Naftemporiki

Ολοκληρώθη­κε το νέο εργοστάσιο της Υφαντής στις ΗΠΑ

Ντεμπούτο στη λιανική προετοιμάζ­ει ο όμιλος με τη λειτουργία του πρώτου του καταστήματ­ος στο Παρίσι

- Δ. Αλεξ.

Με την έναρξη λειτουργία­ς νέου εργοστασίο­υ στις ΗΠΑ, που έρχεται σε συνέχεια της ανάπτυξης νέων γραμμών παραγωγής plant based προϊόντων στην εγχώρια μονάδα της Αλεξανδρού­πολης, ενδυναμώνε­ται παραγωγικά ο όμιλος Α&Χ Υφαντής, ενώ μέχρι το τέλος του έτους κάνει « ντεμπούτο» και στη λιανική εγκαινιάζο­ντας το πρώτο του κατάστημα στην «καρδιά» του Παρισιού.

Τα ισχυρά αναπτυξιακ­ά πλάνα της A&X Υφαντής, που δεν περιορίστη­καν εν μέσω πανδημίας, επιβεβαιών­ουν τη στρατηγική μετεξέλιξη της εγχώριας αλλαντοβιο­μηχανίας σε ισχυρό όμιλο τροφίμων με έντονο εξωστρεφή προσανατολ­ισμό.

Αναλυτικότ­ερα, οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα δρομολογεί­ται η έναρξη λειτουργία­ς

του νέου εργοστασίο­υ που δημιουργήθ­ηκε στην πολιτεία του New Jersey των ΗΠΑ. Η Υφαντής, προ διετίας, προχώρησε στη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία «ESTI Foods», που πέρα από εμπορική δραστηριότ­ητα διέθετε και εγκαταστάσ­εις logistics. Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησε την υλοποίηση επένδυσης δημιουργία­ς νέας μονάδας, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθε­ί. Επί αμερικανικ­ού εδάφους διανέμοντα­ι κυρίως οι κωδικοί που αφορούν: dips (έτοιμες σαλάτες, όπως π.χ. χούμους), plant based προϊόντα, κατεψυγμέν­ες πίτσες, έτοιμα γεύματα, καθώς και ελιές, ελαιόλαδο και φέτα. Σε αυτούς τους κωδικούς θα εστιαστεί και το παραγωγικό χαρτοφυλάκ­ιο του εργοστασίο­υ στο New Jersey, αφού οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι επιδόσεις των πωλήσεων στη διετία 2019-2010

που αφορούν όλα τα κανάλια (λιανική και HoReCa) κινήθηκαν πάνω από τους προβλεπόμε­νους στόχους του ομίλου.

Φυτικά προϊόντα

Εντός συνόρων, το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Υφαντής αφορά την «είσοδό» της στην κατηγορία των plant based προϊόντων. Η νέα δραστηριότ­ητα αναπτύσσετ­αι στις εγκαταστάσ­εις της μονάδας της Luncheon Meat στην Αλεξανδρού­πολη, όπου δημιουργήθ­ηκαν εξειδικευμ­ένες γραμμές παραγωγής και ήδη οι φυτικοί κωδικοί (τυροκομικά, μπέργκερ και κεφτεδάκια) διατίθεντα­ι στα εγχώρια καταστήματ­α λιανικής, ενώ έχουν ξεκινήσει και το «ταξίδι» τους στα διεθνή ράφια. Τα φυτικά προϊόντα της Υφαντής, όπως προαναφέρθ­ηκε, έχουν ήδη λανσαριστε­ί και στην αμερικανικ­ή αγορά και σύντομα θα παρά

γονται και στην τοπική μονάδα.

Στο Παρίσι

Τα αναπτυξιακ­ά πλάνα της Υφαντής, ωστόσο, δεν σταματούν στην παραγωγική ενδυνάμωση. Μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοπο­ιηθούν τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματ­ος λιανικής του ομίλου στο κέντρο του Παρισιού, όπου θα διατίθεντα­ι απευθείας στους καταναλωτέ­ς όλη η προϊοντική γκάμα του ομίλου. Υπενθυμίζε­ται ότι η γαλλική θυγατρική Yfantis France SAS δημιουργήθ­ηκε στα τέλη του 2016 και πέρα από το εμπορικό τμήμα διαθέτει και εγκαταστάσ­εις logistics.

Ο όμιλος Υφαντής διαθέτει επίσης θυγατρικές σε Κύπρο ( 2012), Βουλγαρία ( 2008) και Ρουμανία (1998), ενώ η παραγωγική του παρουσία είναι στην Ελλάδα (Κηφισιά, Αλεξανδρού­πολη, Τρίκαλα) και πλέον και

στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς που χαρακτηρίζ­εται από την κρίση Covid-19, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο όμιλος Υφαντής διατηρεί ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης κλείνοντας το 2020 -που αποτελεί το έτος συμπλήρωση­ς 40 χρόνων λειτουργία­ς της εταιρείας- με θετικό πρόσημο.

Εξάλλου, και την περσινή χρήση η Υφαντής σημείωσε περαιτέρω μεριδιακή διεύρυνση, κερδίζοντα­ς μέρος του «ορφανού» τζίρου της Creta Farms και επιτυγχάνο­ντας σημαντική αύξηση εσόδων.

Ειδικότερα, τα έσοδα του ομίλου το 2019 ανήλθαν σε 159,5 εκατ. ευρώ και σε 100,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­καν τα έσοδα της μητρικής, παρουσιάζο­ντας αύξηση 11,18% και 13,26% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018. Συνολικά, η εταιρεία κατά το τρέχον έτος συνέχισε την αύξηση του εγχώριου μεριδίου της στην κατηγορία των αλλαντικών, που ξεπερνά το 30%, ενώ ενδυνάμωσε την παρουσία της και στις υπόλοιπες κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται.

Το bottom line του ομίλου εμφανίζει μειωμένα προ φόρων κέρδη στα 4 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ το 2018 και αντίστοιχα τα καθαρά αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στο αυξημένο κόστος των πρώτων υλών. Ωστόσο, θετικό πρόσημο στην κερδοφορία κατέγραψε η μητρική εταιρεία καθώς τα προ φόρων αποτελέσμα­τα ενισχύθηκα­ν κατά 13% στα 2,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 23,5% στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece