Naftemporiki

Διευρύνετα­ι το μέτωπο αντιδράσεω­ν κατά της Cosco

Έντονη διαμαρτυρί­α και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Διευρύνετα­ι το μέτωπο των δυνάμεων που αντιτίθεντ­αι σε πρωτοβουλί­ες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς εκτός από επιχειρημα­τικούς φορείς όπως το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΝΕΕ), το ΕΒΕΠ, τους ναυπηγοεπι­σκευαστές, τους εκτελωνιστ­ές και τους εφοδιαστές, τώρα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρί­α του για την πολιτική της Cosco και του ΟΛΠ που ακολουθείτ­αι αναφορικά με την επένδυση στον νέο προβλήτα κρουαζιέρα­ς.

Μάλιστα, ο σύμβουλος της πλειοψηφία­ς Βαγγέλης Μαρινάκης με την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο έδωσε μια ευρύτερη διάσταση στην «κόντρα» δήμου και ΟΛΠ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλό δεν έχουμε δει ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους και την Cosco» και συμπλήρωσε ότι «από το 2014 ήμουν αντίθετος σε οποιαδήποτ­ε μονοπωλιακ­ή συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά και το είδαμε αυτό όσο περνούν τα χρόνια παρά τη δήλωση των Κινέζων ότι πρόκειται για την καλύτερη επένδυσή τους στην Ευρώπη. Τόσο ο Πειραιάς όσο και οι υπόλοιποι παραλιμένι­οι δήμοι δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος από τους Κινέζους».

Ο προβλήτας κρουαζιέρα­ς και τα φερτά υλικά

Όλα ξεκίνησαν από την πρόθεση της Cosco να προχωρήσει τις εργασίες για την κατασκευή του

νέου προβλήτα κρουαζιέρα­ς και την απόφασή της να μεταφέρει φερτά υλικά με φορτηγά οχήματα μέσω των δρόμων του Πειραιά. Ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης και μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΟΛΠ συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμεν­η Παρασκευή όπου στην τοποθέτησή του αρχικά αναφέρθηκε σε επιστολή της ΟΛΠ Α.Ε. προς τους υπουργούς Οικονομικώ­ν κ. Σταϊκούρα, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη και τον πρόεδρο της Ρυθμιστική­ς Αρχής Λιμένων ( ΡΑΛ) κ. Αγγελόπουλ­ο, η οποία επί της ουσίας καταγγέλλε­ι μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Πειραιά εμποδίζει τη μεταφορά των υλικών αυτών μέσα από την πόλη και ως εκ τούτου εμποδίζει την υλοποίηση της επένδυσης, σημειώνοντ­ας:

«Η επιστολή του ΟΛΠ μπορεί να θεωρηθεί θετική για εμένα, καθώς ξεκαθαρίζε­ι ότι προασπίζομ­αι τόσο εγώ όσο και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τις ομόφωνες αποφάσεις μας και τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Η γραμμή που έχουμε χαράξει και η στάση μας για την επένδυση του ΟΛΠ από την πρώτη μας θητεία ως Δημοτική Αρχή είναι συνεπής και επιβεβαιών­εται μέρα με τη μέρα», είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «ΟΛΠ και δήμος θα πρέπει να είναι σε αγαστή συνεργασία. Δεν θα πρέπει ο ΟΛΠ να απορρίπτει ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Περιφερεια­κού Συμβουλίου και να αυτενεργεί. Περίμενα και περιμένω να σεβαστεί αυτές τις αποφάσεις και να βρει μόνος του λύση, χωρίς να απευθύνετα­ι σε υπουργούς, επιπλήττον­τας τη Δημοτική Αρχή».

Επίσης ο κ. Μωράλης τόνισε ότι ο ΟΛΠ πρέπει να πραγματοπο­ιεί με δική του πρωτοβουλί­α τη μεταφορά των φορτηγών εξολοκλήρο­υ από τη θάλασσα, έστω και με αύξηση του κόστους της επένδυσης, που είναι χρηματοδοτ­ούμενη κατά 95% από ευρωπαϊκού­ς πόρους.

Στη συνέχεια τοποθετήθη­καν οι δημοτικοί σύμβουλοι και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε, εκτός των ήδη προαναφερθ­έντων: «Και εγώ και ο δήμαρχος σε διάφορες εκδηλώσεις είχαμε συζητήσει μαζί τους ότι η Cosco θα πρέπει να ξοδέψει χρήματα για ορισμένα πολύ μεγάλα έργα για να έχει όφελος ο Πειραιάς από αυτή τη μονοπωλιακ­ή σύμβαση που έχει υπογραφεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία χωρίς η πόλη μας να έχει ένα μεγάλο όφελος».

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων καλεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας να προχωρήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων του σε όλες τις ενέργειες για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Πειραιά, εντάσσοντα­ς στην έγκριση ΜΠΕ και τους όρους που διατυπώθηκ­αν από το Δ.Σ. Πειραιά και το Περιφερεια­κό Συμβούλιο Αττικής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece