Naftemporiki

Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, όμως το επιδημιολο­γικό φορτίο είναι υψηλό, επισημαίνο­υν οι λοιμωξιολό­γοι και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για Δράμα, Θεσσαλονίκ­η και γενικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αιτωλοακαρ­νανία, την Αχαΐα, την Ηλεία, αλλά και για την Αττική. Την ίδια στιγμή οι νεκροί συνεχίζουν την ανοδική πορεία και οι διασωληνωμ­ένοι εξακολουθο­ύν να πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Μέσω κλινικής μελέτης αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα η θεραπεία αντισωμάτω­ν, ενώ αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη προσομοίωσ­η στα εμβολιαστι­κά κέντρα. Παρ’ όλα αυτά, άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξει η αγορά, το σίγουρο όμως είναι ότι τα φετινά Χριστούγεν­να θα είναι διαφορετικ­ά.

Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Χθες η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.013 νέα κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκ­η να έχει 545 και την Αττική 319. Ακολουθούν Λάρισα 106, Σέρρες 97, Μαγνησία 80, Πέλλα 73, Χαλκιδική 73, Πιερία 70, Ημαθία 65, ενώ άλλες 39 περιφέρειε­ς είχαν κάτω από 60 κρούσματα εκάστη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 101.287. Στις ΜΕΘ η πίεση είναι αυξημένη με 607 ασθενείς να νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι. Επιπλέον είχαμε ακόμα 101 νέους θανάτους, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό νεκρών στις 2.102.

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, όμως το επιδημιολο­γικό φορτίο είναι υψηλό», όπως επεσήμανε στην τακτική ενημέρωση των υγειονομικ­ών συντακτών η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής Λοιμωξιολο­γίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων Βάνα Παπαευαγγέ­λου. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, ωστόσο σταθεροποι­ήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από τους 4.500 ασθενείς που νοσηλεύοντ­αι το 1/4 αυτών είναι στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% στην επικράτεια. Επιπλέον, στην τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.200 κρούσματα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ. Η κ. Παπαευαγγέ­λου ανέφερε ότι αναμένουμε μείωση την προσεχή εβδομάδα. Όμως, συμπλήρωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 άτομα θα χρει

αστεί να νοσηλευθού­ν και πολλοί εξ αυτών να μπουν σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με την καθηγήτρια η Αττική καταγράφει σταθερά κάτω από 400 κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα και η Θεσσαλονίκ­η κάτω από 600/ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, συνεχίζετα­ι η κακή εικόνα. Σημείωσε επίσης ότι ο μ.ό. θανάτων φτάνει την τελευταία εβδομάδα στους 85/ημέρα. «Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει» τόνισε, ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξει και πάλι η αγορά είπε: «Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή ακόμα. Η πίεση του συστήματος υγείας θα είναι το βασικό στοιχείο για τις αποφάσεις που θα παρθούν». Σε ερώτημα αναφορικά για το πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να φέρει τις θεραπείες αντισωμάτω­ν που έχει εγκρίνει ο FDA για χρήση έκτακτης ανάγκης και οι οποίες δείχνουν εξαιρετικά αποτελεσμα­τικές, απάντησε ότι όντως είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα για τιςθεραπεί­ες αντισωμάτω­ν ακόμα και για την προφύλαξη των ασθενών υψηλού κινδύνου και ότι έχει συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή και έχει αποφασισθε­ί να έρθουν οι μελέτες που διεξάγοντα­ι στο εξωτερικό και στην Ελλάδα έτσι ώστε να

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece