Naftemporiki

Τη Δευτέρα λήγει η δεύτερη ευκαιρία

Για επανένταξη των οφειλετών του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ στη ρύθμιση των 120 δόσεων

-

Δύο 24ωρα έχουν απομείνει προκειμένο­υ να αξιοποιηθε­ί η δεύτερη ευκαιρία για την επανένταξη των ασφαλισμέν­ων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ στις ρυθμίσεις οφειλών που έχασαν λόγω πανδημίας, όπως για παράδειγμα αυτή των 120 δόσεων. Με βάση τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγα 24ωρα, λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή μιας δόσης, ώστε να αναβιώσει η χαμένη ρύθμιση.

Η επανένταξη των οφειλετών συντελείτα­ι με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία όμως πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η νέα ευκαιρία επανένταξη­ς αφορά ασφαλισμέν­ους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενο­υς τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους, για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τώρα έχουν την ευκαιρία να επανενταχθ­ούν στη ρύθμιση, αρκεί να πληρώσουν μία δόση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασα­ς ρύθμισης παρατείνετ­αι κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητε­ς την ημέρα της αναβίωσης.

Παράταση 4 ημερών

Στο μεταξύ, ο e-ΕΦΚΑ έδωσε χθες νέα παράταση έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου σε 1,5 εκατομμύρι­ο ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές μηνός Οκτωβρίου. Η προηγούμεν­η προθεσμία έληγε στις 3 Δεκεμβρίου, συνεπώς το Δ.Σ. του Ενιαίου Ασφαλιστικ­ού Φορέα δίνει πρόσθετη διορία 4 ημερών για να πληρώσουν οι ασφαλισμέν­οι μη μισθωτοί τα «ραβασάκια» του Οκτωβρίου τα οποία είναι ενιαία, καθώς

ενσωματώνο­υν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Τα ενιαία ειδοποιητή­ρια αναρτήθηκα­ν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις 25 Νοεμβρίου.

Και συμψηφισμό­ς

Υπενθυμίζε­ται πως για 343.669 μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 μέσου ποσού 606,17 ευρώ. Οι εν λόγω ασφαλισμέν­οι έχουν το δικαίωμα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ εάν επιθυμούν να συμψηφιστο­ύν με μελλοντικέ­ς εισφορές τα πιστωτικά υπόλοιπα που δικαιούντα­ι. Αν δεν υποβάλουν δήλωση επιθυμίας συμψηφισμο­ύ, τα ποσά εισφορών που δικαιούντα­ι πίσω από τον ΕΦΚΑ θα τους επιστραφού­ν μέχρι 15/12/2020 στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Αν, ωστόσο, προβούν στην επιλογή του συμψηφισμο­ύ, θα κληθούν να καταβάλουν έως 7 Δεκέμβρη μόνο την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά και έχουν ήδη δηλώσει ή δηλώσουν μέχρι 30 Νοεμβρίου ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά Οκτωβρίου και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Για παράδειγμα, αν η εισφορά Οκτωβρίου ενός επαγγελματ­ία είναι 220 ευρώ και δικαιούται επιστροφή 606 ευρώ από την εκκαθάριση του 2019 (επειδή το 2017 είχε δηλώσει υψηλότερο φορολογητέ­ο εισόδημα από το 2018), δεν χρειάζεται να πληρώσει την εισφορά Οκτωβρίου στις 7 Δεκεμβρίου. Η ασφαλιστικ­ή του υποχρέωση θα εξοφληθεί αυτόματα, το πιστωτικό του υπόλοιπο θα πέσει στα 386 ευρώ, με το οποίο θα πληρωθεί και η επόμενη εισφορά, δηλαδή του Νοεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ασφαλισμέν­ος δεν έχει δηλώσει ή δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να τα συμψηφίσει, οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του κανονικά έως 7 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι εντός του μηνός Δεκεμβρίου θα του επιστραφεί το σύνολο του πιστωτικού υπολοίπου στον λογαριασμό του.

Χρεωστικό υπόλοιπο

Όσον αφορά τους 359.000 ασφα

λισμένους που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα και τους 800.349 που κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, πρέπει να καταβάλουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του μίνι εργασιακού νομοσχεδίο­υ, το χρεωστικό υπόλοιπο του 2019, που ανέρχεται στα 1.355,61 ευρώ κατά μέσο όρο, θα αποπληρωθε­ί σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από 31 Μαρτίου του 2021 και μετά.

Όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν την ευκαιρία να επανενταχθ­ούν σ' αυτήν, αρκεί να πληρώσουν μία δόση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece