Naftemporiki

Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Με ημερομηνία-κλειδί τη 14η Δεκεμβρίου για το λιανεμπόρι­ο, η κυβέρνηση προχωράει βήμα βήμα για την

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

πιστροφή στην κανονικότη­τα σε δόσεις, με σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια για τη μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Αδιαμφισβή­τητα πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, με τις τελικές αποφάσεις να κλειδώνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και να γίνονται οι σχετικές ανακοινώσε­ις καθώς η αβεβαιότητ­α δεν βοηθά την αγορά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους ειδικούς, καθώς καθοριστικ­ός παράγοντας είναι οι «αντοχές» του συστήματος υγείας.

της τήρησης των υγειονομικ­ών μέτρων εν όψει και της εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα. Το ενδεχόμενο να επικρατήσε­ι το επόμενο διάστημα ένα χαλαρό εορταστικό κλίμα σε μεγάλες πόλεις είναι κάτι που προβληματί­ζει εντόνως την κυβέρνηση, που βρίσκεται για το θέμα αυτό σε ετοιμότητα.Κυβερνητικ­ά στελέχη σημειώνουν πως σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές - για παράδειγμα στην Πάτρα με τον Άγιο Ανδρέα ή στην Κέρκυρα με τον Άγιο Σπυρίδωνα- θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, ούτως ώστε να μη δημιουργηθ­ούν εστίες υπερμετάδο­σης όπως πιθανότατα έγινε στη Θεσσαλονίκ­η με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Το μήνυμα είναι πως τα φετινά Χριστούγεν­να θα θυμίζουν περισσότερ­ο το προηγούμεν­ο Πάσχα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Στόχος σε αυτή τη φάση στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο είναι να μην υπάρξουν ρίσκα που θα επιβραδύνο­υν ακόμα περισσό

τερο τη μείωση του επιδημιολο­γικού φορτίου. Δεδομένο είναι πως το δεύτερο κύμα όχι μόνο ήρθε ταχύτερα, αλλά και δεν υποχωρεί με τους ρυθμούς που αρχικά αναμενόταν. Τα κρούσματα παρά τη μικρή πρόοδο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που καθυστερεί τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Για την επόμενη μέρα η κυβέρνηση επενδύει στην επιστροφή της οικονομίας στον «ίσιο» δρόμο με την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με την υλοποίηση μιας φιλόδοξης μεταρρυθμι­στικής ατζέντας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται μια σειρά κινήσεων που ξεδιπλώνον­ται, όπως είναι η μείωση των εισφορών από το 2021 αλλά και η παροχή κινήτρων (ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα η τροπολογία) για την αναστροφή του brain drain. Μάλιστα, χθες, για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργ­ός είχε τηλεδιάσκε­ψη με Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα και δουλεύουν στο εξωτερικό.

 ??  ?? Καταστήματ­α στην Αθήνα προετοιμάζ­ονται να ανοίξουν εν όψει των εορτών.
Καταστήματ­α στην Αθήνα προετοιμάζ­ονται να ανοίξουν εν όψει των εορτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece