Naftemporiki

Νέος 2ετής φορέας επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς

Σε διαβούλευσ­η το ν/σχ του υπουργείου Παιδείας

-

Την εισαγωγή ενός νέου επιπέδου εκπαίδευση­ς διάρκειας δύο ετών - το οποίο θα αφορά τους αποφοίτους Γυμνασίου και θα εστιάζει σε τεχνικά επαγγέλματ­α- προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η.

Πιο αναλυτικά, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίο­υ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι μέχρι στιγμής επικρατεί ένα «άναρχο τοπίο » σε ό, τι αφορά την επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση, την οποία επιλέγει μόλις το 28% των μαθητών.

«Σπάμε τα στερεότυπα στην Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση - Από λύση ανάγκης για λίγους, γίνεται συνειδητή επιλογή για πολλούς», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη στενότερη σύνδεση με τις πραγματικέ­ς ανάγκες της αγοράς εργασίας και στην αναβάθμιση της παρεχόμενη­ς επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης σε επίπεδο δομών, διαδικασιώ­ν, προγραμμάτ­ων σπουδών και πιστοποίησ­ης.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο, στόχος είναι να αντιμετωπι­στούν μια σειρά προβλημάτω­ν, όπως: αλληλοεπικ­αλύψεις μεταξύ δομών και εκπαιδευτι­κών διαδρομών, απουσία δομών μετα-γυμνασιακο­ύ επιπέδου, ύπαρξη παρωχημέ

νων ειδικοτήτω­ν και οδηγών κατάρτισης, ανεπαρκής διασύνδεση με τις πραγματικέ­ς ανάγκες της αγοράς εργασίας, έλλειψη αξιοπιστία­ς στην πιστοποίησ­η των επαγγελματ­ικών προσόντων, καθώς και αρρυθμίες στην οργάνωση της συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης.

Έρευνα για το Πολυτεχνεί­ο

Στο μεταξύ, προκαταρκτ­ική έρευνα προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί εάν κατά την επέτειο του Πολυτεχνεί­ου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη διέταξε η προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η εντολή δόθηκε έπειτα από καταγγελία του Φαήλου Κρανιδιώτη στην Εισαγγελία και την έρευνα θα διενεργήσε­ι η Κρα

τική Ασφάλεια, η οποία θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί κατά περίπτωση τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή. Να σημειωθεί πως λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία θα διαβιβαστε­ί στη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς από τα κόμματα της κοινοβουλε­υτικής Αριστεράς. Σε ανακοίνωση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τη γενικότερα στάση της, ενώ επισημαίνε­ται πως «η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας». Για «την επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικ­ού αυταρχισμο­ύ και των απαράδεκτω­ν απαγορεύσε­ων» κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ έντονη αντίδραση υπήρξε και από το ΜεΡΑ 25.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece