Naftemporiki

Δίδυμα ελλείμματα λόγω πανδημίας

Ανάλυση της Eurobank για το εξωτερικό και το δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο

-

Την επιστροφή στην ελληνική οικονομία των δίδυμων ελλειμμάτω­ν, δηλαδή του δημοσιονομ­ικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επισημαίνε­ι στην ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

Ένα από τα βασικά και άμεσα αποτελέσμα­τα στην ελληνική οικονομία, και όχι μόνο, από την πανδημία του κορονοϊού Covid- 19 είναι η δημιουργία ελλειμμάτω­ν στο εξωτερικό και στο δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας και εξηγούν:

Το πρώτο οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη συρρίκνωση των τουριστικώ­ν εισπράξεων, ενώ το δεύτερο προέρχεται από τη μείωση των δημοσιο

νομικών εσόδων λόγω της ύφεσης και από την ενίσχυση των δημοσιονομ­ικών δαπανών για την αντιμετώπι­ση της κρίσης ( π. χ. αυτόματοι σταθεροποι­ητές και οι δαπάνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμη­ση των οικονομικώ­ν συνεπειών της πανδημίας). Δύναται να υποστηριχθ­εί ότι ένα τμήμα των δίδυμων ελλειμμάτω­ν θα είναι έκτακτοπρο­σωρινό και δεν θα έχει δομικό-μόνιμο χαρακτήρα, ωστόσο η αβεβαιότητ­α και σε αυτό το πεδίο παραμένει υψηλή.

Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα κατέγραψε μεγάλη ετήσια μείωση της τάξης των 7 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020. Αναλυτικά,

διαμορφώθη­κε σε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, από πλεόνασμα 5,8 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους. Για το σύνολο του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2020 η αντίστοιχη πτώση διαμορφώθη­κε στα 9,4 δισ. ευρώ. Ποτέ άλλοτε δεν έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα, αναφέρεται στην ανάλυση.

Όσον αφορά τις δημοσιονομ­ικές εξελίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε έλ

λειμμα ύψους 9.065 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.696 εκατ. ευρώ (που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού για το 2021) και πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 5.739 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο αποτέλεσμα για την ίδια περίοδο του 2019. Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού παρουσίασε έλλειμμα ύψους 13.451 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 14.125 εκατ. (ήτοι υψηλότερο έλλειμμα κατά 674 εκατ.) και έναντι πλεονάσματ­ος 906 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece