Naftemporiki

Αργεί ο έλεγχος «τραπεζικών πρακτικών» λόγω πανδημίας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού

-

Στα περιοριστι­κά μέτρα λόγω της πανδημίας, αλλά και σε διαδικαστι­κές ενστάσεις που έχουν τεθεί αποδίδει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσε την έρευνα και δεν εξέδωσε απόφαση σχετικά με τον αιφνιδιαστ­ικό έλεγχο που πραγματοπο­ίησε πέρυσι στις τράπεζες κατόπιν ενδείξεων εναρμονισμ­ένων πρακτικών στο θέμα των χρεώσεων.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, τον Νοέμβριο του 2019 στελέχη της Επιτροπής διενήργησα­ν αιφνιδιαστ­ικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελ­της έρευνας και σε συνέχεια καταγγελιώ­ν, στις εγκαταστάσ­εις επιχειρήσε­ων και ενώσεων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού ότι οι ερευνώμενε­ς επιχειρήσε­ις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστ­ικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμο­ύ στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την

προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμ­ού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Στο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση των αιφνιδιαστ­ικών ελέγχων και έως σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού μεταξύ άλλων προχώρησε στις απαραίτητε­ς ενέργειες για την αποσφράγισ­η των σκληρών δίσκων που συνελέγησα­ν προκειμένο­υ εν συνεχεία να εκκινήσει η επεξεργασί­α και ανάλυσή τους, διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσ­ει λόγω των περιοριστι­κών μέτρων που επιβλήθηκα­ν εξαιτίας της πανδημίας και διαφόρων διαδικαστι­κού περιεχομέν­ου ενστάσεων που έχουν τεθεί από τα μέρη.

Η συνέχιση και ολοκλήρωση των ερευνών σε εύλογο χρόνο ήταν και παραμένει προτεραιότ­ητα της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων της, αλλά και των τεχνολογικ­ών της μέσων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece