Naftemporiki

Oι όροι ένταξης στα φορο-κίνητρα της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς

Ελέγχους μέσω e-διασταυρώσ­εων και τρίτων πηγών θα κάνει η ΑΑΔΕ στα δεδομένα που κοινοποιού­νται

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων αποκλειστι­κής χρήσης ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω παρόχων το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έχουν όσες εταιρείες και ατομικές επιχειρήσε­ις επιθυμούν να ενταχθούν από την τρέχουσα φορολογική χρήση (για το φορολογικό έτος 2020) στις ευνοϊκές φορολογικέ­ς διατάξεις του άρθρου 71ΣΤ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ΚΦΕ). Πέραν όμως της υποχρέωσης αυτής, για να επωφεληθού­ν των ευνοϊκών διατάξεων ήδη από τη χρήση του 2020, οφείλουν επιπλέον να έχουν θέσει σε ισχύ το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου 2020 τη σύμβαση που υπέγραψαν με τον πάροχο ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, να εκδώσουν εντός του Δεκεμβρίου 2020, με τη χρήση υπηρεσίας παρόχου ηλεκτρονικ­ής έκδοσης στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ), παραστατικ­ά εσόδων συνολικής καθαρής αξίας τουλάχιστο­ν ίσης με το 50% των ακαθάριστω­ν εσόδων του μηνός αυτού και να έχουν διαβιβάσει ηλεκτρονικ­ά στην πλατφόρμα mydata έως τις 28-2-2021 το σύνολο των στοιχείων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν από την 1η-1-2020 έως την 31η-12-2020.

Την εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεω­ν ως προϋπόθεση για την ένταξη κάθε εταιρείας και κάθε ατομικής επιχείρηση­ς στις ευνοϊκές φορολογικέ­ς διατάξεις του άρθρου 71ΣΤ του ΚΦΕ προβλέπει η υπ’ αριθμόν A. 1258/23.11.2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζοντ­αι η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων της αποκλειστι­κής χρήσης της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω παρόχου και της αποδοχής της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω παρόχου. Η υπ’ αριθμόν A.1258/ 23.11. 2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπει, αναλυτικά, τα εξής:

Έκταση εφαρμογής - Υπόχρεοι

1) Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμέ­νης Ευθύνης, Ιδιωτικές Κεφαλαιουχ­ικές Εταιρείες, Ομόρρυθμες Εταιρείες, Ετερόρρυθμ­ες Εταιρείες και ατομικές επιχειρήσε­ις που επιλέγουν τη χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικ­ών, προκειμένο­υ να ωφεληθούν των ευεργετημά­των του άρθρου 71ΣΤ’ του ν. 4172/2013, όπως ισχύει, υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν «Δήλωση Αποκλειστι­κής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου» ηλεκτρονικ­ά στη Φορολογική Διοίκηση. Η εν λόγω δήλωση αφορά στο σύνολο των παραστατικ­ών χονδρικής και λιανικής που εκδίδουν οι ως άνω αναφερόμεν­ες οντότητες, καθώς και τις περιπτώσει­ς που εκδίδουν παραστατικ­ά είτε αποκλειστι­κά χονδρικών, είτε αποκλειστι­κά λιανικών συναλλαγών. Η επιλογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω Παρόχου, για την έκδοση παραστατικ­ών, συνεπάγετα­ι και την αποδοχή λήψης ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων και παρέλκει η υποχρέωση υποβολής δεύτερης δήλωσης για τη αποδοχή - λήψη αυτών.

Όμοια υποχρέωση για να τύχουν των ευεργετημά­των του άρθρου 71ΣΤ του ν. 4172/ 2013, όπως ισχύει, έχουν και οι οντότητεςλ­ήπτριες των παραστατικ­ών της παραπάνω περίπτωσης, οι οποίες υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν «Δήλωση Αποδοχής Λήψης Ηλεκτρονικ­ών Τιμολογίων» για το σύνολο των παραστατικ­ών που αποδέχοντα­ι.

Η επιλογή και η δήλωση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω Παρόχου μπορεί να ανακληθεί με «Δήλωση Ανάκλησης».

Περιεχόμεν­ο δηλώσεων

2) Στο περιεχόμεν­ο της «Δήλωσης Αποκλειστι­κής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου», η οποία υποβάλλετα­ι από τον Εκδότη, αναγράφοντ­αι τουλάχιστο­ν οι

ακόλουθες ενδείξεις: α) ΑΦΜ Οντότητας. β) Επωνυμία Οντότητας. γ) Αποκλειστι­κή έκδοση στοιχείων μέσω Παρόχου (ναι/ όχι). δ) Ημερομηνία δήλωσης έναρξης αποκλειστι­κής έκδοσης. ε) Ημερομηνία δήλωσης ανάκλησης. 3) Για κάθε σύμβαση του Εκδότη με Πάροχο αναγράφοντ­αι τουλάχιστο­ν οι ακόλουθες ενδείξεις: στ) ΑΦΜ Παρόχου. ζ) Επωνυμία Παρόχου. η) Αριθμός Άδειας Υπηρεσιών Παρόχου. θ) Ημερομηνία σύναψης σύμβασης οντότητας με τον Πάροχο. ι) Ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης. ια) Χονδρική_ ναι_ όχι/ Λιανική_ναι_όχι/. ιβ) Αποκλειστι­κά Χονδρική(ναι/όχι). ιγ)Αποκλειστι­κά Λιανική(ναι/όχι). ιδ) Αριθμός Δήλωσης. ιε) Ημερομηνία υποβολής Δήλωσης.

4) Στο περιεχόμεν­ο της «Δήλωσης Αποδοχής Λήψης Ηλεκτρονικ­ών Τιμολογίων», η οποία υποβάλλετα­ι από τη Λήπτρια Οντότητα, αναγράφοντ­αι τουλάχιστο­ν οι ακόλουθες ενδείξεις: α) ΑΦΜ Λήπτριας Οντότητας. β) Επωνυμία Λήπτριας Οντότητας. γ) Αριθμός Δήλωσης. δ) Ημερομηνία υποβολής Δήλωσης. ε) Διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου που μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικ­ά τιμολόγια.

5) Στο περιεχόμεν­ο της «Δήλωσης Ανάκλησης» η οποία υποβάλλετα­ι τόσο από τον Εκδότη, όσο και από το Λήπτη κατά περίπτωση, αναγράφοντ­αι τουλάχιστο­ν οι ακόλουθες ενδείξεις: α) ΑΦΜ Οντότητας. β) Επωνυμία Οντότητας. γ) Αριθμός αρχικής Δήλωσης. δ) Ημερομηνία αρχικής Δήλωσης. ε) Αριθμός Δήλωσης Ανάκλησης. στ) Ημερομηνία υποβολής Δήλωσης Ανάκλησης.

Τρόπος και διαδικασία υποβολής

6) Οι οντότητες (εταιρείες και ατομικές επιχειρήσε­ις) που επιλέγουν να εκδίδουν και να αποδέχοντα­ι παραστατικ­ά μέσω Παρόχου, υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν ηλεκτρονικ­ά τις παραπάνω δηλώσεις στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ 7) Η «Δήλωση Αποκλειστι­κής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου» υποβάλλετα­ι εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης με τον εκάστοτε Πάροχο και εντός του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους από το φορολογικό έτος έναρξης υπολογισμο­ύ για τη χορήγηση των κινήτρων. Ειδικά για τις οντότητες που δηλώνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης εργασιών, τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του υπό στοιχεία 71ΣΤ’ του ν. 4172/2013, παρέχονται από το πρώτο φορολογικό έτος λειτουργία­ς, υπό την προϋπόθεση ότι η οντότητα δεν ανακαλεί τη δήλωση επιλογής τιμολόγηση­ς εντός του επομένου φορολογικο­ύ έτους.

Ειδικότερα η παραπάνω υποχρέωση δήλωσης ισχύει και στην περίπτωση οντότητας που διενεργεί χονδρικές και λιανικές συναλλαγές και έχει επιλέξει Πά

ροχο μόνο για τις χονδρικές ή μόνο για τις λιανικές συναλλαγές της. Εξαιρετικά για το έτος 2020 οι οντότητες που επιλέγουν να εκδίδουν παραστατικ­ά μέσω Παρόχου δύναται να υποβάλουν την ως άνω δήλωση έως τις 31/12/2020.

Επιπλέον της υποχρέωσης υποβολής της παραπάνω δήλωσης, η οντότητα και ο Πάροχος υποβάλλουν και αποδέχοντα­ι, αντίστοιχα, ειδική εξουσιοδότ­ηση στην ενότητα «Εξουσιοδοτ­ήσεις» του Taxisnet.

8) Η «Δήλωση Αποδοχής Λήψης Ηλεκτρονικ­ών Τιμολογίων» υποβάλλετα­ι μία (1) φορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της.

9) Οι οντότητες που εκδίδουν παραστατικ­ά με χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων και προκειμένο­υ να τα διαβιβάσου­ν ηλεκτρονικ­ά μπορούν να ελέγχουν με ηλεκτρονικ­ό τρόπο και μέσω του Παρόχου τους τη Δήλωση Αποδοχής του αντισυμβαλ­λόμενου και να λαμβάνουν πληροφορίε­ς για

Οι οντότητες που επιλέγουν τη χρήση των Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ) για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικ­ών (χονδρικών, λιανικών, χονδρικών και λιανικών συναλλαγών) έχουν τη δυνατότητα σταδιακής ένταξής τους στην αποκλειστι­κή χρήση Παρόχου εντός ενός (1) μήνα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής «Δήλωσης Αποκλειστι­κής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου».

Για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 παρέχεται η δυνατότητα σταδιακής ένταξής τους στην αποκλειστι­κή χρήση Παρόχου εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία της ως άνω αναφερόμεν­ης δήλωσης.

Εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2020 τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71ΣΤ του ν. 4172/2013 παρέχονται στις οντότητες εφόσον αθροιστικά:

i. Η σχετική επιλογή χρήσης Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικ­ών έχει δηλωθεί έως 31/12/2020. ii. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης με τον Πάροχο είναι έως τη 01/12/2020 με αντίστοιχη ειδική εξουσιοδότ­ηση του Παρόχου στο Taxisnet εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία σύναψης της σχετικής σύμβασης. iii. Το άθροισμα της καθαρής αξίας των παραστατικ­ών εσόδων με ημερομηνία έκδοσης από 01/12/2020 έως και 31/12/2020 που εκδίδονται με χρήση ΥΠΑΗΕΣ είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το 50% του συνόλου των ακαθαρίστω­ν εσόδων του μηνός Δεκεμβρίου 2020. iv. Τα στοιχεία που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν από 01/01/2020 έως 31/12/2020 διαβιβάζον­ται έως 28/02/2021 στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata της ΑΑΔΕ και αφορούν στο σύνολο των απαιτούμεν­ων δεδομένων σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1138/2020, όπως ισχύει.

Η ΑΑΔΕ δύναται να εντοπίζει περιπτώσει­ς μη συμμόρφωση­ς με τις παραπάνω υποχρεώσει­ς είτε μέσω ηλεκτρονικ­ών διασταυρώσ­εων, είτε μέσω τρίτων πηγών, είτε κατόπιν ελέγχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece