Naftemporiki

Δέσμευση των πλούσιων G20 για τη στήριξη των φτωχών

Δίκαιη κατανομή εμβολίων και παράταση στο «πάγωμα» των χρεών

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Να εξασφαλίσο­υν τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων κατά του Covid-19, των φαρμάκων και των τεστ ανά τον κόσμο και να πράξουν οτιδήποτε χρειάζεται για να στηρίξουν τις φτωχές χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία του κορονοϊού, συμφώνησαν οι ηγέτες των Είκοσι Πλουσιότερ­ων Χωρών του Κόσμου (G20) στην προχθεσινή τους διαδικτυακ­ή σύνοδο.

«Δεν θα παραλείψου­με καμία προσπάθεια προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους» αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέ­ν της διήμερης συνόδου των G20. «Αναγνωρίζο­υμε τον ρόλο της εκτεταμένη­ς ανοσίας ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Η διπλή κρίση, η πανδημία και η αβεβαιότητ­α της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησα­ν στη σύνοδο, της οποίας προήδρευε η Σαουδική Αραβία, η οποία παραδίδει την κυλιόμενη προεδρία των G20 στην Ιταλία τον επόμενο μήνα.

Οι ηγέτες υιοθέτησαν επίσης σχέδιο για την παράταση του παγώματος χρεών των φτωχότερων χωρών έως τα μέσα του 2021.

O Τραμπ και η Συμφωνία του Παρισιού

Eν τω μεταξύ, ο απερχόμενο­ς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθη­κε της απόφασής του να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χαρακτηρίζ­οντας τη συμφωνία «άδικη και μεροληπτικ­ή», παρά το γεγονός ότι ο εκλεγμένος διάδοχός του Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε οι ΗΠΑ να επιστρέψου­ν στη συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου από τη Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015 από 195 χώρες και η οποία

στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασί­ας κάτω από 2 βαθμούς, στον περίπου 1,5 βαθμό.

«Απέσυρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άδικη και μεροληπτικ­ή Συμφωνία του Παρισιού, μια πολύ άδικη συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Τραμπ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητ­α με την ευκαιρία της διαδικτυακ­ής συνόδου κορυφής των G20.

Το περιβάλλον βρίσκεται, μαζί με την πανδημία της Covid-19, στην ατζέντα των συζητήσεων αυτής της διήμερης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν οι μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν σχεδιάστηκ­ε για να σώσει το περιβάλλον. Σχεδιάστηκ­ε για να σκοτώσει την αμερικανικ­ή οικονομία» κατήγγειλε ο Τραμπ.

«Αρνούμαι να παραχωρήσω εκατομμύρι­α αμερικανικ­ές θέσεις εργασίας και να στείλω δισεκατομμ­ύρια αμερικανικ­ά δολάρια στους χειρότερου­ς ρυπαντές και περιβαλλον­τικούς παραβάτες του κόσμου» επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια σιωπηρή αναφορά στην Κίνα, τον εμπορικό αντίπαλό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερασπίστ­ηκε τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, αμφισβήτησ­ε την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και αποδυνάμωσ­ε άλλα μέτρα προστασίας του περιβάλλον­τος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές, είχε ειδοποιήσε­ι για προθεσμία ενός έτους για να αποχωρήσου­ν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία στις 4 Νοεμβρίου του 2019. Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενταχθούν ξανά στη συμφωνία από την πρώτη μέρα της προεδρίας του.

 ??  ?? Η διπλή κρίση, η πανδημία και η αβεβαιότητ­α της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησα­ν στη διαδικτυακ­ή σύνοδο των G20, της οποίας προήδρευε η Σαουδική Αραβία.
Η διπλή κρίση, η πανδημία και η αβεβαιότητ­α της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησα­ν στη διαδικτυακ­ή σύνοδο των G20, της οποίας προήδρευε η Σαουδική Αραβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece