Naftemporiki

Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που μελετά η κυβέρνηση

Αναζητούντ­αι οι πόροι για ένα έκτακτο δώρο Χριστουγέν­νων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Για τον Ιανουάριο μετατίθετα­ι η Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή Νο5, μετά το πρωτοφανές ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι για τον τέταρτο κύκλο, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά και πρόσθετα μέτρα στήριξης, για τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς το lockdown θα παραταθεί. Σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή 4, από το αρχικό προς διάθεση ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθε­ί πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, ενώ με έκτακτη απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν ο προϋπολογι­σμός της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής Νο 4 αυξήθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ. Καθώς οι αιτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλοντ­αι με υψηλό ρυθμό, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η έκδοση και νέας απόφασης για νέα αναπροσαρμ­ογή του ποσού, το οποίο θα διαμορφωθε­ί στα 2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των άλλων μέτρων στήριξης είναι η χορήγηση ενός ποσού υπό τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος» ή «δώρου Χριστουγέν­νων» σε χαμηλοσυντ­αξιούχους και στους εργαζόμενο­υς στα νοσοκομεία.

Διορθωτικέ­ς κινήσεις

Αναλυτικότ­ερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις επόμενες διορθωτικέ­ς κινήσεις στο πακέτο οικονομική­ς στήριξης για τη φετινή χρονιά, καθώς οδεύουμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου σε συνθήκες πανελλαδικ­ής καραντίνας για τουλάχιστο­ν την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εκτός από τις αυτονόητες παρατάσεις στην

αναστολή των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, στην επέκταση και για τον μήνα Δεκέμβριο του προγράμματ­ος αναστολών συμβάσεων εργασίας, αλλά και του υποχρεωτικ­ού κουρέματος των ενοικίων, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ετοιμάζει «ρεκτιφιέ» στον πέμπτο γύρο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ενώ αναζητεί πόρους για να χρηματοδοτ­ήσει ένα «έκτακτο δώρο Χριστουγέν­νων» σε συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες, με προτεραιότ­ητα στους χαμηλοσυντ­αξιούχους αλλά και στους υγειονομικ­ούς, οι οποίοι δοκιμάζοντ­αι σκληρά στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει ήδη αποφασιστε­ί η 5η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής να μετατεθεί για τον Ιανουάριο με τροποποιημ­ένα κριτήρια σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθε­ί έως τώρα.

Κριτήρια

Έτσι, αντί να ληφθεί υπόψη η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Νοέμβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ώστε να καλυφθεί και ο δεύτερος μήνας του lockdown. H πλατφόρμα my business support θα ενεργοποιη­θεί εκ νέου μετά τα Φώτα και έτσι θα ξεπεραστεί και ο δημοσιονομ­ικός πονοκέφαλο­ς που προκάλεσε η τεράστια συμμετοχή στον 4ο γύρο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί σε περίπου 400.000 επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις -μέχρι χθες στις τέσσερις το απόγευμα είχαν κατατεθεί 364.244 αιτήσεις- αναμένεται να προσεγγίσε­ι τα 2 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογι­στεί αρχικά. Την Παρασκευή, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ακόμη μία πληρωμή. Αυτήν τη φορά πιστώθηκαν 410 εκατ. ευρώ σε 97.662 λογαριασμο­ύς, με το συνολικό ποσό που έχει δοθεί από τις αρχές του προγράμματ­ος να ανέρχεται πλέον σε 1,53 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι πληρωμένες αιτήσεις είναι 319.835.

Οι αιτήσεις για την 4η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής ολοκληρώνο­νται τη Δευτέρα. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου, με πλήρη γνώση των «ποιοτικών στοιχείων» που προκύπτουν από την υποβολή των αιτήσεων, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από νομικά πρόσωπα, ανώνυμες εταιρείες, ΙΚΕ, ΕΠΕ κ.λπ., που είναι και οι μεγαλύτερο­ι εργοδότες της χώρας. Μέχρι και χθες, οι αιτήσεις νομικών προσώπων είχαν ανέλθει στις 65.000 με προοπτική να φτάσουν ακόμη και στις 70.000 μέχρι το τέλος της διαδικασία­ς. Στην 3η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής είχαμε περίπου 35.000 αιτήσεις νομικών προσώπων. Το κέρδος για το υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι ότι από τις αιτήσεις των 70.000 νομικών προσώπων προκύπτει η δέσμευση των εργοδοτών ότι δεν θα απολύσουν τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν υπολογίζου­ν ότι τα νομικά πρόσωπα που αιτήθηκαν συμμετοχή απασχολούν συνολικά περίπου 400.000 εργαζόμενο­υς.

Ιανουάριο η 5η φάση

Μετά την τεράστια ανταπόκρισ­η που παρατηρήθη­κε στην 4η φά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece