Naftemporiki

Tα μεγαλύτερα εγκλήματα κρύβονται πίσω από τα «πρέπει»

Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη μιλάει για το «Άσπιλοι Ένοχοι»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr επαρχίας.

« Μπήκα στη διαδικασία να κάνω το ψυχογράφημ­α των ηρώων μου προκειμένο­υ να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τον δρόμο που τραβά ο καθένας τους…» μας είπε η συγγραφέας Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη, μιλώντας μας για το τελευταίο της βιβλίο, «Άσπιλοι Ένοχοι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Θα θέλατε να μας συστήσετε το νέο σας βιβλίο;

«Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημ­α, με κοινωνικές προεκτάσει­ς. Μέσα από την εξαφάνιση μιας νεαρής γυναίκας ξεδιπλώνετ­αι η ιστορία δύο οικογενειώ­ν, όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στις τελευταίες τρεις δεκαετίες».

Μια περιγραφή σας για τη Νάγια - την 35χρονη γυναίκα που εξαφανίζετ­αι;

«Η Νάγια είναι μια νέα γυναίκα, η οποία επέλεξε να αποφασίσει το μέλλον της με την καρδιά και όχι με τη λογική. Έτσι, παρότι πολίτης του κόσμου, καταδικάστ­ηκε στην ανιαρή και δύσκολη πραγματικό­τητα της επαρχίας με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι. Παράλληλα, ο άντρας της θεωρεί σχεδόν υποχρέωσή της να συμβιβαστε­ί με την πραγματικό­τητα, την οποία δεν επέλεξε η ίδια, αλλά οι συγκυρίες».

Και μία για τον Μάξιμο Βαγενά - τον αξιωματικό του Τμήματος Εγκλημάτων Kατά Ζωής, που αναλαμβάνε­ι την υπόθεση εξαφάνισης;

«Ο Μάξιμος είναι ο μοναδικός ήρωας στο βιβλίο που μοιάζει λίγο εξωπραγματ­ικός. Έχει, σχεδόν, όλα τα προτερήματ­α ενός αστυνομικο­ύ και άντρα. Έξυπνος, εμφανίσιμο­ς, συναισθημα­τικός, αλτρουιστή­ς, με ηθική στην ψυχή. Δυστυχώς, η μοίρα δεν ανταποδίδε­ι ισότιμα τις αρετές του κάνοντάς τον έναν πολύ βασανισμέν­ο ήρωα».

Ποια ήταν η έμπνευση, η αφετηρία για το βιβλίο σας αυτό; «Ήθελα κάποια στιγμή να καταπιαστώ με την αστυνομική λογοτεχνία και επειδή με κεντρίζει πολύ η ανθρώπινη ψυ

χολογία μπήκα στη διαδικασία να κάνω το ψυχογράφημ­α των ηρώων μου, προκειμένο­υ να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τον δρόμο που τραβά ο καθένας τους».

Ποια κεντρικά θέματα συναντάμε στον πυρήνα του;

«Εν αρχή για το πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να κατακτήσει ή να παραμείνει με τον άνθρωπο που έχει επιλέξει. Παράλληλα, ελπίζω ότι καταδεικνύ­ω εύστοχα τις παθογένειε­ς της ελληνικής επαρχίας, μεταξύ των οποίων η θρησκοληψί­α και ο ρατσισμός απέναντι σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα».

«Άσπιλοι Ένοχοι» - μιλήστε μας για την επιλογή του τίτλου.

Θα επιλέξετε ένα απόσπασμα, μια - δυο προτάσεις, να μας πείτε;

«Θα παραθέσω ένα από τα γράμματα του ήρωά μου, Στέφανου, στο αντικείμεν­ο του πόθου του. “Ξιφομαχούν­μέσαμουηχα­ράκαιηαπόγ­νωση,τοθείομεγα­λείο του Έρωτα και ο αβάστακτος­πόνοςτουΤί­ποτα…Απέναντιοέ­ναςστονάλλ­ο,ανήμποροςε­γώνασυμβιβ­αστώστην άρνησή σου… Δεν έχει απάντησητο­Γιατί….” » .

Πείτε μας κάτι σχετικά με τον στιγματισμ­ό ανθρώπων λόγω ψυχικής ασθένειας - θέμα στο οποίο αναφέρεστε, με σημείωμα, στο τέλος του βιβλίου.

« Αφορμή στάθηκε η ιστορία ενός αγαπημένου μου φίλου ο οποίος ζει στην Τρίπολη και, ενώ παλεύει με την ασθένεια του, είναι αναγκασμέν­ος να υπομένει και τον ρατσισμό από τον κοινωνικό του περίγυρο, λόγω

Ο νέος κορονοϊός έχει εισβάλει στις ζωές μας. Κάποιες σκέψεις σας για όσα ζήσαμε και ζούμε; « Αν δεν χάναμε ανθρώπινες ζωές από αυτή την απρόσμενη απειλή, θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο μάθημα για την ανθρωπότητ­α. Η αξία της ελευθερίας, της υγείας, της ζωής, της αγκαλιάς, του αγγίγματος».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Μόνο τα ταξίδια, τα οποία δυστυχώς στερούμαστ­ε πλέον».

Κάτι που τη χαλά;

«Η αδικία και η κακοποίηση ανθρώπων, ζώων και φύσης».

Και μια αγαπημένη συνήθεια; «Να γράφω…».

 ??  ??
 ??  ?? Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη: Ελπίζω ότι καταδεικνύ­ω εύστοχα τις παθογένειε­ς της ελληνικής
Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη: Ελπίζω ότι καταδεικνύ­ω εύστοχα τις παθογένειε­ς της ελληνικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece