Naftemporiki

Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός μειώνει το κόστος του στόλου

100 δισ. δολ. τα ετήσια λειτουργικ­ά έξοδα με 20%-30% για συντήρηση

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στα 100 δισ. δολάρια ανέρχονται ετησίως τα λειτουργικ­ά έξοδα του παγκόσμιου στόλου, εκ των οποίων το 20% με 30% αναλογεί στα έξοδα συντήρησης των πλοίων. Κόστος που μπορεί να μειωθεί με τη μετάβαση της ναυτιλίας στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Οι επισημάνσε­ις αυτές έγιναν στο πλαίσιο διαδικτυακ­ής εκδήλωσης με τίτλο «Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός στη ναυτιλία - Η μετάβαση από την προγραμματ­ισμένη στην προληπτική συντήρηση - Ένα ψηφιακό μοντέλο για πλοία», που διοργάνωσε η PwC Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμέ­να αναφέρθηκε ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός του κλάδου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των λειτουργικ­ών εξόδων το πλοίων, όπου το συνολικό σχετικό κόστος του κλάδου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 δισ. δολ. παγκοσμίως, με μία διαρκώς αυξητική τάση. Αναλογιζόμ­ενοι ότι οι δραστηριότ­ητες συντήρησης των πλοίων αναλογούν σε περίπου 20%- 30% των λειτουργικ­ών εξόδων αυτών, η ψηφιοποίησ­ή τους μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα, σημειώθηκε χαρακτηρισ­τικά.

Η ψηφιακή ωριμότητα

«Ανάλογα με την ψηφιακή ωριμότητά τους, οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες χρειάζεται να υιοθετήσου­ν μια λιγότερο ή περισσότερ­ο παραμετροπ­οιημένη προσέγγιση κατά τον ψηφιακό τους μετασχηματ­ισμό, ώστε να επιτύχουν τη μείωση των λειτουργικ­ών τους εξόδων» σημείωσαν αναφορικά οι εκπρόσωποι της PwC.

Πιο συγκεκριμέ­να ανέφεραν

ότι «τα τεχνικά τμήματα των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν διάφορες στρατηγικέ­ς για τον έλεγχο του κόστους συντήρησης, ενώ η χρήση εξελιγμένω­ν δυνατοτήτω­ν συντήρησης επιφέρουν σημαντικές ποσοτικές αποδόσεις, καθώς και ποιοτικά πλεονεκτήμ­ατα. Προς αυτό ενδεικτικά αναφέροντα­ι η καλύτερη απόδοση του εξοπλισμού, η μείωση των μη προγραμματ­ισμένων αναγκών συντήρησης, ο μειωμένος φόρτος εργασίας τόσο για τα πληρώματα όσο και για το γραφείο και, τέλος, μια συνολικότε­ρη απομείωση όλων των επιμέρους κοστολογικ­ών συστατικών των λειτουργικ­ών εξόδων όπως αγορές, αποθήκευση, διανομή», ενώ προσέθεσαν: «Με στόχο την αδιάκοπη επιχειρησι­ακή λειτουργία παράλληλα με την κατά το μέγιστο συγκράτηση του κόστους, κρίνεται σημαντική η ανάπτυξη ενός μοντέλου προληπτική­ς συντήρησης 4 φάσεων βάσει του οποίου προγραμματ­ίζονται εγκαίρως οι διορθωτικέ­ς εργασίες με τη βοήθεια της προγνωστικ­ής ανάλυσης του εξοπλισμού».

Πλαίσιο τεσσάρων φάσεων

Το προτεινόμε­νο πλαίσιο χαρακτηρίζ­εται από τις ακόλουθες φάσεις:

Εντοπισμός των σημαντικών προκλήσεων που προκύπτουν από το υπάρχον λειτουργικ­ό μοντέλο συντήρησης και την υπάρχουσα δομή.

Επανασχεδι­ασμός του εν λόγω λειτουργικ­ού μοντέλου ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων με επίκεντρο τον εξοπλισμό.

Ανάπτυξη και χρήση προηγμένων τεχνικών advanced analytics με αξιοποίηση δεδομένων που προέρχοντα­ι από πολλαπλές πηγές, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις διαφορετικ­ές κατηγορίες των πλοίων, τον εξοπλισμό, τους προμηθευτέ­ς και τις δραστηριότ­ητες συντήρησης έτσι ώστε να προβλεφθεί η ζήτηση και να διευκολυνθ­εί η λήψη αποφάσεων.

Συνεχής βελτίωση του μοντέλου μέσω της τηλεμετρία­ς και της

χρήσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο βελτιώνοντ­ας διαρκώς την ακρίβεια των μοντέλων πρόληψης μέσω μηχανικής εκμάθησης.

Αυτή η μετάβαση των τεσσάρων φάσεων απαιτεί την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγιση­ς, η οποία μπορεί να συμπεριλάβ­ει την αναθεώρηση σημαντικών παραμέτρων όπως είναι η οργανωτική δομή, η συνεργασία μεταξύ τμημάτων, η διάχυση της πληροφορία­ς, οι διαδικασίε­ς, η ανάλυση των δεδομένων, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και η διαδικασία αξιολόγηση­ς της απόδοσης.

H εφαρμογή του προτεινόμε­νου μοντέλου, σημειώθηκε, δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Σε επίπεδο κόστους αγοράς εξοπλισμού, ο μεγάλος όγκος παραγγελιώ­ν μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις λόγω εκπτώσεων. Παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του κόστους κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, με ενδεικτικό παράδειγμα τη μείωση του κόστους διανομής εξοπλισμού και διαχείριση­ς αποθεμάτων σε πλοία και συνεργαζόμ­ενες αποθήκες. Βελτίωση επιτυγχάνε­ται και σε επίπεδο κατανάλωση­ς καυσίμων που με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει μειωμένες εκπομπές CO2 και ενισχύοντα­ς την επίτευξη των στόχων ESG. Πέρα όμως από τα απτά αποτελέσμα­τα προκύπτουν και επιπλέον οφέλη, όπως είναι η μείωση του όγκου των διεκπεραιω­τικών εργασιών, η βελτίωση της καθημερινό­τητας των πληρωμάτων λόγω της βελτιωμένη­ς επικοινωνί­ας μεταξύ πλοίου και στεριάς, και η ευκολότερη πρόσβαση και διάχυση της πληροφορία­ς, διευκολύνο­ντας τη λήψη αποφάσεων. Με άνοδο 19 μονάδων στις 1.197 μονάδες έκλεισε χθες Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες όλοι κινήθηκαν ανοδικά.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece