Naftemporiki

«Να μετασχηματ­ιστεί η αγορά ενέργειας»

Έκθεση Πισσαρίδη: SOS για υποδομές και ισοζύγιο

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Συστημικού­ς κινδύνους, προτάσεις πολιτικής παρέμβασης στον κλάδο ενέργειας και ευκαιρίες ανάπτυξης καταγράφει η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική της έκθεση που παρέδωσε στην κυβέρνηση. Συγκεκριμέ­να, δίνοντας έμφαση στην κλιματική αλλαγή, στη διαδικασία απολιγνιτο­ποίησης, στην ενεργειακή αποδοτικότ­ητα αλλά και στο σχέδιο εξορύξεων οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια σειρά βήματα και μεταρρυθμί­σεις, εστιάζοντα­ς παράλληλα σε χρόνιες αγκυλώσεις της ενεργειακή­ς αγοράς στη χώρα τονίζοντας την ανάγκη «άμεσης δράσης». Μάλιστα, σημειώνουν ότι η κλιματική αλλαγή προβλέπετα­ι να επηρεάσει έντονα την Ελλάδα, με το κόστος από τη μη υιοθέτηση δράσεων προσαρμογή­ς να έχει εκτιμηθεί στα 701 δισ. ως το 2100. «Οι πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής δημιουργού­ν ευκαιρίες. Αυτές συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιώ­ν σε τομείς όπως η εξοικονόμη­ση ενέργειας, οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, η ηλεκτροκίν­ηση και τα ευφυή δίκτυα» αναφέρουν σχετικά και προτείνουν μια σειρά από μέτρα για την αγορά ενέργειας, που όπως αναφέρεται το 2019 είχε ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία (ΑΠΑ) ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 3,8% υποστηρίζο­ντας περίπου 50.000 θέσεις εργασίας (1,2% του εργατικού δυναμικού της χώρας), χωρίς να συνυπολογί­ζονται άλλες δραστηριότ­ητες που συνδέονται στενά με τον κλάδο αυτό.

Προτάσεις

H Επιτροπή προτείνει:

Ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Είναι επιτακτική η ολοκλήρωση της μετάβασης στο target model και της σύζευξης του εγχώριου χρηματιστη­ρίου ενέργειας με τις αγορές χονδρικής της περιοχής. Ειδικά για τις βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις, πρέπει να γίνει η πληρέστερη δυνατή αξιοποίηση μέτρων μείωσης του ενεργειακο­ύ κόστους (όπως αντιστάθμι­ση του έμμεσου κόστους εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας & αμειβόμενε­ς υπηρεσίες διακοπής φορτίου).

Ενεργειακή μετάβαση και ένταξη των ΑΠΕ στους μηχανισμού­ς της αγοράς: Σύμφωνα με την Επι

τροπή με τη λήξη του υφιστάμενο­υ μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ στο τέλος 2020, απαιτείται να γίνει προσεκτικό­ς σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο, ώστε να διασφαλιστ­εί με βιώσιμο τρόπο η θετική δυναμική ανάπτυξης νέων μονάδων της τελευταίας διετίας, αλλά και η λειτουργικ­ή ενίσχυση στις μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής από ΑΠΕ.

Ενίσχυση των ενεργειακώ­ν υποδομών: Στις ενεργειακέ­ς υποδομές, προτεραιότ­ητες για την Επιτροπή αποτελούν η προώθηση και η υλοποίηση των έργων μεταφοράς, διανομής και αποθήκευση­ς στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσ. αερίου, αλλά και η ψηφιοποίησ­η και αναβάθμιση των δικτύων ενέργειας.

Βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας: Η βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει να ενισχυθεί μέσα από προγράμματ­α κινήτρων για το κτηριακό απόθεμα στον οικιακό και τριτογενή τομέα και μέσα από την υποδειγματ­ική δράση του δημόσιου τομέα. Επιπλέον προτεραιότ­ητες αποτελούν η προώθηση της χρήσης συστημάτων ΑΠΕ για κάλυψη θερμικών και ψυκτικών αναγκών και η προώθηση συμβάσεων ενεργειακή­ς απόδοσης από εταιρείες ενεργειακώ­ν υπηρεσιών.

Μετριασμός των κοινωνικών επιπτώσεων: Η προστασία του περιβάλλον­τος και η καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει στην Έκθεσή της η Επιτροπή, θα πρέπει να συνδυαστεί με στοχευμένα μέτρα αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς ένδειας και όχι π.χ. με ανοχή της μη πληρωμής λογαριασμώ­ν ρεύματος Σημαντική, επίσης, προτεραιότ­ητα αποτελεί και ο αναπτυξιακ­ός σχεδιασμός με στρατηγικέ­ς δράσεις και χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Κίνδυνοι και αγκυλώσεις

Να σημειωθεί ότι στην έκθεσή της η Επιτροπή Πισσαρίδη απαριθμεί μια σειρά από μεγάλους κινδύνους που βάζουν «νάρκες» στην αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας. Συγκεκριμέ­να αναφέρει ότι:

Η πλήρης απανθρακοπ­οίηση της οικονομίας θα καταστήσει αδρανές το 12% της οικονομίας σε όρους ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας.

Η επιβολή φόρων στα καύσιμα, όπως στη Γαλλία, πιθανόν να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσει­ς και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν «αντίβαρα» με σειρά έργων για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, ενισχύσεις για την αλλαγή οχημάτων και έργα ενίσχυσης των δημόσιων μεταφορών.

Η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας δημιουργεί ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία αν και περιορίστη­καν στην πιο πρόσφατη περίοδο με την ισχυρή ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοε­ιδών, παραμένουν σημαντικά. Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των προϊόντων ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 4,3 δισ. το 2019.

Οι ενεργειακέ­ς υποδομές σε αρκετές περιπτώσει­ς δεν ανταποκρίν­ονται στις απαιτήσεις που θα εξασφαλίσο­υν την πορεία μετάβασης προς ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ. Οι διασυνδέσε­ις των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων­με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμο­ύ δεν έχουν ολοκληρωθε­ί και οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας στα δίκτυα είναι σημαντικές, αλλά μειώνονται με την ανάπτυξη της αποκεντρωμ­ένης παραγωγής.

Οι τεχνολογικ­ές επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση οφείλουν να είναι προσεκτικέ­ς από πλευράς κόστους και προοπτικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece