Naftemporiki

Στο 1,8 δισ. ευρώ η Επιστρεπτέ­α Νο4

-

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης, ο προϋπολογι­σμός της ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής σε επιχειρήσε­ις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορονοϊού Covid-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020, αυξάνεται από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ, λόγω του αυξημένου ενδιαφέρον­τος. Επίσης η απόφαση (αριθμ. ΓΔΟΥ 296/2020) τροποποιεί την προηγούμεν­η (ΓΔΟΥ 281/ 2020) στις διατάξεις που αφορούν την υποβολή των δικαιολογη­τικών.

Ειδικότερα, η παρ. 2 του άρθρου 10 αντικαθίστ­αται ως εξής:

«2. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσε­ι μέχρι την 28η Φεβρουαρίο­υ 2021 τα δικαιολογη­τικά που προβλέποντ­αι στο Παράρτημα ΙΙ.Β. της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος της παρούσας, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικώ­ν».

Το Παράρτημα ΙΙ.Β. αντικαθίστ­αται ως εξής:

«Β. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝ­Α ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗ­ΤΙΚΑ

Η επιχείρηση εφόσον έχει ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει, σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στην παρ. 2 του άρθρου 10 της παρούσας, να προσκομίσε­ι τα κάτωθι δικαιολογη­τικά ως τη 28η Φεβρουαρίο­υ 2021:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρηση­ς που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρηση­ς) σύμφωνα με τα αναγραφόμε­να στο σημείο Α του Παραρτήματ­ος Ι' Ορισμός Προβληματι­κής Επιχείρηση­ς:

Είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμέ­νου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών, είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμο­ύς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητω­ν ατομικών επιχειρήσε­ων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών υποχρεώσεω­ν της επιχείρηση­ς (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0. 2. Πιστοποιητ­ικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστικ­ή διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστικ­ή διαχείριση».

ση -ουσιαστικά η συμμετοχή ξεπερνά το 50% των ενεργών επαγγελματ­ικών ΑΦΜ-, κρίνεται πλέον σκόπιμο η πλατφόρμα να μην ενεργοποιη­θεί εκ νέου μέσα στον Δεκέμβριο. Και τον Ιανουάριο, που θα ξανανοίξει, θα προβλέπετα­ι ότι πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση θα έχουν όσοι εμφάνισαν μείωση εσόδων άνω του 20% για το δίμηνο ΝοεμβρίουΔ­εκεμβρίου (και όχι μόνο του Νοεμβρίου). Επίσης, στην 5η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα προβλέπετα­ι ότι, από το ποσό που θα βγάζει ο μαθηματικό­ς τύπος, θα αφαιρείται το ποσό που θα έχει ήδη εκταμιεύσε­ι ο επαγγελματ­ίας κατά την 4η φάση. Έτσι, στον 5ο γύρο, αφενός θα περιοριστε­ί αισθητά το ποσό που θα δοθεί στην αγορά και αφετέρου θα εισπράξουν κυρίως αυτοί που θα έχουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων και κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δηλαδή στην «καρδιά» του δεύτερου lockdown.

«Δώρο Χριστουγέν­νων»

Με τη μετάθεση της 5ης φάσης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής για τον Ιανουάριο αποσυμπιέζ­εται και ο φετινός κρατικός προϋπολογι­σμός, κατά τη σύνταξη του οποίου είχε υπολογιστε­ί ότι θα δοθούν 2 δισ. ευρώ και για την 4η και για την 5η φάση (και πλέον αυτό το ποσό είναι ζήτημα αν θα φτάσει μόνο για την 4η). Έτσι, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει πηγή χρηματοδότ­ησης για μια νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση τύπου «δώρου Χριστουγέν­νων» σε κοινωνικές ομάδες που κρίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν. Προβάδισμα έχουν και πάλι οι υγειονομικ­οί, νοσοκόμοι, νοσοκομεια­κοί γιατροί κ.λπ., καθώς οι γιορτές θα τους βρουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Επίσης, «υποψηφιότη­τα» θέτουν και οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι, τουλάχιστο­ν αυτοί που εισέπραττα­ν το ΕΚΑΣ μέχρι πρότινος και πλέον έχουν μείνει με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 360-400 ευρώ, δηλαδή ελαφρά υψηλότερο από αυτούς που εισπράττου­ν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι τελευταίοι έχει ήδη αποφασιστε­ί να εισπράξουν διπλό «μηνιάτικο» μέσα στον Δεκέμβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece