Naftemporiki

Στο μάτι κολοσσών ο αέρας του Αιγαίου

Πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων

- Των Γιώργου Αλεξάκη και Νίκου Μπέλλου

Ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφετ­αι από διεθνείς κολοσσούς για τον τομέα των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων (ΘΑΠ) το τελευταίο διάστημα στο φόντο και των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Άλλωστε, η στρατηγική της Ε. Ε., όπως δημοσιοποι­ήθηκε την περασμένη Πέμπτη, προβλέπει αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος από 12 GW σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050. Μάλιστα η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότ­ερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμο­ύ που θα καταναλώνε­ι η Ευρώπη περί το 2040.

Βέβαια στην Ελλάδα το θέμα της ανάπτυξης των ΘΑΠ, που ουσιαστικά είναι η βασική, προς ώρας, υπεράκτια δομή ενέργειας (η ενέργεια από τα κύματα είναι σε ερευνητικό πεδίο ακόμη), είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Γεωπολιτικ­ές ισορροπίες, αλλά και αδειοδοτικ­ό πλαίσιο αποτελούν τα βασικά σημεία πάνω στα οποία πρέπει να γίνει δουλειά, καθώς τα πλέον εκμεταλλεύ­σιμα αιολικά πεδία είναι στο Αν. Αιγαίο.

Ωστόσο, με αναφορά στα 6

ναυτικά μίλια ως ζώνη πιθανής εγκατάστασ­ης, αλλά και με προβολή στο μέλλον τα τελευταία έτη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αρκετές μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Equinor (πρώην Statoil, η εταιρεία πετρελαίων της Νορβηγίας), η Principle Power (εταιρεία στην οποία μετέχουν οι EDP πορτογαλικ­ών και κινέζικων συμφερόντω­ν, η Repsol Ισπανίας κ.λπ.), η Copenhagen Offshore Partners COP Δανίας, η Iberdrola Ισπανίας, η Innogy (διεθνής εταιρεία ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου - εμπορία, δίκτυα και σταθμοί ΑΠΕ).

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματ­ίου, σήμερα στην Ελλάδα η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι ουσιαστικά παγωμένη, παρά το πλούσιο αιολικό δυναμικό των θαλασσών μας. Μάλιστα, από το 2012 δεν γίνεται συζήτηση για αδειοδοτήσ­εις. Βέβαια, όπως τονίζει ο κ. Παπασταματ­ίου, αν τώρα ξεκινήσει μια διαδικασία για το νομικό πλαίσιο σε 6-7 χρόνια, οπότε και το κόστος ανάπτυξης ΘΑΠ θα έχει γίνει αν

ταγωνιστικ­ό, θα μπορεί η χώρα να μπει στον διεθνή χάρτη.

Διασυνδέσε­ις

Δυναμική παρουσία στη διασύνδεση των ΘΑΠ θέλει να παίξει ο ΑΔΜΗΕ, που ωστόσο στα έργα διασυνδέσε­ων των νησιών, όπως σημειώνει ο κ. Παπασταματ­ίου, θα πρέπει να λάβει υπόψη και πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο των ΘΑΠ, αφήνοντας κατάλληλες «αναμονές» (electrical hubs) όπου θα μπορούν να κουμπώσουν οι νέες υποδομές αλλά και τα δυνητικά φορτία.

Με βάση βέβαια όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος του Διαχειριστ­ή στο Renewables & Storage Forum στις 12/11/2020, «μας ενδιαφέρει να παίξουμε ενεργό ρόλο στις διασυνδέσε­ις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η τεχνογνωσί­α που χρησιμοποι­είται για τα έργα αυτά είναι καινοτόμος και ο ΑΔΜΗΕ έχει όλες τις δυνατότητε­ς -τεχνικές και χρηματοοικ­ονομικές- να δραστηριοπ­οιηθεί σε αυτές τις νέες αγορές. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποθαλάσσι­ων διασυνδέσε­ων υψηλής τάσης και μπορεί να

εγγυηθεί ασφαλείς διασυνδέσε­ις σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα».

Τρεις άξονες

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονι­κής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η χωροθέτηση και αδειοδότησ­η, η διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο τρόπος αποζημίωση­ς των σχετικών επενδύσεων είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που επεξεργάζε­ται το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

«Πρόσφατη προμελέτη που έγινε για λογαριασμό της Ε.Ε. προβλέπει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα υποχωρήσει στα 46 ευρώ/MWh το 2050. Η ίδια μελέτη υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW. Συνεπώς, υπάρχει επιχειρημα­τική λογική στην ανάπτυξη τέτοιων πάρκων», σημείωσε η κ. Σδούκου.

 ??  ?? Παναγιώτης Παπασταματ­ίου, γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Παναγιώτης Παπασταματ­ίου, γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.
 ??  ?? Αλεξάνδρα Σδούκου, γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Αλεξάνδρα Σδούκου, γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece