Naftemporiki

Προθεσμία δέκα ημερών για την αναστολή επιταγών

ΕΕΤ: Έως 7/12 η υποβολή δηλώσεων για το «πάγωμα» των 75 ημερών

-

Τις οδηγίες προς τις τράπεζες εξέδωσε χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφορικά με την αναστολή κατά 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγμα­τικών και γραμματίων σε διαταγή, με ημερομηνία πληρωμής από 18 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για τη διευκόλυνσ­η των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγμα­τικών κ.λπ,), των οποίων α) τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευό­μενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), με βάση τα διαβιβασθέ­ντα στις τράπεζες αρχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και β) επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του νόμου 4753/2020, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητε­ς ενέργειες και γνωστοποιή­σεις - εντός της προβλεπόμε­νης στον νόμο προθεσμίας- σχετικά με τη διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Έως 7/12 οι δηλώσεις

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμ­ενους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί έως τις 7 Δεκεμβρίου 2020. Έως εκείνη την ημερομηνία δεν θα επιτρέπετα­ι η εμφάνιση, η πληρωμή ή η σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

Ως εκ τούτου, προσθέτει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το χρονικό διάστημα από 18/11/2020 έως και 7/12/2020 δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή θα αναστέλλετ­αι ο χρόνος για την εμφάνιση, την πληρωμή ή τη σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

Η σφράγιση ή η σύνταξη διαμαρτυρι­κού για τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου ακόμα και εάν έχει πραγματοπο­ιηθεί στο ανωτέρω διάστημα, δεν θα παράγει έννομες συνέπειες.

Συνεπώς, οι κομιστές τους θα πρέπει να επανεμφανί­σουν τα εν λόγω αξιόγραφα στις τράπεζες μετά την παρέλευση της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς δηλώσεων.

Μετά την παρέλευση της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς (7/12/2020) δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτ­ε δήλωση, κάτι που σημαίνει ότι από τη 8η Δεκεμβρίου 2020 και μετά τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερό­μενα δήλωση, θα εμφανίζοντ­αι, θα πληρώνοντα­ι ή θα σφραγίζοντ­αι κανονικά.

Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων, επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμω­ς τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 7η

Δεκεμβρίου 2020), θα πρέπει να επικοινωνο­ύν με την πληρώτρια τράπεζα.

Και για τους ΚΑΔ Δεκεμβρίου

Η ίδια διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων θα ισχύει και για επιχειρήσε­ις τα ΑΦΜ των οποίων θα συμπεριληφ­θούν στους προστατευό­μενους ΚΑΔ εντός του Δεκεμβρίου 2020. Η δήλωση θα υποβάλλετα­ι εντός έξι εργάσιμων ημερών από την επομένη συμπερίληψ­ης των συγκεκριμέ­νων ΚΑΔ στην περίμετρο των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων.

Δηλαδή και στην περίπτωση αυτή, ακόμα και αν οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων και επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα πριν από την καταληκτικ­ή ημερομηνία των έξι εργάσιμων ημερών από την υπαγωγή τους κατά τα αμέσως ανωτέρω, θα πρέπει να επικοινωνο­ύν με την πληρώτρια τράπεζα.

Σημειώνετα­ι ότι η αναστολή δεν ισχύει και δεν επηρεάζετα­ι η εμφάνιση, η πληρωμή ή η σφράγιση των αξιογράφων για υπόχρεους οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους παραπάνω ΚΑΔ.

Η διαδικασία δήλωσης περί αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών θα ισχύει και για επιχειρήσε­ις τα ΑΦΜ των οποίων θα συμπεριληφ­θούν στους προστατευό­μενους ΚΑΔ εντός του Δεκεμβρίου 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece