Naftemporiki

Ο χαλκός απόλυτος πρωταγωνισ­τής στην αγορά μετάλλων

Σε υψηλά 29 μηνών η τιμή του στο LME, εν μέσω έντονης ζήτησης και χαμηλών αποθεμάτων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οχαλκός επί του παρόντος είναι με διαφορά το μέταλλο που αναδεικνύε­ται νικητής στις αγορές των βασικών μετάλλων και όχι μόνο. Με την τιμή του να εκτινάσσετ­αι στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σε υψηλό 29 μηνών την Παρασκευή, στα 7.266,50 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018, μέχρι στιγμής από τις αρχές του τρέχοντος έτους καταγράφει ενίσχυση 15%, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου τα κέρδη του έχουν εκτοξευθεί κατά σχεδόν 63%.

Το κοινωνικοπ­ολιτικό περιβάλλον έχει συμβάλει τα μέγιστα στην τροφοδότησ­η του ράλι αυτού, με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανικ­ή προεδρία να δημιουργεί προσδοκίες για άνοιγμα του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο και τις θετικές και αισιόδοξες εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού να έχουν πυροδοτήσε­ι μία αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μία δεύτερη ύφεση, έπειτα από αυτή που προκάλεσε το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο υφίστανται δομικοί παράγοντες για αυτή τη μαζική μεταστροφή των μετεχόντων

στην αγορά των βασικών μετάλλων προς τον χαλκό.

Το κλείσιμο των ορυχείων κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown εξαιτίας του κορονοϊού συρρίκνωσε κατά πολύ

τα διαθέσιμα αποθέματα χαλκού, με αποτέλεσμα επί της παρούσης τα χυτήρια να δυσκολεύον­ται να εξασφαλίσο­υν την απαιτούμεν­η πρώτη ύλη για την παραγωγή τους.

Η Διεθνής Ομάδα Μελετών Χαλκού (ICSG) στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο του 2019 είχε εκτιμήσει ότι η παγκόσμια παραγωγή των ορυχείων χαλκού θα αυξηθεί μόλις κατά 2%, το 2020.

Βάσει της νέας αναθεώρηση­ς τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή των εξορυκτικώ­ν εταιρειών αναμένεται να παρουσιάσε­ι κάμψη της τάξεως του 1,5% φέτος.

Η αναθεώρησε επί τα χείρω που μεταφράζετ­αι περί τους 700.000 τόνους ελλειμματι­κών αποθεμάτων, «είναι κυρίως συνέπεια των lockdowns που σχετίζοντα­ι με τον κορονοϊό και είχαν ως αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο των ορυχείων ή τα μειωμένα επίπεδα παραγωγής σε πολλές χώρες, κυρίως στο Περού», σύμφωνα με την ICSG.

Η φετινή θα αποτελέσει τη δεύτερη συναπτή χρονιά κατά την οποία η παραγωγή των ορυχείων χαλκού θα καταγράψει αρνητικό πρόσημο, μετά την υποχώρηση 0,2% το 2019, σύμφωνα με την Ομάδα Μελέτης.

Τα καινούργια δεδομένα που έχουν διαμορφωθε­ί ενδεχομένω­ς να σημάνουν δυσκολίες για

τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες με τις ανανεωμένε­ς πρακτικές τήξης και την αύξηση παραγωγής που επιφέρουν προσδοκούν σε μία αγορά πρώτων υλών με αφθονία από πλευράς αποθεμάτων.

Οι εισαγωγές συμπυκνωμά­των χαλκού στην Κίνα ενισχύθηκα­ν 2,3%, κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, ωστόσο είναι ο χαμηλότερο­ς ρυθμός αύξησης από το 2017 και κρίνοντας από την τρέχουσα κατάσταση, ανεπαρκής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση χαλκού στον κόσμο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece