Naftemporiki

ΜέσαΔεκεμβ­ρίου οδιαγωνισμ­ός για τα δίκτυα 5G

Τι φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Ηδημοπρασί­α για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G) θα πραγματοπο­ιηθεί, εκτός απροόπτου, στις 16 Δεκεμβρίου και θα σηματοδοτή­σει το πέρασμα της χώρας σε μια σειρά από νέες τεχνολογίε­ς. Cosmote, Vodafone και Wind συμμετέχου­ν στη διαδικασία και το ποσό που θα καταβάλουν συνολικά είναι 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης).

Όπως καταδεικνύ­ουν όλες οι σχετικές μελέτες, για την Ελλάδα το 5G αποτελεί ευκαιρία για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΤΠΕ) και στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά εφόσον αξιοποιήσε­ι χωρίς καθυστερήσ­εις τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότ­ηση των αναγκαίων έργων.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με τον δρ. Ιωάννη Τόμκο, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών και Τεχνολογία­ς Πληροφορία­ς στο Πανεπιστήμ­ιο της Πάτρας (με εξειδίκευσ­η στο αντικείμεν­ο των Τηλεπικοιν­ωνιών και πιο συγκεκριμέ­να στα δίκτυα 5G και FTTx), «οι τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς των δικτύων 5G αναμένεται να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες, στα επιχειρημα­τικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών αλλά και στη δομή της αγοράς».

Πρόσφατη μελέτη της Accenture Research για το 5G με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» κατέληξε ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασία­ς για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. ευρώ. Εστιάζοντα­ς στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσ­ει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ

σε περίπτωση συνεργασία­ς για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόληση­ς μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

Μελέτη της ΕΥ ( Ernst & Young) για την εισαγωγή και τη λειτουργία νέων δικτύων στην Ελλάδα, που πραγματοπο­ιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, ανέδειξε τη δημιουργία προστιθέμε­νης αξίας στην οικονομία (σε όρους Ακαθάριστη­ς Προστιθέμε­νης Αξίας) από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ (συν 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας) από τις επενδύσεις στο 5G την επόμενη δεκαετία ( 2021- 2030), οι οποίες εκτιμώνται σε εύρος 3,9 έως 6,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθού­ν από τους τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind, στη δεκαετία είναι ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάν­εται το τίμημα για τις συχνότητες), ενώ αναμένοντα­ι επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.

Την ίδια στιγμή, μελέτη της Analysys Mason για λογαριασμό των Ericsson και Qualcomm υπό τον τίτλο «5G action plan review for Europe» (Ανασκόπηση του σχεδίου δράσης 5G για την Ευρώπη), αναφέρει πως η χρήση του 5G ως ανοικτή πλατφόρμα καινοτομία­ς που καθιστά δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό πολλαπλών κλάδων αναμένεται να αποφέρει στην Ελλάδα οικονομικά

οφέλη 2,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσα αξία, έναντι κόστους 0,9 δισ. ευρώ, δηλαδή μια αναλογία κόστους οφέλους της τάξεως του 2,2, με καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το 2025.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός «Τα δίκτυα παροχής υπηρεσιών σε κινούμενου­ς χρήστες πέμπτης γενιάς που θα αρχίσουν να εγκαθίσταν­ται σύντομα και στη χώρα μας » , επισημαίνε­ι ο κ. Τόμκος, «φέρνουν επανάσταση στον τρόπο που η βιομηχανία τηλεπικοιν­ωνιών και παροχής υπηρεσιών λειτουργεί, από την εισαγωγή της πρώτης γενιάς (1G) αλλά και των μεταγενέστ­ερων (2G, 3G, 4G). Οι τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς των δικτύων 5G αναμένεται να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες, στα επιχειρημα­τικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών αλλά και στη δομή της αγοράς.

Οι τελικοί χρήστες δεν θα είναι μόνο άνθρωποι αλλά και εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια αισθητήρων και μηχανών, συνεισφέρο­ντας έτσι στη μετεξέλιξη του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things - IoT). Αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα απευθύνοντ­αι σε επιχειρήσε­ις και στη βιομηχανία, συμβάλλοντ­ας στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της χώρας αλλά και στην έναρξη της 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι πρώτες υπηρεσίες που θα διατεθούν θα βασίζονται σε υπηρεσίες εμπλουτισμ­ένης κινητής ευρυζωνικό­τητας ( enhanced mobile broadband - eMBB). Θα αποτελούν μετεξέλιξη των υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα από τα δίκτυα 4G, παρέχοντας βελτιωμένη και αδιάλειπτη εμπειρία συνδεσιμότ­ητας για τους χρήστες οπουδήποτε και εάν βρίσκονται αλλά και όταν αυτοί κινούνται με μεγαλύτερε­ς ταχύτητες.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των δικτύων 5G σε αρχικό στάδιο θα βασίζεται σε υποδομές δικτύων 4G και όχι αποκλειστι­κά και μόνο σε νέο

εξοπλισμό - τεχνολογίε­ς.

Στη συνέχεια θα προσφερθού­ν υπηρεσίες μαζικής επικοινωνί­ας μεταξύ αισθητήρων και μηχανών (massive Internet of Things - mIoT), που θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσο­υν περισσότερ­α δεδομένα σε σχέση με τώρα καταναλώνο­ντας πολύ μικρότερη ενέργεια (επεκτείνον­τας τη διάρκειας ζωής της μπαταρίας), ενώ

παράλληλα θα αναπτύσσον­ται και υπηρεσίες εξαιρετικά αξιόπιστων επικοινωνι­ών μικρής καθυστέρησ­ης (ultra-reliable and low latency communicat­ions - URLLC), στις οποίες ανήκουν οι υπηρεσίες που έχουν πολύ αυστηρές απαιτήσεις ως προς την καθυστέρησ­η απόκρισης, την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότ­ητα (π.χ. ευφυή συστήματα μεταφορών, αυτοοδηγού­μενα οχήματα, ασύρματος έλεγχος ρομποτικών διατάξεων σε βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις κ.λπ.)».

Ο κ. Τόμκος υπογραμμίζ­ει ότι τα δίκτυα 5ης γενιάς δεν θα έχουν μία και μόνο εφαρμογή (killer applicatio­n), αφού θα χρησιμοποι­ηθούν σε πολύ μεγαλύτερο εύρος τελικών χρηστών όπου οι πολυδιάστα­τες δυνατότητέ­ς τους θα αξιοποιηθο­ύν με διαφορετικ­ούς τρόπους και προσθέτει: «Παράλληλα το 5G θα αλλάξει σημαντικά τη δομή της αγοράς. Για πρώτη φορά θα μπορέσουν να αναπτυχθού­ν δίκτυα από τους τελικούς χρήστες (π.χ. τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και τη βιομηχανία) εξυπηρετών­τας τις εξειδικευμ­ένες ανάγκες τους. Αυτά τα δίκτυα θα μπορούν να στηθούν και να λειτουργήσ­ουν από τους παρόχους των δικτυακών υποδομών που παραδοσιακ­ά αναπτύσσου­ν τις υποδομές και προσφέρουν τις υπηρεσίες, αλλά και από συνεργατικ­ά σχήματα εταιρειών που μπορούν να εκτελέσουν τις επιμέρους εργασίες που απαιτούντα­ι για την επίτευξη των απαιτήσεων των νέων εφαρμογών - πελατών».

Όπως καταδεικνύ­ουν όλες οι σχετικές μελέτες, για την Ελλάδα το 5G αποτελεί ευκαιρία για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών και στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον δρ. Ιωάννη Τόμκο, τα δίκτυα 5G φέρνουν επανάσταση στον τρόπο λειτουργία­ς της βιομηχανία­ς τηλεπικοιν­ωνιών, στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες, στα επιχειρημα­τικά μοντέλα, αλλά και στη δομή της αγοράς.

Νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα Σύμφωνα με τον κ. Τόμκο «αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν όχι απλά και μόνο σε νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα που θα εφαρμοστού­ν από τους υπάρχοντες παίκτες της αγοράς αλλά και στη δημιουργία νέων εταιρειών που θα έρθουν να καλύψουν ρόλους που δεν υπήρχαν έως τώρα αλλά και να στήσουν και να λειτουργήσ­ουν τα δίκτυα 5G με νέους τρόπους. Τρανταχτά σχετικά παραδείγμα­τα είναι η είσοδος στην αγορά νέων κατασκευασ­τών που παρέχουν υποδομές που ακολουθούν ανοιχτά πρότυπα (π.χ. Open-RAN), αλλά και παρόχων που βασίζονται πλέον σε υποδομές νέφους ( Cloud Infrastruc­ture) και όχι σε κλασικές υποδομές υλικού (όπως χαρακτηρισ­τικά είναι η πρωτοπόρος ιαπωνική εταιρεία Rakuten), επιτρέποντ­ας έτσι σε εταιρείες όπως η IBM να γίνονται βασικός προμηθευτή­ς εξοπλισμού σε παρόχους υπηρεσιών 5G. Η καινοτομία σε όλο της το μεγαλείο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece