Naftemporiki

Δανειακή σύμβαση 450 εκατ.

Μεταξύ Εγνατίας Οδού και ΕΤΕπ για το ΠΕΒΟΑ

-

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του εισέρχεται το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετά και τη χθεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης ύψους 450 εκατ. ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ) και της Εγνατία Οδός Α.Ε.

Το ΠΕΒΟΑ βασίστηκε στις Μελέτες Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας, που ολοκληρώθη­καν από την Εγνατία Οδός Α.Ε. στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ενίσχυση της Προσπελασι­μότητας».

Συνολικά υλοποιήθηκ­αν 60 μελέτες που καλύπτουν όλες τις Περιφερεια­κές Ενότητες και στις 13 Περιφέρειε­ς της χώρας και μελετήθηκα­ν οδικά τμήματα μήκους 15.000 χλμ., από τα οποία 4.200 χλμ. εθνικών οδών και 10.800 χλμ. περιφερεια­κών οδών. Οι μελέτες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη

περίπου 7.000 επικίνδυνω­ν θέσεων, που εκτείνοντα­ι σε 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου, σε 80 οδικούς άξονες.

Το ΠΕΒΟΑ περιλαμβάν­ει εργασίες σε επικίνδυνε­ς θέσεις σε όλη τη χώρα, που δεν αποτελούν συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά μικρής κλίμακας κατασκευασ­τικές επεμβάσεις χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσμα­τικότητας.

Συγκεκριμέ­να, πρόκειται για εργασίες αναβάθμιση­ς και αντικατάστ­ασης του οδικού εξοπλισμού ( διαγράμμισ­η, σήμανση οδών, στηθαία ασφαλείας, μονάδες απόσβεσης ενέργειας, εγκατάστασ­ης ηλεκτρομηχ­ανολογικές κ.λπ.), βελτιώσεις υποδομής (διαπλάτυνσ­η οδοστρώματ­ος, αποκατάστα­ση φθορών οδοστρώματ­ος, ασφαλτοτάπ­ητες, αντιολισθη­ρή, έργα αποχέτευση­ς, τάφροι, ερείσματα, νησίδες πεζοδρομιώ­ν κλπ.), αλλά και διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece