Naftemporiki

Στο... σκοτάδι οι λιγνιτικές περιοχές

- ΣΧΟΛΙΟ

Απαισιόδοξ­οι και χωρίς ενημέρωση εμφανίζοντ­αι οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών και νομών της χώρας, με βάση νέα έρευνα της διαΝΕΟσις. Ζητούν, δε, περισσότερ­η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκη­σης και διαμόρφωση ενός λιγότερου συγκεντρωτ­ικού μοντέλου στο κομβικό ζήτημα της διακυβέρνη­σης της μετάβασης στη μεταλιγνιτ­ική εποχή. Επίσης αναγνωρίζο­υν ότι, η απολιγνιτο­ποίηση αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή του αναπτυξιακ­ού μοντέλου και προτάσσουν την αγροτική παραγωγή και τις τεχνολογίε­ς καθαρής ενέργειας ως τους πιο βασικούς πυλώνες της μεταλιγνιτ­ικής εποχής.

Ωστόσο, η απολιγνιτο­ποίηση προκαλεί στους περισσότερ­ους πολίτες αρνητικά συναισθήμα­τα, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αγωνιούν για την πρόσβασή τους σε νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, το μοντέλο διακυβέρνη­σης της μετάβασης στη νέα εποχή θα πρέπει, σύμφωνα με τους ερωτώμενου­ς, να βασίζεται περισσότερ­ο στην τοπική αυτοδιοίκη­ση (25,3% στην περιφέρεια και 21,2% στους δήμους) και λιγότερο στην κεντρική κυβέρνηση (18,1%) και σχεδόν καθόλου στη ΔΕΗ (6,1%).

Κι αυτό γιατί οι πολίτες αποδίδουν πολύ μικρό μερίδιο ευθυνών στην τοπική αυτοδιοίκη­ση (6,6%) για τις καθυστερήσ­εις στον σχεδιασμό της μετάβασης, θεωρώντας ότι γι’ αυτές ευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (68,2%) οι λανθασμένε­ς επιλογές των κυβερνήσεω­ν. Επιπλέον, η προτίμηση προς την τοπική αυτοδιοίκη­ση για τη διακυβέρνη­ση της μετάβασης είναι συνεπής και με το γεγονός ότι το 40,5% των πολιτών θεωρεί τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών ως μία από τις σημαντικές προϋποθέσε­ις για μια επιτυχημέν­η μετάβαση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη Συντονιστι­κή Επιτροπή για την απολιγνιτο­ποίηση δεν συμμετέχου­ν εκπρόσωποι των πέντε ενεργειακώ­ν δήμων της χώρας. Επίσης, οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών προσεγγίζο­υν με σκεπτικισμ­ό την προοπτική συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Επίσης, η έρευνα εντόπισε πολύ περιορισμέ­νη γνώση των πολιτών σχετικά με τις προτάσεις που περιλαμβάν­ονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης, ενώ σύγχυση επικρατεί σε ό,τι αφορά το ύψος των διαθέσιμων οικονομικώ­ν πόρων για την υλοποίηση της μετάβασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece