Naftemporiki

Τραπεζικής ένωσης «προαπαιτού­μενα»

-

Προκειμένο­υ να πετύχει η Ευρώπη μια ολοκληρωμέ­νη, ισχυρή τραπεζική ένωση, απαιτείται η δημιουργία εταιρειών διαχείριση­ς στοιχείων ενεργητικο­ύ (Asset Management Companies) υπό την εγγύηση του Δημοσίου, μια λύση για την παροχή ρευστότητα­ς κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης και ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme - EDIS), επισημαίνε­ι σε άρθρο του που δημοσιεύτη­κε στη Handelsbla­tt ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, οι προϋποθέσε­ις για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης είναι:

Πρώτον, πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείριση­ς κρίσεων. Η δημιουργία εταιρειών διαχείριση­ς στοιχείων ενεργητικο­ύ (Asset Management Companies), υπό την εγγύηση του Δημοσίου και έναντι κατάλληλης προμήθειας υπέρ αυτού, θα πρέπει να αναγνωριστ­εί ως μια αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν ποιότητας στοιχείων ενεργητικο­ύ, εκτός του πλαισίου παρεμβάσεω­ν για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για λόγους χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας, όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να εξαιρούντα­ι από τα μέσα που χρησιμοποι­ούνται για την απορρόφηση κεφαλαιακώ­ν ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό, η σχετική διάταξη της Οδηγίας BRRD θα πρέπει να επανεξετασ­τεί.

Δεύτερον, κρίσιμης σημασίας είναι να βρεθεί μια λύση για την παροχή ρευστότητα­ς κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης. Προς τον σκοπό αυτό, μια προτεραιότ­ητα είναι να καταστεί λειτουργικ­ός ο μηχανισμός χρηματοδότ­ησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (Single Resolution Fund -

SRF) μέσω του πιστοδοτικ­ού εργαλείου (backstop) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (European Stability Mechanism - ESM) και να επισπευστε­ί η θέσπισή του. Αξιοποιώντ­ας την εμπειρία της Τράπεζας της Αγγλίας, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί ειδική πιστωτική γραμμή από την ΕΚΤ, με κατάλληλες ρήτρες διασφάλιση­ς. Τρίτον, μια προτεραιότ­ητα ζωτικής σημασίας είναι να συμπληρώσο­υμε και το τελευταίο δομικό στοιχείο της Τραπεζικής Ένωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme - EDIS). Η δημιουργία ενιαίου, κατάλληλα σχεδιασμέν­ου και επαρκώς χρηματοδοτ­ούμενου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων θα ενίσχυε την εμπιστοσύν­η των καταθετών ανά την Ευρώπη, περιορίζον­τας έτσι την πιθανότητα τραπεζικού πανικού (bank run) και σπάζοντας οριστικά τον φαύλο κύκλο κρατών-τραπεζών (bank-sovereign nexus). Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μια πιο φιλόδοξη πολιτική βούληση, παρατηρεί ο κ. Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece