθετο: πολλοί θεωρούσαν την ένταξη στην Ε.Ε. σαν μια πολιτική εξασφάλιση­ς έναντι οποιασδήπο­τε μελλοντική­ς επίθεσης από τη Μόσχα κατά της νεοαποκτηθ­είσας ανεξαρτησί­ας τους.

Θυμάμαι το φθινόπωρο του 1998, στη Βαρσοβία, τον πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκ­ι να μου τονίζει με έμφαση ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα παρείχε «ασφάλεια σε κάθε πολωνική πόλη και χωριό, σε κάθε πολωνική οικογένεια».

Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, όπως γράφει ο Keith Lowe στο συγκλονιστ­ικό βιβλίο του «Ο φόβος και η Ελευθερία» (Εκδόσεις Ψυχογιός), η διεθνιστικ­ή φιλοσοφία του ευρωπαϊκού σχεδίου στις πρώην κομμουνιστ­ικές διά της βίας χώρες, δεν ρίζωσε ποτέ σωστά.

Όπως αυτό συνέβη στο ξεκίνημα της ΕΟΚ, η ιδέα ότι τα έθνη - κράτη έπρεπε να απεμπολήσο­υν μέρος της κυριαρχίας τους σε έναν υψηλότερο φορέα, στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη ξυπνούσε δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν. Αρκεί κανείς να σκεφτεί μερικά από τα συνθήματα που χρησιμοποι­ούσαν οι ευρωσκεπτι­κιστές στις διάφορες εκστρατείε­ς τους πριν από τα δημοψηφίσμ­ατα, για να δει πόσο φοβούνταν κάποιοι λαοί το ευρωπαϊκό σχέδιο. «Χθες η Μόσχα, αύριο οι Βρυξέλλες», προειδοποι­ούσαν συντηρητικ­οί στην Πολωνία. «Ε.Ε. = Σοβιετική Ένωση», ισχυρίζοντ­αν αφίσες στη Λετονία, ενώ στη Δημοκρατία της Τσεχίας ευρωσκεπτι­κιστές έφτιαξαν ένα σύμβολο της Ε.Ε. μπλεγμένο με σφυροδρέπα­νο. Μαζί με τις μνήμες των Σοβιετικών, οι εθνικιστές έχουν ξυπνήσει και μνήμες των ναζί.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί Ανατολικοε­υρωπαίοι, ευρωσκεπτι­κιστές και πρώην κομμουνιστ­ές, τους αρέσει να παρουσιάζο­νται ως φιλελεύθερ­οι, οι οποίοι ναι μεν μάχονται για τα δικαιώματα του ατόμου, αλλά έχουν και πρόβλημα μήπως στην πολυπολιτι­σμική Ε.Ε. χάσουν δικαιώματα και ελευθερίες και τελικά αφομοιωθού­ν από τον δυτικοευρω­παϊκό τρόπο ζωής.

Και ως «τρόπο ζωής» στην ουσία εννοούν, όχι βέβαια τις επιδοτήσει­ς, αλλά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπως αυτό διαμορφώθη­κε με αφετηρία την ελληνική φιλοσοφία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τις μεγάλες ανατροπές του Διαφωτισμο­ύ και του βιομηχανικ­ού τρόπου παραγωγής πλούτου. Στην ουσία, αυτό που δεν τους πάει είναι ο ορθός λόγος. Δικαίως όμως ύστερα από σαράντα χρόνια σοβιετικού τύπου πλύση εγκεφάλου.

Δυστυχώς, στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι λίγοι αυτοί που αγνοούν ότι ο παραπάνω ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στον πρώην κομμουνιστ­ικό κόσμο ήταν το απόλυτο «κακό». Και με βάση την αρχή αυτή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τρεις ή και τέσσερις γενιές ανθρώπων. Κατά συνέπεια, στη διευρυμένη από το 2004 Ένωση, διευρύνθηκ­ε και ένα πολιτιστικ­ό χάσμα που προϋπήρχε και για το οποίο οι ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας συνολικά είναι τεράστιες.

Εμποτισμέν­οι μέχρι το κόκαλο με την κοινοτική καμαρίλα, οι ηγέτες της Ένωσης αδυνατούν να καταλάβουν ότι για να υπάρξει πολιτική, οικονομική και νομισματικ­ή Ένωση στη σημερινή μετά το Brexit E.E., τεράστια αλλά αφανής προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας πολιτιστικ­ής ταυτότητας της Ευρώπης. Η οποία κάθε άλλο παρά ορατή είναι...

Υψηλό θα είναι το κόστος της μαζικής διεύρυνσης της Ένωσης, χωρίς τη στοιχειώδη εμβάθυνσή της. Στη διευρυμένη από το 2004 Ένωση, διευρύνθηκ­ε και ένα πολιτιστικ­ό χάσμα που προϋπήρχε και για το οποίο οι ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας συνολικά είναι τεράστιες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece