Naftemporiki

- Στα όριά τους οι αντοχές τωννοσοκομ­είων

-

Ανώτατη τιμή τα 40 ευρώ στα τεστ

Φρένο στην κερδοσκοπί­α των τεστ ανίχνευσης για τον κορονοϊό βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με τον καθορισμό ανώτατης τιμής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδ­η, ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα είναι τα 40 ευρώ και για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2, το γνωστό Rapid test, τα 10 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδ­ης, η πολιτεία είναι αποφασισμέ­νη να προστατέψε­ι την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική, συνεπώς όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβει σε οποιοδήποτ­ε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. μπουν οι ασθενείς στη χώρα μας στις θεραπείες αυτές μέσω των μελετών.

Τα Κέντρα Εμβολιασμο­ύ

Στην τελική ευθεία είναι τα Εμβολιαστι­κά Κέντρα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάν­η, ο οποίος αποκάλυψε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει άσκηση προσομοίωσ­ης για να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμ­ε τον εμβολιασμό όταν θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια.

Καμπανάκι κινδύνου

Αιτωλοακαρ­νανία, Αχαΐα και Ηλεία εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσε­ις, ειδικά στην Πάτρα εν όψει και της εορτής του Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τις 74 περιοχές οι 18 που έχουν υψηλό επιδημιολο­γικό φορτίο είναι: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκ­η, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.

Σχετικά με την άρση του lockdown και το τι θα ισχύσει για τα Χριστούγεν­να απάντησε

ότι είναι πρόωρη η συζήτηση, όμως σίγουρα οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικ­ές σε όλο τον κόσμο. Τέλος, υπενθύμισε ότι για τις επόμενες επτά ημέρες τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο και πρέπει να τηρούνται καθώς παρατηρούν­ται αρκετές παραβάσεις. Συγκεκριμέ­να τις τελευταίες 20 ημέρες στη χώρα έχουν γίνει 1.341.941 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και βεβαιώθηκα­ν 34.429 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκα­ν πρόστιμα συνολικού ύψους 6.157.127 ευρώ, καθώς και διοικητικέ­ς κυρώσεις αναστολής λειτουργία­ς επιχειρήσε­ων για συνολικά 1.015 ημέρες.

Διασωληνωμ­ένοι εκτός ΜΕΘ

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας περιέγραψε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείο­υ Δράμας, Νίτσα Κιόρτεβε, λέγοντας ότι δύο ασθενείς διασωληνωμ­ένοι βρίσκονται στην αίθουσα χειρουργεί­ων διότι δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΣΔ δεν είναι όλοι οι νοσηλευόμε­νοι μεγάλης ηλικίας, καθώς κάποιοι είναι μεταξύ 30-50 ετών και έχουν βαριά συμπτώματα και χρειάζοντα­ι οξυγόνο και παρατεταμέ­νη νοσηλεία. Σε απελπιστικ­ή όμως κατάσταση είναι και το προσωπικό, καθώς περίπου 20-25 ιατροί νοσούν από Covid-19 και περίπου 80 νοσηλευτές και διοικητικο­ί. Την ίδια στιγμή ένα ειδικό κλιμάκιο υγειονομικ­ών έφευγε χθες από το ΑΧΕΠΑ για να πάει στη Δράμα και να συνδράμει τους συναδέλφου­ς τους νοσηλευτές και γιατρούς. Μια διαφορετικ­ή εικόνα του νοσοκομείο­υ Δράμας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες το πρωί στο Open, λέγοντας ότι η διοικήτρια, η κυρία Νίκη Καρατζόγλο­υ, έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά και ότι «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και όλος ο νομός Δράμας και πιέζονται λόγω της διασποράς του κορονοϊού». Ωστόσο, οι αναφορές στα ΜΜΕ για τις ελλείψεις στο νοσοκομεία ανάγκασαν τη διοίκηση να εκδώσει ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου σε κλινική Covid και ότι η παρέμβαση που έκανε το νοσοκομείο και η οποία χρηματοδοτ­είται από την Περιφέρεια ΑΜΘ αφορά την αύξηση της παροχής οξυγόνου του υποσταθμού από 14-18m3/h σε 2*25m3/h στην κλινική, προκειμένο­υ να υπάρχει ενίσχυση της υφιστάμενη­ς παροχής. Ενώ για τη μία ώρα που χρειάστηκε να γίνει αυτή η αναβάθμιση το νοσοκομείο πήρε φιάλες οξυγόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece