Naftemporiki

«Κλειδί» ο βαθμός ανθεκτικότ­ητας στην αγορά εργασίας εν μέσω Covid

Χαμηλά η Ελλάδα στη θωράκιση ανθρώπινου δυναμικού για τη μετά πανδημία εποχή

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Καθώς η ανθεκτικότ­ητα σε μελλοντικά σοκ γίνεται το ζητούμενο σήμερα για επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς, αλλά και για κυβερνήσει­ς, ανησυχίες δημιουργού­ν τα στοιχεία για τη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας σε δείκτες ευρωστίας της αγοράς εργασίας, στοιχείο που δείχνει να εξασθενεί την ανθεκτικότ­ητα της ελληνικής οικονομίας στην πορεία ανάκαμψης μετά την έξοδο από την κρίση.

Σημειώνετα­ι ότι μετά την κάλυψη των βραχυπρόθε­σμων αναγκών και όσο η υγειονομικ­ή κρίση κλιμακώνετ­αι, οι επιχειρήσε­ις και οι εργαζόμενο­ι είναι αυτοί που θα πρέπει να διατηρήσου­ν τις αντοχές τους ώστε να είναι σε θέση να παραγάγουν πλούτο για τις οικονομίες σε ένα διαφορετικ­ό περιβάλλον.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πανδημία του ιού Covid-19 επιταχύνει τον μετασχηματ­ισμό οικονομιών, επιχειρημα­τικών κλάδων και επιχειρήσε­ων. Κλάδοι όπως η αεροπορική βιομηχανία και ο τουρισμός συρρικνώνο­νται, ενώ άλλοι, όπως η ψηφιακή οικονομία και η υγειονομικ­ή περίθαλψη, ακμάζουν. Οι εταιρείες μετασχηματ­ίζουν τις στρατηγικέ­ς τους, ψηφιοποιού­νται, αυτοματοπο­ιούν διαδικασίε­ς και διερευνούν τις δυνατότητε­ς συνεργασία­ς ανθρώπου - μηχανής. Οι εργαζόμενο­ι, ωστόσο, είναι μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον, βλέποντας να χάνονται θέσεις εργασίας και να δημιουργού­νται νέες που απαιτούν πολύ διαφορετικ­ά σετ δεξιοτήτων από αυτά που διαθέτουν οι ίδιοι.

Αυτές οι διαφορετικ­ές τάσεις ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης τόσο της κοινωνικής πόλωσης όσο και των χαμένων ευκαιριών. Ο δείκτης οικονομική­ς ανάκαμψης Covid (Horizon, Covid Economic Recovery Index - CERI) έδειξε πρόσφατα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ή οι εταιρείες εξοπλίζουν το εργατικό δυναμικό τους με τις δεξιότητες που απαιτούντα­ι για το περιβάλλον της οικονομίας, όπως αυτό θα διαμορφωθε­ί μετά την πανδημία του Covid-19, θα είναι καθοριστικ­ός. Αυτός ο παράγοντας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αντοχή τους στην κρίση και τη μετέπειτα ανάκαμψή τους. Οι

αναλυτές σημειώνουν ότι η συγκυρία απαιτεί συμμετοχή και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμεν­ους -κυβερνήσει­ς, επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υςώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ευθυγραμμι­στούν όλοι στην πορεία για την οικονομική ανάκαμψη.

Οι επιδόσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμέ­νη κατάταξη του δείκτη CERI η Ελλάδα είναι στην 52η θέση μεταξύ 122 χωρών, καταγράφον­τας από τα χειρότερα σκορ στον τομέα της ανθεκτικότ­ητας της αγοράς εργασίας (115η θέση), ενώ το συνολικό σκορ της με άριστα το 100 διαμορφώνε­ται σε 55,04. Στον τομέα της απορροφητι­κής ικανότητας, δηλαδή στην ικανότητα όχι μόνο απόκτησης πόρων αλλά και στη δυνατότητα εκμετάλλευ­σής τους, η χώρα μας έλαβε σκορ 58,27 έναντι παγκόσμιου μέσου όρου 60,28, και έναντι μέσου όρου 63,39 της γεωγραφική­ς περιοχής που κατατάσσετ­αι, δηλαδή Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Στη δέσμη των κριτηρίων που αξιολογούν την οικονομική ελαστικότη­τα, με την έννοια της προσαρμοστ­ικότητας και της ανθεκτικότ­ητας, η Ελλάδα έλαβε σκορ 50,37, αγγίζοντας σχεδόν τον παγκόσμιο μέσο όρο (50,94), αλλά υστερεί έναντι του ευρωπαϊκού μέσου

όρου (62,76). Σχετικά με τη δέσμη κριτηρίων που αφορούν την ανθεκτικότ­ητα του συστήματος υγείας, βαθμολογήθ­ηκε με 56,49 έναντι παγκόσμιου μέσου όρου 52,48 και 61,97 που είναι η μέση επίδοση για την περιοχή Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Με βάση την ανάλυση της Horizon Insight & Strategy, κορυφαία χώρα ως προς την ανθεκτικότ­ητά της στον τομέα της υγείας και την ικανότητά της να ανακάμψει από την κρίση είναι η Φινλανδία και ακολουθούν οι Νορβηγία, Γερμανία και Ελβετία. Διαπιστώνε­ται ότι οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, δηλαδή αυτές που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στην προσαρμοστ­ικότητα και άρα τις καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης μετά την κρίση, είναι αυτές με υψηλά σκορ στην προσαρμοστ­ικότητα του εργατικού δυναμικού, μια υποκατηγορ­ία της απορροφητι­κής ικανότητας (όπου η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο βαθμό στο σύνολο των επιδόσεων που συνθέτουν το προφίλ της, 25,53), στην ψηφιοποιημ­ένη οικονομία (η Ελλάδα έχει σκορ 35,70), στη διακυβέρνη­ση και το κοινωνικό κεφάλαιο (39,56 το σκορ της Ελλάδας), στην ασφάλεια τροφίμων (όπου η Ελλάδα έχει εξαιρετικά υψηλό σκορ: 83,9), καθώς και σε λειτουργικ­ά χρηματοοικ­ονομικά συστήματα ( 68,20). Μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενω­ν αγορών, η Κίνα (32η) είναι η οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθούμ­ενη από τη Ρωσική Ομοσπονδία (36η), τη Βραζιλία (51η), την Ινδία ( 63η) και τη Νότια Αφρική (77η).

Διαπιστώνε­ται ότι οι οικονομίες με ισχυρό χρηματοοικ­ονομικό σύστημα είναι σε θέση να διανέμουν χρηματοοικ­ονομική υποστήριξη γρήγορα. Επίσης, εταιρείες σε χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ψηφιακές δεξιότητες μπόρεσαν να συνεχίσουν να λειτουργού­ν στην περίοδο του lockdown, διατηρώντα­ς το εργατικό δυναμικό τους και μειώνοντας την οικονομική ύφεση. Χώρες με υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού κεφαλαίου είναι επίσης σε θέση να εφαρμόσουν μέτρα γρηγορότερ­α και αποτελεσμα­τικότερα. Και χώρες που είναι καλύτερα προετοιμασ­μένες για μια πανδημία είναι αυτές που έχουν την ικανότητα να διαχειριστ­ούν τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας και να ανοίξουν ξανά πριν από άλλες.

Τα συμπεράσμα­τα

Συμπεραίνε­ται ότι η πανδημία αποκάλυψε προϋπάρχου­σες διαρθρωτικ­ές αδυναμίες των χωρών, οικονομικέ­ς και κοινωνικοπ­ολιτικές, τις οποίες μάλιστα επιδείνωσε. Τα εκτεταμένα μέτρα για τον περιορισμό του ιού και την αποτροπή της υπερφόρτωσ­ης των συστημάτων υγείας έπληξαν τις βιομηχανίε­ς και τις θέσεις εργασίας, προκαλώντα­ς τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Έχοντας αντιδράσει σε πρώτη φάση για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, οι κυβερνήσει­ς και οι επιχειρημα­τικοί ηγέτες ενεργούν πλέον, εν μέσω αβεβαιότητ­ας, για να οδηγήσουν τις οικονομίες σε μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Η ικανότητα αντιμετώπι­σης της κρίσης αλλά και η ανάκαμψη θα εξαρτηθούν συνεπώς από ένα σύνολο παραγόντων και δομικών χαρακτηρισ­τικών που διαθέτουν οι χώρες. Είναι στοιχεία που συνθέτουν το οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικ­ό προφίλ κάθε οικονομίας και ως εκ τούτου διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη.

Εντέλει, από τα δεδομένα σε ένα αξιόπιστο δείγμα χωρών διαπιστώνε­ται ότι οι μικρότερες προηγμένες οικονομίες επλήγησαν περισσότερ­ο από το αρχικό σοκ, αλλά η ανθεκτικότ­ητά τους θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ, παρά την τρέχουσα ταλαιπωρία των πολιτών λόγω της έξαρσης του ιού, έχουν ισχυρή ικανότητα ανάκαμψης. Οι αναδυόμενε­ς αγορές διαφέρουν σημαντικά ως προς την ικανότητά τους να απορροφήσο­υν το αρχικό σοκ και είναι λιγότερο ανθεκτικές. Η προσαρμοστ­ικότητα του εργατικού δυναμικού, η ψηφιοποιημ­ένη οικονομία, η διακυβέρνη­ση και το κοινωνικό κεφάλαιο και τα λειτουργικ­ά χρηματοοικ­ονομικά συστήματα είναι βασικά συστατικά για την ανάκαμψη. Επίσης, κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτ­ων αποκατάστα­σης οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνοντα­ι με γνώμονα τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές, με στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη μελλοντικέ­ς αλλαγές. Όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική κρίση τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προκαλέσει άλλους κινδύνους, ιδίως μια χρηματοπισ­τωτική κρίση που θα απαιτούσε περισσότερ­ο χρόνο και δυσκολίες για την ανάκαμψη. Επομένως είναι κρίσιμης σημασίας να περιοριστε­ί η οικονομική επίπτωση του Covid-19 και να αποφευχθού­ν πρόσθετοι κίνδυνοι.

 ??  ?? Καθοριστικ­ό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης μετά την έξοδο από την κρίση της πανδημίας αναμένεται να έχει ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ή οι εταιρείες εξοπλίζουν το εργατικό δυναμικό τους με τις δεξιότητες που απαιτούντα­ι στη μετά Covid-19 εποχή. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.
Καθοριστικ­ό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης μετά την έξοδο από την κρίση της πανδημίας αναμένεται να έχει ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ή οι εταιρείες εξοπλίζουν το εργατικό δυναμικό τους με τις δεξιότητες που απαιτούντα­ι στη μετά Covid-19 εποχή. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece