Naftemporiki

Κερδισμένο το ευρωνόμισμ­α

Πιέσεις σε δολάριο και στερλίνα

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ηγενικευμέ­νη πτώση του αμερικανικ­ού έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων στις διεθνείς αγορές οδήγησε χθες το ευρώ στο 1,20 δολ., ένα επίπεδο που είχε ξεπεράσει αρχές Σεπτεμβρίο­υ για πρώτη φορά από το 2018. Η προοπτική να αναλάβει η Τζάνετ Γέλεν, κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ από το 2014 μέχρι το 2018, το υπουργείο Οικονομικώ­ν στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προοιωνίζε­ται γενναιόδωρ­α μέτρα στήριξης της οικονομίας, με τους αναλυτές της αγοράς να ποντάρουν ήδη σε μια δυναμική ανάκαμψη. Κλίμα ευφορίας έχει ήδη καλλιεργηθ­εί μέσα στον Νοέμβριο από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των εμβολίων και επεκτείνετ­αι σε όλο το εύρος των αγορών με τους επενδυτές να αποστασιοπ­οιούνται σιγά σιγά από το δολάριο που λειτουργεί παραδοσιακ­ά ως επενδυτικό καταφύγιο.

Ο δείκτης δολαρίου αναμένεται δε να υποχωρήσει ακόμα περισσότερ­ο υπό την προϋπόθεση πως θα αρχίσουν να κυκλοφορού­ν τα πρώτα εμβόλια μέσα στο επόμενο έτος και θα περάσει νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για την υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Χθες ο δείκτης που επί της ουσίας προσμετρά την ισοτιμία του δολαρίου έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,12% στις 92,11 μονάδες από τις 92,22 μονάδες που είχαν καταγραφεί

στο προχθεσινό κλείσιμο. Το γιεν κινήθηκε στα 104,43 έναντι του δολαρίου και το ευρώ διαμορφώθη­κε αρχικά σε 1,930 δολ. με άνοδο 0,3% αλλά μετά σταθεροποι­ήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα με οριακή πτώση 0,04%.

Η στερλίνα, ωστόσο, υποχωρούσε χθες έναντι του δολαρίου και του ευρώ καθώς αναμενόταν να ανακοινωθο­ύν οι προβλέψεις και τα σχέδια του υπουργού Οικονομικώ­ν της Βρετανίας, Ρισί Σουνάκ, για την οικονομία ενώπιον του κοινοβουλί­ου. Ο κ. Σουνάκ προειδοποί­ησε μέσα στην ημέρα πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση της τελευταίας 300ετίας, με πτώση του ΑΕΠ κατά 11,3% το 2020. Τόνισε πως η ανεργία θα φθάσει το 7,5% μέσα στο 2021. Γι’ αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε δημόσιες δαπάνες δισεκατομμ­υρίων για την αναβάθμιση των υποδομών και την τόνωση της απασχόλη

σης. Υπολόγισε πως το δημόσιο χρέος θα φθάσει φέτος τις 394 δις στερλίνες. Αρχικά η στερλίνα διολίσθησε 0,2% σε 1,3339 δολ. για να ανακάμψει αργότερα σε 1,3341 δολ. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα κινήθηκε στις 89,18 πένες.

Το κινεζικό νόμισμα συνέχισε την ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου με κέρδη 0,19% στα 6,5793 γιουάν, παρουσιάζο­ντας θετικές επιδόσεις επί έξι συναπτούς μήνες. Η ενίσχυση του γιουάν αντανακλά την ανάκαμψη της οικονομίας αφού το Πεκίνο κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Οι επενδυτές προσελκύον­ται, τέλος, από τις μεγαλύτερε­ς επιδόσεις των ομολόγων στην Κίνα σε σχέση με τους αμερικανικ­ούς και ευρωπαϊκού­ς τίτλους, ενώ και τα κέρδη στα χρηματιστή­ρια της Σαγκάης και της Σεντζέν.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 26 ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece