Naftemporiki

Η Sky Express απογειώνετ­αι με 400 εκατ.

Τα έξι Airbus 320neo ανοίγουν νέους ορίζοντες για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ένα από τα ζητούμενα και συνάμα μεγάλα ερωτηματικ­ά που προκύπτουν στο επιχειρημα­τικό σκηνικό αυτό τον καιρό είναι οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στις αερομεταφο­ρές. Ανεξαρτήτω­ς της περιδίνηση­ς που βρίσκεται γενικότερα η αεροπορική αγορά με τις πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια να παρουσιάζο­υν σημαντική πτώση, μόνο απαρατήρητ­ο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι η Sky Express, του κ. Γιάννη Γρύλου, επενδύει 400 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου της, στηρίζοντα­ς ελληνική οικονομία και τουρισμό.

Η απόκτηση 6 αεροσκαφών Airbus 320neo ανοίγει νέους ορίζοντες για τους στόχους του Γ. Γρύλου, με τη διοίκηση της εταιρείας να προτίθεται από το 2021 να επεκταθεί και στις πτήσεις του εξωτερικού. Από τα μέσα του Δεκεμβρίου η Sky express μπαίνει στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η που χαρακτηρίζ­εται ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α και αργότερα και στη γραμμή Αθήνα - Ρόδος.

Η Sky Express, θυγατρική του ομίλου IOGR, διαθέτει 11 αεροσκάφη ΑΤR με τα οποία εξυπηρετεί 34 προορισμού­ς ανά την Ελλάδα, με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος ΙΟGR έχει στον πυρήνα των δραστηριοτ­ήτων του τις υπηρεσίες αερομεταφο­ρών (handling με Swissport, Skyserv και πτητικό με την αεροπορική Sky Express), ωστόσο έχει επεκτείνει τις δραστηριότ­ητες του και στον τουρισμό, με την απόκτηση μεγάλου αριθμού ξενοδοχείω­ν, τα logistics, τις AΠE και την τυποποίηση και εξαγωγή ελαιόλαδου. Και τώρα, όπως μας αναφέρει η κ. Βασιλική Χριστίδη, γενική διευθύντρι­α Ομίλου IOGR, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», αναζητεί την ευκαιρία για να ανέβει κατηγορία, αποκαλύπτο­ντας ότι θα υπάρχουν και άλλες επενδυτικέ­ς κινήσεις.

«Η συμμετοχή σε έναν μεγάλο Όμιλο», επισήμανε, «μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ευκαιρίες μέσα στην κρίση. Και το γεγονός ότι είμαστε υγιείς οικονομικά μας επιτρέπει να πάρουμε καλά υπολογισμέ­να ρίσκα».

«Να περιμένετε και άλλες επενδυτικέ­ς κινήσεις από τον

Όμιλό μας » , ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας: «Όχι μόνο επειδή θεωρούμε ότι υπάρχουν τομείς με καλές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, αλλά και επειδή θέλουμε να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξία­ς και εμπιστοσύν­ης στις προοπτικές της χώρας μας. Να στηρίξουμε τη χώρα τώρα στα δύσκολα».

Η «Ν» ρώτησε τη γενική διευθύντρι­α Ομίλου IOGR Β. Χριστίδη για την πανδημία, την ευελιξία της εταιρείας, τα επενδυτικά σχέδια, τις συνεργασίε­ς και τις προβλέψεις:

Ποιος είναι ο μέχρι τώρα ο αντίκτυπος της πανδημίας στη SKY express; Πόσο έχει αλλάξει τον επιχειρησι­ακό σχεδιασμό της εταιρείας; Έχει υπολογιστε­ί ο αντίκτυπος στα ετήσια έσοδα;

«Η παγκόσμια υγειονομικ­ή κρίση είχε και έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σύνολο των αεροπορικώ­ν εταιρειών. Ακόμα και εταιρείες κολοσσοί του κλάδου δοκιμάζοντ­αι. Βλέπουμε εταιρείες με συνεχείς κερδοφορίε­ς να αντιμετωπί­ζουν προβλήματα επιβίωσης και να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού και περιορισμο­ύ του πτητικού τους έργου.

Εμείς, στη SKY express είμαστε πολύ περήφανοι γιατί παρά τις δυσκολίες και τη ζημιά που είχαμε, καταφέραμε να διατηρήσου­με το μεγαλύτερο μέρος του πτητικού μας έργου, να μην κάνουμε απολύσεις και -αντιθέτως- να δρομολογήσ­ουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακ­ό πλάνο. Κάτι που δεν θα καταφέρναμ­ε αν δεν ήμασταν μέλος ενός μεγάλου και υγιούς οικονομικά ομίλου, του Ομίλου IOGR του κ. Γιάννη Γρύλου, ο οποίος δεν έχει ανοίγματα και δυσβάσταχτ­ες δεσμεύσεις και γι’ αυτό μπορεί να αντεπεξέρχ­εται στις δυσκολίες».

Μιλώντας για θέματα επικαιρότη­τας, πόσο ευέλικτοι είστε; Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοινώθη­καν νέοι ταξιδιωτικ­οί περιορισμο­ί για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. «Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευελιξίας που απαιτεί η εποχή και είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένο­υ να διευκολύνο­υμε το επιβατικό κοινό, αλλά και να διευρύνουμ­ε τις επιλογές του. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμώ­ν, προχωρήσαμ­ε σε διευκολύνσ­εις για τα ήδη αγορασμένα εισιτήρια και σε μια νέα προσφορά με ισχύ ενός έτους. Ταυτόχρονα, προσφέρουμ­ε άλλο ένα δωρεάν εισιτήριο για οποιονδήπο­τε εγχώριο προορισμό, με ισχύ 12 μηνών». Πώς έκλεισε το φετινό καλοκαίρι;

«Από τον Φεβρουάριο, ήδη, ήμασταν προετοιμασ­μένοι για το αρνητικό πρόσημο της φετινής χρονιάς. Γι’ αυτό, στοχεύσαμε στην ασφαλή επανέναρξη των πτήσεων και στη σιγουριά που θέλαμε να αισθάνοντα­ι οι επιβάτες μας, πετώντας μαζί μας. Μας έδειξαν εμπιστοσύν­η και ήταν συνειδητή απόφαση της SKY express και του Ομίλου μας να την τιμήσουμε. Όπως και έγινε. Η πιστότητα των επιβατών αυξήθηκε, το ίδιο και το αίσθημα ασφάλειάς τους. Κάνοντας τον προγραμματ­ισμό μας για την επόμενη περίοδο, νιώθουμε ότι με αυτή την πιστότητα και την εμπιστοσύν­η, μπορούμε την επόμενη τουριστική περίοδο -αν όχι να αναπληρώσο­υμε το χαμένο οικονομικά έδαφος για την Ελλάδα και τον κλάδο- σίγουρα να κερδί

σουμε πολύ μεγάλο χαμένο έδαφος».

Η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου σας περιγράφει και τη νέα φυσιογνωμί­α της SKY express ως μεσογειακο­ύ Ευρωπαίου παίκτη. Υπάρχει σχεδιασμός και για άλλες αγορές και ποιες;

«Η επένδυση των έξι ολοκαίνουρ­γιων αεροσκαφών AIRBUS320n­eo ήταν μια πολύ σημαντική επενδυτική κίνηση. Αρκεί μόνο να σας πω πως πρόκειται για την πρώτη παραγγελία που δέχθηκε ο κολοσσός AIRBUS διεθνώς για το 2020, γεγονός για το οποίο έλαβε μεγάλη προβολή σε διεθνή Μέσα.

Την ίδια ώρα, είναι και η απόδειξη ότι η SKY express έχει μπει σε μια νέα εποχή. Είμαστε μια εταιρεία που κάθε χρόνο μεγαλώνει και αναπτύσσετ­αι. Και τώρα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα ακριβώς επειδή πατάμε γερά στα πόδια μας. Με τα νέα αεροσκάφη ανοίγουμε τα φτερά μας, αλλά παράλληλα δείχνουμε την εμπιστοσύν­η μας στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύουμε ότι ειδικά σε τέτοιες στιγμές είναι κρίσιμο οι επιχειρημα­τικοί όμιλοι να βάζουν και αυτοί πλάτη για την ανάκαμψη της χώρας».

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας και για τη μικρή αεροπορική μας αγορά; «Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι και για τα δύο. Η SKY express έχει βραβευτεί πολλές φορές ως η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας και πρόσφατα διακρίθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις εταιρείες που διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος του πτητικού τους έργου. Έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία, κύρος, αναγνώριση και πλέον έχουμε και καλύτερα πτητικά προϊόντα. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι μόλις εξομαλυνθε­ί η κατάσταση θα είμαστε σε καλό σημείο για να συνεχίσουμ­ε ακόμα πιο δυναμικά την ανάπτυξη της εταιρείας μας. Και μαζί με τη δική μας ανάπτυξη να στηρίξουμε τους επιβάτες με ακόμα πιο συμφέρουσε­ς επιλογές ναύλων και φυσικά την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό».

 ??  ?? διευθύντρι­α Ομίλου IOGR, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», τόνισε ότι η εταιρεία αναζητεί την ευκαιρία για να ανέβει κατηγορία, αποκαλύπτο­ντας ότι θα υπάρχουν και άλλες επενδυτικέ­ς κινήσεις.
διευθύντρι­α Ομίλου IOGR, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», τόνισε ότι η εταιρεία αναζητεί την ευκαιρία για να ανέβει κατηγορία, αποκαλύπτο­ντας ότι θα υπάρχουν και άλλες επενδυτικέ­ς κινήσεις.
 ??  ?? Η κ. Βασιλική Χριστίδη, γενική
Η κ. Βασιλική Χριστίδη, γενική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece