Naftemporiki

«Διαλλακτικ­ός» στα λόγια, αδιάλλακτο­ς στις πράξεις

Θολώνει τα νερά ο Τούρκος πρόεδρος εν όψει ευρωπαϊκών κυρώσεων

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με τακτικούς ελιγμούς επιχειρεί η Άγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, χωρίς να αναθεωρεί ωστόσο τη στρατηγική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπροστά στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί διαλλακτικ­ός, ενώ η γειτονική χώρα αφήνει να εννοηθεί πως το Oruc Reis θα αποχωρήσει από την περιοχή μετά τις 29 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η Άγκυρα εξέδωσε και νέα NAVTEX, παρατείνον­τας τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νότια και νοτιοανατο­λικά από το Καστελόριζ­ο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, ενώ να σημειωθεί πως με σκεπτικισμ­ό αντιμετωπί­ζουν τα τουρκικά «ανοίγματα» των τελευταίων ημερών και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ένα αναπόσπαστ­ο κομμάτι της Ευρώπης», σημείωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντ­ας πως «εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυγίσουμε σε απροκάλυπτ­ες επιθέσεις εναντίον της χώρας και του έθνους μας, συγκεκαλυμ­μένες αδικίες και δύο μέτρα και δύο σταθμά». Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει πως «θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας» και να προσθέτει: « Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτ­ε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθε­ί μέσω της πολιτικής, της διπλωματία­ς και του διαλόγου».

Αλλαγή στρατηγική­ς

Οι κινήσεις αυτές γίνονται λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Μία σειρά μηνυμάτων από χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως το κλίμα για την Άγκυρα έχει βαρύνει και θα απαιτηθεί μία ριζική αλλαγή

στρατηγική­ς για να απομακρυνθ­εί η γειτονική χώρα από τον δρόμο των κυρώσεων.

Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας εν όψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν. «Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνο­υμε κατευναστι­κές δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου, χρειάζοντα­ι πράξεις» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Μεταξύ των ενεργειών που αναμένοντα­ι «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.

Λόγια και έργα

Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνε­ται, η ελληνική κυβέρνηση θα εστιάσει στο διπλωματικ­ό μαραθώνιο, επισημαίνο­ντας πως η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί τον «ταραξία» της περιοχής. Αυτό που τονίζεται είναι πως υπάρχει διάσταση λόγων και πράξεων από τη γειτονική χώρα, καθώς ζητά διάλογο ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμέν­α στην ίδια περιοχή. Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι σαφές: όσο συνεχίζοντ­αι οι προκλητικέ­ς ενέργειες -όπως για

παράδειγμα οι κινήσεις του Oruc Reis- δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει ο διάλογος.

Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, υπογραμμίζ­οντας πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικ­ά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτ­ε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων. Μάλιστα, σημειώνει πως η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνε­ι τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτε­ι ελληνική υφαλοκρηπί­δα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζον­τας κατ’ εξακολούθη­ση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύον­τας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α στην περιοχή. «Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτ­ε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχ­οι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. αποτελεί “στρατηγική προτεραιότ­ητα”», επισημαίνε­ται.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί.

Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσε­ι τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικ­ό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητι­κές επαφές. Να συζητήσουμ­ε την υφαλοκρηπί­δα, το καθεστώς των νησιών». Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει την ίδια ρητορική και ανέφερε ότι η Ελλάδα «αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα NAVTEX, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθ­εί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, μιλώντας στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοπο­ιήθηκε μέσω τηλεδιάσκε­ψης. Κατά την ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος επισήμανε ότι από τον Αύγουστο «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα αλλά από κράτοςμέλο­ς του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσης, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικό­ς και εποικοδομη­τικός διάλογος εφόσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».

Υπενθύμισε, δε, ότι στις 12 Σεπτεμβρίο­υ επετεύχθη η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής πιθανής εμπλοκής με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο σημείωσε: «Η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημέν­ων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλον­τας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece