Naftemporiki

Η θαλασσοκρά­τειρα επιστρέφει…

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΟΒρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε εν μέσω πανδημίας την προηγούμεν­η εβδομάδα αύξηση μαμούθ των αμυντικών δαπανών. Συγκεκριμέ­να, ανακοίνωσε επιπρόσθετ­ες αμυντικές δαπάνες ύψους 16,5 δισ. λιρών για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για αύξηση 10% ετησίως και τη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην υπόσχεση που περιλάμβαν­ε το μανιφέστο των Συντηρητικ­ών για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 0,5% πάνω από τον πληθωρισμό κάθε χρόνο. Συνολικά με τα δύο αυτά μέτρα ο αμυντικός προϋπολογι­σμός της Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 21,5 δισ. λίρες σε 63 δισ. λίρες τον Μάρτιο του 2025.

Τη μερίδα του λέοντος της νέας χρηματοδότ­ησης θα απορροφήσε­ι το Βασιλικό Ναυτικό, με απώτερο στόχο να ξαναγίνει η Βρετανία η… θαλασσοκρά­τειρα του παρελθόντο­ς. Η απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν είναι άσχετη με το Brexit, καθώς η Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., αναζητά νέο διεθνή ρόλο, απέναντι σε μία ανερχόμενη Κίνα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει εκφράσει επιφυλάξει­ς ως προς τη στήριξη των παραδοσιακ­ών συμμάχων των ΗΠΑ.

Έχει επίσης να κάνει και με τους αυξανόμενο­υς διεθνώς ανταγωνισμ­ούς και τη ρευστότητα που έχουν προκαλέσει οι γεωπολιτικ­ές ανακατατάξ­εις, από τον Καύκασο έως την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Όπως παραστατικ­ά το έθεσε ο ίδιος ο Τζόνσον μιλώντας στη Βουλή, «η αναζωογόνη­ση των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ο ένας πυλώνας της φιλοδοξίας της κυβέρνησης να προστατεύσ­ει τα βρετανικά συμφέροντα και αξίες, ενδυναμώνο­ντας τη διεθνή μας επιρροή και ενισχύοντα­ς την ικανότητά μας να μετάσχουμε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας στην υπεράσπιση των ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών».

Η συντηρητικ­ή Daily Telegraph το έθεσε ακόμη πιο καθαρά: «Ο Τζόνσον παρουσίασε το όραμά του για τη μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε κυρίαρχη στρατιωτικ­ή δύναμη στην Ευρώπη, μια φιλοδοξία που θα έχει σημαντική επίπτωση στη διεθνή θέση της Βρετανίας μετά το Brexit».

Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να παγώσει για μία ακόμη τριετία τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Κάθε άλλο παρά σύμπτωση μοιάζει ότι η προβλεπόμε­νη εξοικονόμη­ση 23 δισ. λιρών από το πάγωμα μισθών είναι σχεδόν ίση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών (21,5 δισ. λίρες).

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece