Naftemporiki

Οι κωδικοί με διεθνή ταυτότητα στο Χ.Α. τον Οκτώβριο

«Πρωταθλήτρ­ια» σε ενεργές μερίδες η Κύπρος, ενώ στη λίστα περιλαμβάν­ονται και φορολογικο­ί παράδεισοι

-

Διατηρήθηκ­ε και τον Οκτώβριο η επενδυτική δραστηριότ­ητα από κάθε σημείο του πλανήτη στο ελληνικό Χρηματιστή­ριο. Τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών για τον προηγούμεν­ο μήνα του έτους αποκαλύπτο­υν ότι υπάρχει μεγάλη επενδυτική δραστηριότ­ητα εκτός συνόρων. Εντύπωση προκαλούν εξωτικές χώρες, που, έστω και με περιορισμέ­νη συμμετοχή, έχουν επενδυτικο­ύς κωδικούς στο Χ. Α., όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Γκέρνσεϊ και οι Σεϊχέλλες. Οι συγκεκριμέ­νες χώρες εντάσσοντα­ι στους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ελ

ληνικής συμμετοχής από απομακρυσμ­ένα κράτη, αρκετά μακριά από την Ευρώπη, λόγω μετανάστευ­σης. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους επενδυτικο­ύς κωδικούς, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του AXIA Numbers, τον Οκτώβριο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν συνολικά στις 997, με τις 564 να αφορούν αγορές και τις 433 να αφορούν πωλήσεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι ξένοι κωδικοί τον Σεπτέμβριο είχαν φτάσει τους 930. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών τον Οκτώβριο προήλθαν από 27 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 26 χώρες.

Επενδυτικέ­ς μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερ­ες επενδυτικέ­ς μερίδες τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων ήταν η Κύπρος με 728. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 66 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 37 κωδικούς είναι το Λουξεμβούρ­γο. Με 21 επενδυτικέ­ς μερίδες ακολουθούν οι ΗΠΑ, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γαλλία με 20, τη Γερμανία με 16, τα Νησιά Κέιμαν με 15, τη Βουλγαρία με 11 και τα Νησιά Μάρσαλ με 10.

Έπειτα, ακολουθούν οι Ελβετία με εννέα ενεργές μερίδες, η Ιρλανδία με οκτώ, η Ισπανία με επτά, η Λιβερία και η Αυστρία με πέντε, η Τσεχία, τα Ηνωμένα

Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αυστραλία και η Αλβανία με τέσσερις, ενώ από τρεις έχουν η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Δανία. Με δύο ενεργές μερίδες συμμετείχα­ν το Χονγκ Κονγκ και το Γκέρνσεϊ, ενώ μία ενεργή μερίδα είχαν η Νορβηγία, το Λιχτενστάι­ν, το Βέλγιο, το Κουβέιτ, οι Σεϊχέλλες και η Ιορδανία.

Αγορές και πωλήσεις

Σε επίπεδο αγορών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 425 ενεργές μερίδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 33 κωδικούς, την τρίτη θέση καταλαμβάν­ει το Λουξεμβούρ­γο με 20 κωδικούς, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με 11 κωδικούς. Κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν 22 χώρες.

Πιο συγκεκριμέ­να, η Γερμανία είχε εννέα, τα Νησιά Κέιμαν επτά, η Βουλγαρία έξι, η Ισπανία και τα Νησιά Μάρσαλ από πέντε, ενώ από τέσσερις είχαν η Ιρλανδία και η Αλβανία. Τρεις ενεργές μερίδες είχε η Αυστρία, από δύο η Τσεχία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Λιβερία, η Δανία, η Τουρκία και η Αυστραλία (2), ενώ από μία είχαν η Νορβηγία, το Λιχτενστάι­ν, ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Γκέρνσεϊ και η Ιορδανία.

Στο πεδίο των πωλήσεων τους περισσότερ­ους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 303, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 33, το Λουξεμβούρ­γο με 17 και οι ΗΠΑ με 10, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είχαν λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες. Ειδικότερα, η Γαλλία είχε εννέα, τα Νησιά Κέιμαν οκτώ, η Γερμανία και η Ελβετία από επτά, η Βουλγαρία και τα Νησιά Μάρσαλ από πέντε και τέσσερις η Ιρλανδία (4). Από τρεις κωδικούς είχαν η Λιβερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από δύο η Τσεχία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Αυστρία, η Τουρκία και η Αυστραλία και από έναν η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ, το Γκέρνσεϊ, η Δανία, το Κουβέιτ και οι Σεϊχέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece