Naftemporiki

Δεν έπεισε κανέναν το «φιλοευρωπα­ϊκό» άνοιγμα Ερντογάν

-

Με ευρωπαϊκό προσωπείο εμφανίστηκ­ε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας στα μέλη του κόμματός του ότι η Τουρκία θεωρεί εαυτόν αναπόσπαστ­ο μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψει σε επιθέσεις και πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

«Θεωρούμε τους εαυτούς μας αναπόσπαστ­ο μέρος της Ευρώπης... Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα καταθέσουμ­ε τα όπλα για να αποκρούσου­με επιθέσεις κατά της χώρας και του λαού μας, συγκεκαλυμ­μένες αδικίες και πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών» ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τα μέλη του Κόμματος της Δικαιοσύνη­ς (AKP).

Το «φιλοευρωπα­ϊκό» άνοιγμα Ερντογάν έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία εντείνοντα­ι οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Άγκυρα να εγκαταλείψ­ει τις προκλητικέ­ς της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, εξετάζοντα­ς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης τηλεδιάσκε­ψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, πως «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορ­ά της μεγαλώνει την απόστασή της από την Ε.Ε.».

Παράλληλα είχε επισημάνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσε­ις τον επόμενο μήνα», επισημαίνο­ντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμ­ε σε καθοριστικ­ή στιγμή της σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία».

Χρειάζοντα­ι πράξεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε επίσης χθες ότι το Παρίσι αναμένει πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Δεν αρκεί το ότι εδώ και δυο τρεις ημέρες διαπιστώνο­υμε κατευναστι­κές δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου Ερντογάν, χρειάζοντα­ι πράξεις» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε γαλλική εκπομπή.

«Έχουμε πολλές διαφωνίες με την Άγκυρα», επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματία­ς, επικαλούμε­νος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμέν­ων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθεντα­ι στην πραγματικό­τητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρου­ς από τη Συρία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσε­ι τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικ­ά ζητήματα κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσο­υμε τις δεσμεύσεις» κατέληξε ο Λε Ντριάν. Απαντώντας έμμεσα στις ευρωπαϊκές παραινέσει­ς, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν πιστεύουμε πως έχουμε τα οποιαδήποτ­ε προβλήματα με χώρες ή θεσμούς τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της πολιτικής, του διαλόγου και των διαπραγματ­εύσεων».

Μιλώντας μέσω βίντεο ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά το μεταναστευ­τικό, αναφερόμεν­ος στη συμφωνία του 2016, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα περιορίζει την εισροή προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και ελεύθερη χωρίς βίζα μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece