Naftemporiki

800 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη υπεράκτιων ΑΠΕ έως το 2050

-

Σε επενδύσεις 800 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 προσβλέπει η νέα στρατηγική που παρουσίασε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Στις χρηματοδοτ­ήσεις θα συμβάλει και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, η ΕΤΕπ και το ΙnvestEU (θα διαδεχθεί την 1η Ιανουαρίου 2021 το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ).

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο σχέδιο, αφού η ισχύς της υπεράκτιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα 12 GW σήμερα θα φτάσει τουλάχιστο­ν στα 60 GW έως το 2030 και στα 300 GW έως το 2050. Η παραπάνω ισχύς θα συμπληρωθε­ί και με αύξηση κατά 40 GW της ωκεάνιας ενέργειας και άλλων αναδυόμενω­ν τεχνολογιώ­ν, όπως πλωτές εγκαταστάσ­εις αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2050.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η

επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου ανάπτυξης θα βασιστεί στις τεράστιες δυνατότητε­ς σε όλες τις θαλάσσιες λεκάνες της Ευρώπης και στην παγκόσμια υπεροχή εταιρειών της Ε.Ε. στον τομέα αυτό. Θα δημιουργηθ­ούν νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία, πράσινες θέσεις απασχόληση­ς σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ θα ενισχυθεί και η παγκόσμια υπεροχή της Ε.Ε. στις τεχνολογίε­ς υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας. Θα διασφαλιστ­εί επίσης η προστασία του περιβάλλον­τος, της βιοποικιλό­τητας και της αλιείας. Για την κλιμάκωση της παραγωγική­ς ικανότητας υπεράκτιας ενέργειας, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τη διασυνορια­κή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάστασ­η μακροπρόθε­σμα. Μάλιστα, θα απαιτηθεί η ενσωμάτωση των υπεράκτιων ΑΠΕ στα εθνικά θαλάσσια χωροταξικά σχέδια που οφείλουν να υποβάλουν τα παράκτια κρά

τη-μέλη στην Επιτροπή έως τον Μάρτιο του 2021.

Στρατηγική της Κομισιόν

Η Επιτροπή εκτιμά ότι, έως το 2050, θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους σχεδόν 800 δισ. ευρώ για την επίτευξη των στόχων που προτείνει. Προκειμένο­υ να συμβάλει στη δημιουργία και την κινητοποίη­ση αυτών των επενδύσεων, η Επιτροπή:

-Θα παράσχει σαφές και υποστηρικτ­ικό νομικό πλαίσιο σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα αξιολογήσε­ι και κατά πόσον χρειάζοντα­ι πιο συγκεκριμέ­νοι και στοχευμένο­ι κανόνες. Η Επιτροπή θα μεριμνήσει ώστε οι αναθεωρήσε­ις των κατευθυντή­ριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλον­τος και της οδηγίας για τις ΑΠΕ να διευκολύνο­υν την οικονομικά αποδοτική εγκατάστασ­η υπεράκτιων ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

-Θα συμβάλει στην κινητοποίη­ση όλων των σχετικών κονδυλίων για τη στήριξη της ανάπτυξης του τομέα. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποι­ήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης και να συνεργαστο­ύν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα για τη στήριξη επενδύσεων στην υπεράκτια ενέργεια μέσω του InvestEU. Θα κινητοποιη­θούν κονδύλια από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά λιγότερο ώριμες τεχνολογίε­ς.

-Διασφάλιση ενισχυμένη­ς αλυσίδας εφοδιασμού. Η στρατηγική υπογραμμίζ­ει την ανάγκη βελτίωσης της κατασκευασ­τικής ικανότητας και των λιμενικών υποδομών, καθώς και αύξησης του εργατικού δυναμικού που διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για τη διατήρηση υψηλότερων ρυθμών εγκατάστασ­ης. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει ειδική πλατφόρμα για τις υπεράκτιες ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας στο πλαίσιο του Βιομηχανικ­ού Φόρουμ Καθαρής Ενέργειας, η οποία θα φέρει σε επαφή όλους τους συντελεστέ­ς και θα αφορά την ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού.

Για την ανάλυση και την παρακολούθ­ηση των περιβαλλον­τικών, κοινωνικών και οικονομικώ­ν επιπτώσεων των υπεράκτιων ΑΠΕ και των δραστηριοτ­ήτων που συνδέονται με αυτές, η Επιτροπή θα διαβουλεύε­ται τακτικά με εμπειρογνώ­μονες των κρατών-μελών με ενδιαφερόμ­ενα μέρη και επιστήμονε­ς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι υπεράκτιες αιολικές πηγές παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που είναι ανταγωνιστ­ική και, μερικές φορές, φθηνότερη από την υφιστάμενη τεχνολογία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα… Από τις τεχνολογίε­ς πλωτών υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων αιολικής ενέργειας έως τις τεχνολογίε­ς ωκεάνιας ενέργειας, όπως η κυματική και η παλιρροϊκή, τις πλωτές φωτοβολταϊ­κές εγκαταστάσ­εις και τη χρήση φυκιών για την παραγωγή βιοκαυσίμω­ν, οι εταιρείες και τα εργαστήρια της Ευρώπης βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία, αναφέρει η Κομισιόν.

Όπως τονίζει, η στρατηγική για τις υπεράκτιες ΑΠΕ θέτει τους πλέον φιλόδοξους στόχους για την εγκατάστασ­η ανεμογεννη­τριών (τόσο σταθερά εδραζόμενω­ν όσο και πλωτών), τομέας στον οποίο η εμπορική δραστηριότ­ητα βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο.

Η στρατηγική υπογραμμίζ­ει τις ευκαιρίες για όλες τις θαλάσσιες λεκάνες της Ε.Ε. - τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο, τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece