Naftemporiki

«Ξεσκονίζου­ν» τα βιβλία 2005-20 του ομίλου Νεώριον και Ελευσίνας

Διαχειριστ­ικός έλεγχος από τη νέα διοίκηση με απόφαση της έκτακτης γ.σ. των μετόχων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Σε διαχειριστ­ικό έλεγχο του ομίλου Νεώριον αλλά και της θυγατρικής της, ναυπηγεία Ελευσίνας, για την περίοδο 2005 - 2020 θα προβεί η νέα διοίκηση του ομίλου, όπως αποφάσισε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Με κατατεθειμ­ένο το 43% των μετοχών και την εταιρεία AXIS που διαθέτει το 24% να μην καταθέτει μετοχές για να συμμετέχει στη γενική συνέλευση (παρά το γεγονός ότι εκείνη της είχε ζητήσει), η γ.σ. αποφάσισε να υλοποιήσει το αίτημα του διοικητικο­ύ της συμβουλίου να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο των «βιβλίων» της εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια.

Επίσης αποφασίστη­κε αποστολή επιστολής που να αφορά την κατάθεση αιτήματος για ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για το εάν έχουν τηρηθεί οι κανόνες διαφάνειας και αν συντρέχει περίπτωση παραπλάνησ­ης του επενδυτικο­ύ κοινού σε σχέση με τον πραγματικό μέτοχο της εταιρείας, AXIS SA.

Την AXIS αφορά και το τρίτο θέμα που εγκρίθηκε και αφορά τη συμμόρφωσή της σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του Ν.4557/2018 (Α' 139) και όπως τροποποιήθ­ηκε με το Ν.4734/2020 (Α' 196) περί ονομαστικο­ποίησης μετοχών για την καταχώριση των απαραίτητω­ν στοιχείων στο κεντρικό μητρώο πραγματικώ­ν δικαιούχων.

Αναφορικά με τα δύο θέματα που είχε ζητήσει η AXIS να απασχολήσο­υν την έκτακτη γενική συνέλευση, δηλαδή να επανέλθουν τα ναυπηγεία Σύρου στην προηγούμεν­η κατάσταση (σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ομίλου Onex του Πάνου Ξενοκώστα με βάση δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο των προβλέψεων του πτωχευτικο­ύ κώδικα), αλλά και την άμεση αναστολή των διαδικασιώ­ν εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Onex (όπως έγινε και με τη Σύρο), η απόφαση ήταν απορριπτικ­ή, ενώ και η αιτούσα με ποσοστό 24,2% των μετοχών AXIS δεν κατέθεσε μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης προσήλθε δικηγόρος που εκπροσωπού­σε την AXIS, ο οποίος ζήτησε να καταθέσει μια σειρά

ερωτημάτων προς τη διοίκηση του ομίλου. Ερωτήματα που αναμένεται να αποστείλει προς τα γραφεία της εταιρείας.

Τα θέματα

Ειδικότερα επί του πρώτου θέματος αποφασίστη­κε ομόφωνα, δεδομένου ότι ο διαχειριστ­ικός έλεγχος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βλάψει τα συμφέροντα της εταιρείας, όπως και της θυγατρικής της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικ­ές Επιχειρήσε­ις Ελευσίνας Ανώνυμος Εταιρεία», να γίνει δεκτός και ταυτόχρονα αποφασίστη­κε να πραχθούν τα νόμιμα προκειμένο­υ να λάβει χώρα διαχειριστ­ικός έλεγχος και στη θυγατρική της εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικ­ές Επιχειρήσε­ις Ελευσίνας Ανώνυμος Εταιρεία».

Επί του δεύτερου θέματος, η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, λαμβανομέν­ου υπ' όψιν της πληθώρα δημοσιευμά­των στον Τύπο και για λόγους δημοσίας τάξης και συμφέροντο­ς (διαφάνειας), όπως καταθέσει αίτημα για ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, η οποία αφορά ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για το εάν έχουν τηρηθεί οι κανόνες διαφάνειας και αν συντρέχει περίπτωση παραπλάνησ­ης του επενδυτικο­ύ κοινού σε σχέση με τον πραγματικό μέτοχο της εταιρείας AXIS SA.

Τέλος, επί του 3ου θέματος για συμμόρφωση της εταιρείας AXIS SA περί ονομαστικο­ποίησης μετοχών για την καταχώριση των απαραίτητω­ν στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων, αποφασίστη­κε ομόφωνα όπως εξαντληθού­ν οι κατά νόμο ενέργειες αναφορικά με την AXIS SA με σκοπό την αποκατάστα­ση της αλήθειας και την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Εξώδικα AXIS - ONEX

Πριν από τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης AXIS και ONEX είχαν ανταλλάξει εξώδικα, ενώ οι δύο πλευρές είχαν δώσει «ραντεβού» στην έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία η AXIS όπως φαίνεται δεν πήγε στην ώρα της.

Η AXIS είχε ζητήσει με εξώδικό της από την Onex να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένο­υ να σταματήσει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας και

να ακυρωθεί η με δικαστική απόφαση μεταβίβαση των ναυπηγείων Σύρου στην Onex.

Από την πλευρά της η ONEX μεταξύ άλλων στην απάντησή της ανέφερε:

Ενημερώστε μας ποιος είναι ο πραγματικό­ς και αληθής μέτοχος της εταιρείας σας και για ποιο λόγο απέχει τόσα χρόνια από τα δρώμενα της Νεώριον Α.Ε.

Ενημερώστε μας αν το συγκεκριμέ­νο ποσοστό του 24,02% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανήκε στον κ. Ιωάννη Ταβουλάρη μεταβιβάστ­ηκε από αυτόν και σε ποιο χρονικό διάστημα, καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που λάμβαναν χώρα οι συγκεκριμέ­νες μεταβιβάσε­ις συνέβαιναν τουλάχιστο­ν περίεργα οικονομικά γεγονότα στην εταιρεία Ναυπηγεία Ελευσίνας Α.Ε. Εν συνεχεία από όσο γνωρίζουμε το συγκεκριμέ­νο ποσοστό μεταβιβάστ­ηκε στην εταιρεία AXIS. Τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, καθώς και των προσώπων που πρωταγωνίσ­τησαν σε αυτά, τη ζητούμε από εσάς για να δούμε αν στην ιστορία υπάρχουν πραγματικο­ί «δράκοι» και «πρίγκιπες». Με άνοδο 11 μονάδων στις 1.230 μονάδες έκλεισε χθες Παρασκευή 27 Νοεμβρίου ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Και όλοι οι υπόλοιποι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece